YouTube

INA za mlade

Kao jedna od najvećih hrvatskih kompanija, sa značajnom ulogom u hrvatskom gospodarstvu, INA nastoji otvoriti vrata mladim obrazovanim stručnjacima te im pružiti podršku tijekom školovanja kroz različite stipendijske programe i ostale inicijative koje potiču želju za daljnjim usavršavanjem, a nakon školovanja pružiti im šansu da karijeru započnu upravo u Ini.

INA već godinama ostvaruje uspješnu suradnju sa studentima, kroz sudjelovanje ili samostalno provođenje niza projekata usmjerenih na studentsku populaciju. Uz ostalo, u 2015. godini potpisani su ugovori o suradnji s četiri studentske udruge: eStudent, AIESEC Hrvatska, Studentski.hr i BEST.

Nakon što se brojnim programima uspješno približila studentima, INA je inicijativu proširila i na učenike srednjih škola. Kao rezultat takvih nastojanja, ostvarena je suradnja s najpoznatijim portalom za srednjoškolce: Srednja.hr.

Growww program
Growww program usmjeren je na zapošljavanje mladih talenata različitih stručnih profila, INA se na pokretanje Growww programa odlučila 2010. godine, vođena uvjerenjem kako su obrazovani, talentirani i motivirani zaposlenici ključ uspjeha za nove poslovne izazove. Svi dosadašnji Inini Growww programi doživjeli su veliki uspjeh, s više tisuća prijava te je u protekle četiri godine INA zaposlila više od 400 visokoobrazovanih pripravnika.

U sklopu ovog strukturiranog programa pred pripravnike se postavljaju izazovni poslovni ciljevi koje ostvaruju uz vodstvo mentora, iskusnog kolege koji ih prati u njihovom radu. Također, svakom pripravniku dodijeljen je i „buddy“, bivši Growww pripravnik zadužen za razmjenu znanja te upoznavanje pripravnika s poslom i timom suradnika na neformalnoj razini, kako bi se olakšala i ubrzala prilagodba novoj radnoj okolini.

Za vrijeme trajanja staža, pripravnik prolazi kroz program poslovne edukacije s ciljem upoznavanja svih djelatnosti kompanije i širokog spektra poslovnih događanja, kao i Ininih rafinerijskih postrojenja i naftno - plinskih pogona.

Freshhh
I 2015. godine hrvatski studenti sudjelovali su u međunarodnom online natjecanju Freshhh, čiji je cilj približiti svijet naftne industrije mladim ljudima različitih struka i usmjerenja te ih zainteresirati za rad u ovom dinamičnom području, kojeg je i INA dio.

U natjecanju sudjeluju tročlani timovi studenata tehničkih i poslovnih fakulteta igrajući izazovnu online igru „MOiL Tycoon“ u kojoj upravljaju virtualnom naftnom kompanijom. Nije jednostavno, a za uspjeh su potrebni rizici i ispravne poslovne odluke temeljene na detaljnoj analizi tržišta.

Najbolje plasirani timovi osvajaju novčane nagrade, sudjelovanje na finalu natjecanja u Budimpešti i/ili mogućnost sudjelovanja u programu Growww.


-više-

Junior Freshhh
INA od 2014. godine uspješno organizira online srednjoškolsko natjecanja Junior Freshhh. Drugo po redu natjecanje Junior Freshhh 2015. privuklo je gotovo 1300 učenika iz 50 hrvatskih gradova. Prvo mjesto pripalo je timu „Se bumo ih rasteple“ koji su činile učenice Prve Gimnazije iz Varaždina, Barbara Mikašek, Matea Križanić i Anabela Ljubić. Drugoplasirani su bili Karlo Šerbetar, Ino Lazar i Matej Vugrinec iz Gimnazija Fran Galović iz Korpivnice,  dok su treće mjesto zauzeli Katarina Radman, Lovro Ivančević i Marin Sinožić, učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke.

Natjecatelji iz pobjedničkih timova nagrađeni su vrijednim nagradama: iPad Air za prvo mjesto, Kindle Paperwhite za drugo te paket opreme za online učenje za treće, kao i Inin promotivni paket i posjet Ininim postrojenjima za sve nagrađene. Posebna nagrada, 3D printer, uručena je školi s najvećim brojem timova koji su sudjelovali u online natjecanju, Gimnaziji Fran Galović iz Koprivnice.

-više-

NajMentor/icaINA je 2011. godine pokrenula natječaj za izbor najbolje profesorice ili profesora matematike, fizike i kemije pod nazivom “NajMentor/ica”. Natječaj “NajMentor/ica” je osmišljen tako da je studentima tehničkih/tehnoloških, prirodoslovnih i fakulteta geoznanosti dana prilika nominirati profesora ili profesoricu srednje škole koji su u njima potakli želju za učenjem i napredovanjem i usadili ljubav prema prirodnim znanostima.   

- više - 

PIMS AkademijaFakultet informatičke tehnologije Sveučilišta Pannonia, Mađarska, u suradnji s MOL Grupom  i ove je godine pokrenuo Poslijediplomski program specijalizacije iz optimizacije lanca opskrbe u naftnoj industriji, PIMS Akademiju.  Polaznici programa imaju priliku steći obrazovanje i praktične vještine u području optimizacije lanca opskrbe u naftnoj industriji kroz edukacije u poslovanju i tehnologiji rafinerijske obrade, trgovini te logistici u petrokemijskoj industriji. Također, najbolje ocijenjeni polaznici Akademije imaju priliku za zaposlenje u MOL Grupi.

PIMS akademija traje dva semestra i održava se u Mađarskoj (u Veszprému i rafineriji Danube). Sva su predavanja na engleskom jeziku. Financiranje programa za odabrane kandidate u cijelosti je pokriveno od strane MOL Grupe. Prijave su bile otvorene do 22. svibnja 2015.

Slagalica - suradnja s portalom Srednja.hr
„Slagalica“ je jedino case study natjecanje u Hrvatskoj namijenjeno srednjoškolcima, a organizira ga portal za srednjoškolce Srednja.hr. Ukupni nagradni fond iznosi 45.000 kuna. Kao zlatni partner projekta, INA je bila domaćin finala.

U sklopu Ininog slučaja, natjecatelji su imali zadatak osmisliti gorivo budućnosti; predložiti koju sirovinu bi koristili za dobivanje takvog goriva, analizirati prednosti i nedostatke uvođenja novog goriva na tržište, osmisliti letak za promociju te riješiti matematički zadatak.Prvo mjesto u rješavanju Ininog zadatka i nagradu u iznosu od 4 tisuće kuna odnijela je Nikolina Petrović iz Srednje škole Tina Ujevića iz Kutine.

- više -