Česta pitanja i odgovori

Istraživanje i proizvodnja

Kao jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, INA nastavlja s istraživačkim aktivnostima na svojim koncesijama. Prepoznate su brojne potencijalne mogućnosti pogodne za daljnje razradne aktivnosti u kontinentalnoj Hrvatskoj te su tako uloženi značajni napori u pripremu projekta za istraživačke aktivnosti i u skladu s time detaljni radni planovi za ta područja. U 2016. godini INA je s Vladom RH potpisala Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za Istražni prostor Drava-02 gdje u narednim godinama planira istražne radove. U ljeto iste godine kompanija je započela s novom proizvodnjom plina na poljima Vučkovec i Zebanec u Međimurju, a početkom 2017. proizvodnji se privodi i polje Vukanovec. U 2014. kompanija je osigurala proizvodnju dodatnih količina plina iz hrvatskog podmorja. Putem zajedničke operativne kompanije INAgip, INA i Eni započeli su s eksploatacijom plina na polju Ika JZ, a u partnerstvu s kompanijom Edison, putem zajedničke operativne kompanije EDINA, eksploataciju plina iz plinskog polja Izabela. Temeljem revizije svih podataka prikupljenih istražnim aktivnostima na sjevernom Jadranu u proteklom periodu, planirat će se buduće istražne aktivnosti na ugovornom području Sjeverni Jadran.

INA sudjeluje u istraživačkim aktivnostima u Egiptu od 1989., a proizvodnja nafte započela je 1994. Istraživačke aktivnosti rezultirale su otkrićem naftnih polja Sidi Rahman i Rizk. INA posjeduje udjele na četiri razradne koncesije u Zapadnoj pustinji i na jednoj istražnoj koncesiji u Delti Nila. U proizvodnji kompanija trenutno sudjeluje na četiri koncesije. Krajem 2012. godine INA je otkupila dodatnih 50 posto udjela od RWE Dea AG i tako postala 100 postotni operater na koncesiji East Yidma u Zapadnoj pustinji. Također je kao partner RWE Dea Nile GmbH ušla s 50% udjela na istražnom području koncesije Disouq.
U Angoli INA sudjeluje u istraživačkim aktivnostima i proizvodnji nafte na odobalnom Bloku 3 u Angoli od 1980. INA i partneri prihvatili su 2005. godine ponudu nacionalnog operatora da nastave s proizvodnjom na Bloku 3, a da na ostatku ovog bloka nastave istraživačke aktivnosti. U Angoli INA sudjeluje u razradi i proizvodnji na tri koncesije.
U Siriji INA je sudjelovala u istraživačkim aktivnostima i proizvodnji na poljima blokovima Aphamia i Hayan pri čemu je vrhunac proizvodnje ostvaren u 2011. godini. Pridržavajući se Odluke Vlade RH o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, INA je u veljači 2012. proglasila „višu silu“ i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u Siriji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti „više sile“.
INA je prisutna u inozemstvu i putem svojih tvrtki kćeri, članica INA Grupe.

U svjetskoj naftnoj praksi sve je zastupljenije ublažavanje učinaka prirodnog pada proizvodnje nafte i plina, odnosno revitalizacija starih i djelomice iscrpljenih ležišta. Utiskivanje ugljičnog dioksida u naftna ležišta je metoda koja u ovom trenutku ima najveću primjenu. Inin EOR projekt prvi je slučaj primjene tercijarnih metoda u Republici Hrvatskoj i jedan od Ininih najvažnijih ulagačkih projekata u kontinentalnoj Hrvatskoj. Cilj projekta je pridobivanje dodatnih količina ugljikovodika na eksploatacijskim poljima Žutica i Ivanić.

Sam projekt ima i ekološku dimenziju budući da se njime u podzemlje utiskuju značajne količine CO2 čime se smanjuju emisije u zrak. Planirani zahvat predviđa izgradnju sustava cjevovoda-plinovoda, elektrovoda i signalnih kabela radi utiskivanja CO2. U sklopu projekta, uz postojeći plinovod od Molvi do Ininih polja u Ivaniću i Žutici, dugačak 85 kilometara, sagradit će se još 56 kilometara novih cjevovoda i dvije kompresorske stanice. Ugovori o izvođenju radova na EOR projektu potpisani su u svibnju 2012.

