Zašto baš INA

 • Potičemo kontinuirani razvoj kompetencija i interni prijenos znanja
 • Prepoznajemo najbolje radnike
 • Brinemo o dobrobiti radnika
 • Prihvaćamo različitosti, potičemo angažiranost i pazimo na zadovoljstvo radnika
 • Ponosni smo dobitnici brojnih nagrada i priznanja
 • Korporativno volontiranje

POTIČEMO KONTINUIRANI RAZVOJ KOMPETENCIJA I INTERNI PRIJENOS ZNANJA

INA Akademija – „Znanje je moć, ali samo ako se dijeli“
Imamo bogato naslijeđe i kulturu internog dijeljenja znanja i iskustva među kolegama i suradnicima. Putem INA Akademije – interne platforme za prijenos znanja, sustavno pristupamo razmjeni znanja iz raznih područja. Ulažemo u svoje radnike i promičemo razvoj na više razina: stručna tehnička znanja​, razvoj talenata i razvoj menadžmenta, a također koristimo inovativne metode učenja za sve naše radnike. Radnicima INA Grupe nudi se mogućnost sudjelovanja na različitim predavanjima, treninzima, radionicama na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, ali i internim događanjima gdje radnici imaju priliku razvijati svoje kompetencije i razmjenjivati iskustva s kolegama.

KONTINUIRANI RAZVOJ KOMPETENCIJA

Kako bi se što sustavnije pristupilo upravljanju karijerom radnika pokrenut je program upravljanja karijerama i razvoja tehničkih kompetencija (eng. Technical Competence and  Career Development – TCCD). Za visokoobrazovane radnike tehničkih usmjerenja i ne-tehničkih usmjerenja poput Ljudskih resursa, IT-a i drugih organizacijskih jedinica postavljeni su jasni, transparentni i dostižni ciljevi za svaku stepenicu u karijeri kako bi radnici imali točnu viziju koje kompetencije moraju posjedovati kako bi napredovali, a također su pokrenuti i različiti programi za razvoj stručnih kompetencija.

RAZVOJ STRUČNIH KOMPETENCIJA
DOWNSTREAM DEVELOPMENT ACADEMY je poslijediplomski program u trajanju od dva semestra namijenjen je tehničkim stručnjacima iz područja Rafinerija i marketinga s ciljem unaprjeđenjenja znanja tehničkih stručnjaka isključivo za polaznike iz članica INA Grupe.
VCA (VALUE CHAIN ACADEMY) je poslijediplomski program u trajanju od tri semestra s ciljem stjecanja stručnih znanja iz područja upravljanja lancem opskrbe rafinerijskog poslovanja
PRODAJNA AKADEMIJA je jednogodišnji strukturirani razvojni program s ciljem jačanja i podizanja razine razvijenosti prodajnih kompetencija prodajnih predstavnika te jačanja rukovodećih i prodajnih vještina menadžera koji vode prodajne timove.
DOWNSTREAM FOR YOU (DS4U) je program namijenjen novim radnicima i stručnjacima s iskustvom ograničenim na usko područje rada kako bi stekli širu sliku rafinerijskog poslovanja.

PETCHEM FOR YOU (PET4U) je program namijenjen novim radnicima i stručnjacima s iskustvom ograničenim na usko područje rada kako bi stekli uvid u petrokemijsko poslovanje.
UPSTREAM FOR YOU (US4U) je program namijenjen novim radnicima i stručnjacima s iskustvom ograničenim na usko područje rada kako bi stekli širu sliku o poslovanju istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

RAZVOJ RUKOVODEĆIH KOMPETENCIJA

INTENSITY je internacionalno nagrađivani program razvoja rukovodećih kompetencija MOL Grupe dostupan svim razinama menadžmenta. Svrha programa je upoznati menadžment sa potrebnim vještinama kako bi se uspješno nosili sa svim izazovima i osigurati da „pričaju isti jezik“ i koriste iste metode kako bi promovirali istovjetnu kulturu diljem Grupe.
LEAD je dizajniran s ciljem da polaznicima proširi njihove vještine kroz jednogodišnji nastavni program svjetske klase te individualne i timske projektne zadatke. U svrhu provedbe programa dogovoreno je partnerstvo između MOL Grupe i prepoznatih regionalnih dobavljača Cotrugli School of Business (Hrvatska), SEED School for Executive Education and Development (Mađarska) i svjetski poznatih Thunderbird Global School of Management (SAD).
NEXT DOWNSTREAM PRODUCTION LEADERSHIP DEVELOPMENT PROGRAM je razvojni program čija su ciljana skupina stručnjaci tehničke struke iz Rafinerija i marketinga koji imaju potencijal postati dio baze talenata za novu generaciju rukovoditelja. Tijekom 18 mjeseci učenja, polaznici prolaze program koji se sastoji od 3 dijela: pregled industrije, leadership i vještine engleskog jezika te prezentacijske vještine.
FIRST TIME MANAGER je program razvoja menadžerskih kompetencija mladih rukovoditelja koji po prvi puta dolaze na rukovodeće pozicije.

