YouTube

"Englesko-hrvatski enciklopedijski rječnik istraživanja i proizvodnje nafte i plina" kapitalno djelo naftne enciklopedistike

Datum objave: 3.12.2007

U poslovnoj zgradi INA Naftaplina, u ponedjeljak 3. prosinca, održano je predstavljanje sveučilišnog priručnika „Englesko-hrvatski enciklopedijski rječnik istraživanja i proizvodnje nafte i plina“, autora prof. Miroslava Perića.

Prošlo je više od trideset godina od posljednjega specijaliziranog naftnog rječnika čiji je autor prof. Svetislav Lazić -  „Englesko - hrvatsko-srpski naftni rječnik" – što ga je tiskao zagrebački časopis Nafta. Od tog doba došlo je do velikih promjena na području naftne struke, i to u svakom pogledu.

Kapitalno djelo prof. Miroslava Perića Englesko-hrvatski enciklopedijski rječnik istraživanja i proizvodnje nafte i plina sadrži 12.300 definicija i 7100 pojmova - ukupno 19.400 terminoloških jedinica i najpotpunije je djelo takve vrste u nas. Autor je obradio temeljna područja ove struke - od istraživanja i proizvodnje nafte i plina, naftne geologije, geofizike, razrade ležišta, bušenja i opremanja bušotina, ekologije do ostalih naftnih disciplina. Perić je anticipirao sva nova saznanja u naftnoj industriji. Vrijednost rječnika je i u tome što autor cjelovito objašnjava pojmove (a ne daje ih samo u prijevodima), pa nije slučajno što je Senat Sveučilišta u Zagrebu 15. svibnja 2007. donio Odluku kojom se rukopisu pod naslovom Englesko-hrvatski enciklopedijski rječnik istraživanja i proizvodnje nafte i plina odobrava uporabu naziva sveučilišni priručnik (Manualia universitatis studiorum Zagrabiensis).

Ovakvi rječnici mogu nastati na tlu koje još od 12. stoljeća - na različite načine - spominje uporabu nafte, a da ne govorimo o počecima organizirana istraživanja i proizvodnje nafte u 19. stoljeću i naftno-plinske ekspanzije u 20. stoljeću u Hrvatskoj, kao globalnom procesu s raznolikim utjecajima na gospodarske, ekološke, vojno-industrijske, geostrateške i razvojne procese.

O ovom kapitalnom djelu naše enciklopedistike govorili su urednik Mijo Ivurek, direktor Sektora za razradu iz SD Naftaplina Mario Weisser, autor prof. Miroslav Perić te ispred recenzenata prof. dr. sc. Ivo Steiner i mr. sc. Marijan Krpan.

Recenzenti Rječnika su: prof. dr. sc. Ivo Steiner, prof. dr. sc. Zdenko Krištafor, prof. dr. sc. Maja  Bratanić, mr. sc. Marijan Krpan i dipl. ing. Dragutin Domitrović.

Tekst: I.O.

Fotografije: F.B.

 
.