Dobivanjem dozvole Ministarstva gospodarstva, u listopadu 2014. započelo se s probnim radom, na razdoblje od jedne godine. U tom razdoblju u naftna ležišta eksploatacijskog polja Ivanić utisnuto je preko 110 milijuna kubičnih metara ugljičnog dioksida. U ovom se trenutku može govoriti o prvim dodatnim količinama proizvedene nafte i plina, no svi pozitivni učinci tek se utvrđuju kroz program praćenja. U rujnu 2015. stekli su se uvjeti za podnošenje zahtjeva za probnu eksploataciju sustava cjevovoda na eksploatacijskom polju Žutica sjever. U tijeku su pripremni rudarski radovi na bušotinama za utiskivanja CO2 u ležišta eksploatacijskog polja Žutica jug gdje se početak utiskivanja ugljičnog dioksida u sklopu druge faze EOR projekta očekuje 2017. godine.

U EOR projekt INA je investirala više od 500 milijuna kuna do 2015, a daljnje investiranje predviđeno je do 2022. godine. Kroz 24 godine, koliko će se ova metoda primjenjivati na spomenutim eksploatacijskim poljima, planirano je da se EOR projektom ostvari proizvodnja dodatnih 3,4 milijuna tona nafte i oko 500 milijuna prostornih metara plina.

Rafinerije

INA ima dvije rafinerije goriva, smještene u Rijeci (Urinj) i u Sisku. Rafinerija u Rijeci smještena je na morskoj obali s pristupom luci za brodove dubokog gaza i cjevovodnom sustavu Janaf.

U razvoj Ininog rafinerijskog sustava u posljednjih je nekoliko godina uloženo više od 5 milijardi kuna. U Rafineriji nafte Rijeka izgrađena su tri procesna postrojenja u sklopu Hidrokreking kompleksa- Blagi Hidrokreking, Postrojenje za proizvodnju vodika i Postrojenje za izdvajanje sumpora (tzv. Claus postrojenje), kao i brojna pomoćna postrojenja i instalacije koja su u komercijalnom radu od svibnja 2011. U Rafineriji nafte Sisak također su izgrađena tri postrojenja, odnosno Postrojenje za izdvajanje sumpora, Postrojenje za hidrodesulfurizaciju FCC benzina i Postrojenje za izomerizaciju. Modernizacijom je ostvarena ekološka konkurentnost – smanjenje emisija tvari koje imaju utjecaj na okoliš, povećana je profitabilnosti rafinerijske prerade, a Inine rafinerije sada proizvode gorivo EURO V kvalitete koje zadovoljava najviše europske standarde.

Poslovanje Ininih rafinerija u skladu je sa zahtjevima međunarodnih normi za sustave upravljanja kvalitetom ISO 9001:2008 (kao dio certifikata INA d.d.), za sustav upravljanja zaštitom okoliša ISO 14001:2004 i za sustav upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti OHSAS 18001:2007, što je potvrđeno dodijeljenim certifikatima. Kontrola kvalitete Ininih proizvoda provodi se suvremenim metodama ispitivanja u rafinerijskim laboratorijima, u skladu s Ovlasnicom po normi HRN EN ISO/IEC 17025. Potvrdu o akreditaciji izdaje Hrvatska akreditacijska agencija.

U proizvodnom programu Rafinerije nafte Rijeka su ukapljeni naftni plin, primarni benzin, motorni benzini, petroleji, gorivo za mlazne motore, dizelska goriva, loživa ulja, brodska goriva, tekući sumpor. Moguća je i proizvodnja prema posebnim zahtjevima kupaca, a što je utvrđeno posebnim ugovorima.

Inin proizvodni asortiman ulja i maziva obuhvaća nekoliko stotina vrsta i formulacija proizvoda koji su nastali u istraživačkim laboratorijima i predstavljaju odgovor na zahtjeve tržišta i potrošača. Detaljne podatke o Ininom proizvodnom programu ulja i maziva možete pronaći na web stranici proizvođača, tvrtke INA MAZIVA d.o.o., članice INA Grupe: http://www.ina-maziva.hr/hr/.

Maloprodaja

INA kontinuirano razvija svoju maloprodajnu mrežu kroz kapitalna ulaganja u maloprodajna mjesta te unapređenje kvalitete usluga. Uz prodaju motornih goriva, Inine benzinske postaje pružaju široku mogućnost opskrbe robom široke potrošnje te pružaju dodatne usluge prilagođene zahtjevima i potrebama kupaca.