PREPOZNAJEMO NAJBOLJE RADNIKE

Upravljanje radnim učinkom
U INA Grupi vjerujemo da su motivirani radnici ključ našeg uspjeha! Provodimo sustav upravljanja radnim učinkom, snažan i moderan alat koji mijenja našu organizacijsku kulturu – radnike od najniže razine do top menadžmenta. Ovaj sustav omogućava nagrađivanje radnika koji su dosegli i nadmašili očekivani radni učinak i postavljene ciljeve te promiču našu korporativnu kulturu. Kroz sustav se potiče redovito davanje povratne informacije kako bi radnici pratili svoj napredak te aktivno sudjelovali u vlastitom profesionalnom razvoju.

PRIZNANJA
Prepoznajemo i cijenimo trud naših radnika, njihovu odanost i doprinos kompaniji. Dodjeljujemo razne nagrade za ponašanja koja promoviraju jednu ili više korporativnih vrijednosti kompanije kao što su:

 • izniman doprinos u ostvarenju strateških ciljeva kompanije
 • izniman i dugogodišnji doprinos u društvima INA Grupe
 • briga o sigurnosti radnog mjesta i okoliša
 • kolegijalnost i stvaranje pozitivne radne atmosfere
 • prenošenje znanja ostalim kolegama i slično.

13.12.2019.,Zagreb – Ina, podjele nagrada i domjenak.

BRINEMO O DOBROBITI RADNIKA


Ukorak s vodećim svjetskim praksama, INA je usredotočena na brigu o cjelovitoj dobrobiti svojih zaposlenika, na radnom mjestu, ali i izvan njega, u njihovo privatno vrijeme. Od 2016. godine putem interne beneFIT platforme, kroz organizaciju edukacija, sajmova i zajedničkih druženja, te dnevnom objavom savjeta i članaka iz različitih područja cjelovite dobrobiti, intenzivno pružamo podršku našim kolegama u svim njihovim životnim ulogama. U suradnji s našim partnerima, na beneFIT platformi je dostupno više od 200 pogodnosti u 20 kategorija prilagođenih različitim potrebama naših kolega (osiguranja, sport i fitness, pogodnosti za roditelje, kultura, zdravlje, fleksibilni oblici rada i dr.).

Zašto je FORa fora?

Jedna od važnih odrednica subjektivne dobrobiti zaposlenika svakako je i ravnoteža između privatnog i poslovnog života.

Naš projekt FORa – pionirski projekt fleksibilnih oblika rada – pokrenut je 2016. godine s ciljem pružanja podrške našim kolegama u ostvarivanju te ravnoteže. Kada okolnosti i vrsta posla to dozvoljavaju, naši zaposlenici imaju mogućnost fleksibilnog radnog vremena, a više od 1200 njih redovito koristi i mogućnost jednom tjedno raditi od kuće.

Fora je raditi od kuće! Povratne informacije od naših FORa korisnika potvrđuju da se osjećaju produktivnije i imaju bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života, a rezultati njihovog rada to potvrđuju.

 


Aktivnosti zaštite i promicanja zdravlja u Ini posebno su usmjerene na unapređenje zdravlja radnika kroz projekt Zdravlje+, koji se u INA Grupi provodi od 2013. godine. Svi radnici INA Grupe ostvaruju pravo na dodatno zdravstveno osiguranje, u sklopu čega se radnici redovito potiču na odlazak na besplatni preventivni sistematski pregled. Dodatno, radnicima se skreće pažnja na važnost upravljanja zdravljem kroz različite programe i kampanje. Radnicima su dostupne i sve vrste medicinskih konzultacija.

26.10.2018. Rijeka – Zaposlenici INA Urinj, vježbaju sa Mariom Valentićem na radnom mjestu.

Bike Zona

INA kontinuirano razvija svijest svojih zaposlenika i šire zajednice o temama iz područja zdravlja, održivosti i okoliša.