Uoči ljeta 2015. godine ponuda na maloprodajnim mjestima obogaćena je dodatnim prodajnim programom prehrambenih artikala čime je kupcima omogućena brza i povoljna kupovina namirnica u bilo kojem trenutku, a ove je godine na većini maloprodajnih mjesta na autocestama uveden novi koncept Fresh Corner čije širenje se nastavlja i u narednom razdoblju, pa i na odabrane gradske lokacije.
U jedinstvenom ambijentu Fresh Cornera u ponudi je nekoliko vrsta bogatih sendviča pripravljenih na licu mjesta, kao i ukusni pekarski proizvodi koji se također peku na prodajnim mjestima kako bi bili uvijek svježi. Tu su i izvrsne kave s okusima za svačiji ukus, premium čajevi i drugi vrhunski proizvodi.

Osim toga, Inine postaje pružaju i dodatne usluge prilagođene zahtjevima i potrebama kupaca kao što su autopraonice, autobarovi i restorani, a ponuda se redovito proširuje te se provode programi vjernosti putem kojih kupci mogu doći do visokokvalitetnih artikala po značajno povoljnijim cijenama.

Sva Inina maloprodajna mjesta imaju mogućnost gotovinskog plaćanja, ali i bezgotovinskog plaćanja karticama najznačajnijih svjetskih kartičnih brendova koji se koriste u tu svrhu u Hrvatskoj.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju uzrokovanu epidemijom koronavirusa naša maloprodajna mjesta se pojačano dezinficiraju, a podignut je i limit za beskontaktno plaćanje (bez unosa PIN-a) bankovnim karticama na 250 kuna s ciljem bržeg plaćanja te dodatnog smanjenja kontakata i vremena provedenog na maloprodajnom mjestu.

Dodatno, kupcima je omogućeno da samostalno obavljaju prislanjanje, guranje ili provlačenje kartica.

U slučajevima autentikacije korisnika PIN-om, potrebno je pridržavati se mjera samozaštite: ne ispuštati karticu iz ruku, te zakloniti unos PIN-a na tipkovnici EFT POS terminala slobodnom rukom, novčanikom ili slično.

INA je krajem 2010. godine pokrenula projekt modernizacije maloprodajne mreže „Plavi koncept“ koji, uz novi vizualni identitet, uključuje nove mjerne uređaje, vrhunsku tehničku opremljenost, prošireni asortiman robe široke potrošnje te još višu razinu usluge.

Cilj intenzivnog programa modernizacije Inine maloprodajne mreže jest povećanje prepoznatljivosti i funkcionalnosti benzinskih postaja kako bi se postigla visoka razina usluge kupcima i zadovoljstva potrošača. Rekonstruirane i modernizirane benzinske postaje, osim novim izgledom, ističu se širom ponudom goriva i robe široke potrošnje, višom razinom usluge te boljom tehničkom opremljenošću, što povećava njihovu atraktivnost i čini ih ugodnijim mjestima kupnje.
Provođenje programa modernizacije odvija se prema planiranom rasporedu te su do kraja 2015. godine završena 203 projekta s pozitivnim povratnim informacijama kupaca, čime je INA izgradila najveću moderniziranu maloprodajnu mrežu u zemlji.

U sklopu ovog operativnog modela kompanija zadržava vlasništvo nad svom maloprodajnom imovinom uključujući koncesiju, imovinu, objekte, infrastrukturu i robu, dok poduzetnik upravlja tim resursima, kao i svojim timom na benzinskoj postaji, za naknadu dogovorenu s Inom. Riječ je o uobičajenom poslovnom modelu u naftnom biznisu, ali i šire, koji već desetljećima primjenjuje niz svjetskih naftnih kompanija, a pozitivno se odražava na kvalitetu poslovanja maloprodajne mreže i povećava njezinu konkurentnost.

Projekt je pokrenut s ciljem pružanja prilike potencijalnim poduzetnicima da, uz snažnu Ininu podršku i dijeleći Inin uspjeh, izgrade vlastito poduzeće. Vjerujemo da se time daje značajan poticaj razvoju lokalnog poduzetništva, poboljšanjima u kvaliteti usluge prema kupcima te unapređenju ponude prilagođene specifičnim zahtjevima sredine u kojoj se postaja nalazi. INA odabranim kandidatima pruža podršku pri osnivanju kompanije i izgradnji uspješnog poslovanja. Od poduzetnika se očekuje da, uz Ininu podršku, preuzmu upravljanje benzinskom postajom koja ostaje u Ininu vlasništvu i pod Ininim brendom, a prilikom odabira budućih partnera, prednost imaju kandidati s iskustvom u maloprodaji u naftnoj industriji i oni koji poznaju Inin sustav.

Cijena barela nafte na svjetskom tržištu ne uzima se kao parametar za utvrđivanje maloprodajnih cijena na hrvatskom tržištu, već se uzima prosječna cijena derivata na mediteranskom tržištu. No, kretanje cijena nafte neposredno utječe i na kretanje cijena derivata pa tako i na one cijene na tržištu Mediterana.