Kako bismo ostvarili dodatni pozitivni utjecaj na zdravlje svojih zaposlenika i na okoliš, INA je postala tvrtka „Prijatelj bicikliranja“ – među prvih pet u Hrvatskoj. Imamo čak tri lokacije sa zonama za parkiranje bicikla u kojima se nalaze i servisni stupovi za brz popravak bicikla. Naša biciklistička zajednica svakodnevno raste, aktivnosti pratimo prigodnim biltenima, a u planu nam je bike ZONE proširiti na što veći broj naših lokacija. U rujnu 2019. godine sudjelovali smo na prvoj zajedničkoj biciklijadi, no ne i posljednjoj, a svake godine obilježavamo i niz drugih „biciklističkih“ događanja.

 

PRIHVAĆAMO RAZLIČITOSTI, POTIČEMO ANGAŽIRANOST I PAZIMO NAZADOVOLJSTVO RADNIKA

Anketa
Jesu li naši radnici sretni i zadovoljni? Jesu li povezani s ovom kompanijom i predani poboljšanju poslovnih rezultata? Što kompanija treba dodatno učiniti kako bi osigurala održivu uključenost, bolje radno mjesto i zadovoljstvo radnika? Provođenjem Ankete o uključenosti radnika kontinuiramo pratimo odgovore na ova pitanja o angažiranosti i zadovoljstvu radnika.

#svismoOK

28.11.2018., Zagreb – Konferencija Diversity & Inclusion day održava se u INI.

Sustavno podržavamo projekte čiji je cilj pomaganje osjetljivim skupinama te kontinuirano promičemo raznolikost i uključenost kroz inicijativu #svismoOK, koja se sastoji od mnogobrojnih promotivnih i edukativnih aktivnosti kojima nastojimo podići svijest o važnosti ravnopravnosti. U Ini je 2017. godine održan prvi dan otvorenih vrata za radnike, a 2018. godine je #svismoOK dan prerastao u konferenciju s renomiranim predavačima iz područja raznolikosti i uključivanja, mnogobrojnim radionicama za radnike, Sajmom kulture te vanjskim gostima.

PONOSNI SMO DOBITNICI BROJNIH NAGRADA I PRIZNANJA

Certifikat Poslodavac Partner

 • INA je među najboljim poslodavcima na tržištu kontinuirano od 2011. godine
 • Certificirana društva: INA, CROSCO, STSI, INA MAZIVA, Top Računovodstvo Servisi i Plavi tim.

Zlatni indeks

 • U periodu od 2010. godine do 2018. godine smo ukupno osvojili 17 Zlatnih indeksa u različitim kategorijama
 • Vodimo u području stipendija
 • Poslodavac „Prijatelj studenata“

Mamforce

 • 2019. Mamforce Grow standard Kompanija „Prijatelj obitelji“

TOP 10 hrvatskih poslodavaca

 • Od 2010. Godine INA se kontinuirano nalazi u top 10 najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj.

Green frog

 • Najbolje izvješće o održivom razvoju za 2015., 2016. i 2017. godinu.

Poslodavac godine za osobe s invaliditetom

 • Kategorija: „Primjer dobre prakse“ za 2018. godinu

Povelja o raznolikosti

 • U inicijativu dosad usvojenu u 18 zemalja EU uključila se i INA zajedno još tridesetak hrvatskih kompanija i institucija 2017. godine.

Index DOP-a

 • 2019. Društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava (tema: Raznolikost i uključivanje)

HR najbolje prakse

 • 2012. Growww program
 • 2014. Junior Freshhh

Croatia’s Best Employer Brand Awards

 • 2019.
  najbolja employer brandaktivnost – studentski programi
  napredak u razvoju i implementaciji employer brandaktivnosti – #svismoOK, D&I strategija
  najbolji employer brandu tehnološkom sektoru

Žuti okvir

 • Nagrada za projekt Zdravlje +

KORPORATIVNO VOLONTIRANJE
2010. i 2012. Nagrada Volonterskog centra Osijek za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva na području Slavonije i Baranje
2014., 2015., 2016., 2017. i 2018. Posebno priznanje Volonterskog centra Osijek za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva
2015. potpisnik Povelje o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem
2017. član Mreže za razvoj korporativnog volontiranja pri Volonterskom centru Zagreb
2018. Nagrada lokalnog volonterskog centra Orkas za najbolju kompaniju koja provodi volonterski program
2019. Priznanje Hrvatskog centra za razvoj volonterstva i Volonterskog centra Zagreb za izniman doprinos u razvoju i promicanju korporativnog volontiranja na području Republike Hrvatske
2019. potpisnik Povelje o volontiranju zaposlenika