Sukladno Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata, NN 19 od 12.02.2014.g u Hrvatskoj je na snazi slobodno formiranje cijene UNP.

Smjesa ukapljenog naftnog plina za komercijalnu upotrebu u izvornom obliku je plin bez boje, okusa i mirisa. U svrhu prepoznatljivosti plina mirisom, takvoj smjesi dodaju se spojevi sa specifičnim mirisom. Iznimka su pročišćeni propan i pročišćeni butan koji se isporučuju u izvornom obliku.
Nije otrovan, ali kod prevelike koncentracije smanjuje količine kisika u prostoriji. Zbog lakšeg korištenja i transporta ukapljuje se pod povećanim tlakom u posebne posude (boce ili spremnici). UNP sve više pronalazi svoju upotrebu u svim granama primjene. Od kućanstava i industrije pa sve do automobila kao zamjensko i povoljno gorivo. UNP kao energent ima izuzetna ekološka svojstva. Izravnim izgaranjem bez dima, pepela, čađe i neugodna mirisa te odsutnosti sumpornih spojeva UNP doprinosi smanjenju emisije štetnih plinova, prvenstveno CO2 i NOx, čime doprinosi očuvanju okoliša i ublažavanju štetnih posljedica klimatskih promjena, kao i pojavi kiselih kiša u konačnici.

Poslovanje

U 2015. EBITDA INA Grupe bez jednokratnih stavki porasla je za 10 posto u odnosu na 2014. godinu te je dosegla 2.952 milijuna kuna. CCS EBITDA bez jednokratnih stavki iznosila je 3.669 milijuna kuna, što je 9 posto više u odnosu na 2014. Neto dobit bez jednokratnih stavki je iznosila 58 milijuna kuna. Kompanija je u navedenom razdoblju uložila ukupno 1.650 milijuna kuna, što je stabilno imajući u vidu ukupno pogoršanje vanjskog okruženja.

S obzirom na niske cijene nafte, INA je i u 2015. godini ostvarila stabilan rezultat u odnosu na prethodnu godinu, što se može smatrati postignućem za kompaniju koja je orijentirana na istraživanje i proizvodnju. Prepolovljene cijene Brenta utjecale su na rezultat, ali je taj negativan učinak umanjen slabljenjem kune u odnosu na američki dolar, povoljnijim okruženjem za poslovanje rafinerija i povećanom proizvodnjom ugljikovodika. Neto dug ostao je stabilan u iznosu od 3.032 milijuna kuna, dok je odnos duga i kapitala zabilježio blagi porast, ali je i dalje vrlo stabilan te iznosi 22,3%.

Neto rezultat društva isključujući učinak jednokratnih stavki iznosi 58 milijuna kuna. Gubitak Društva, iako manji nego u 2014. godini, iznosio je (1.418) milijuna kuna, pod utjecajem posebnih stavki u ukupnom iznosu od 1.476 milijuna kuna. Najveći dio tih jednokratnih stavki odnosi se na umanjenje vrijednosti imovine u segmentu Istraživanja i proizvodnje, uslijed slabljenja cijene nafte i daljnjeg nastavka sirijske krize. Dodatno umanjenje imovine u Siriji koje je utjecalo na konačni rezultat bilo je nužno i neizbježno zbog političke i sigurnosne situacije u toj zemlji, ali važno je naglasiti da je radi samo o računovodstvenoj prilagodbi koja nema novčani utjecaj. Trošak umanjenja vrijednosti, međutim, u skladu sa Zakonom o porezu na dobit nije porezni odbitak. Kompanija je zadržala manji dio imovine za slučaj da se geopolitičke okolnosti promijene i omoguće povratak u Siriju.

Stalni napori segmenta djelatnosti Istraživanje i proizvodnja u remonte bušotina i optimizaciju proizvodnje, kao i privođenje proizvodnji novih polja, rezultirali su promjenom trenda prirodnog pada proizvodnje iz prethodnih godina: ukupna proizvodnja ugljikovodika porasla je za 6 posto, a domaća proizvodnja nafte veća je za 20 posto. Operativna dobit u Segmentu ostala je pozitivna i iznosila je 372 milijuna kuna, bez obzira na utjecaj jednokratnih stavki od 1.004 milijuna kuna – najznačajnije stavke se odnose na umanjenje imovine. Kapitalna ulaganja Segmenta u 2015. iznosila su 840 milijuna kuna. Kapitalna ulaganja u Hrvatskoj iznosila su 678 milijuna kuna, dok su ulaganja u inozemstvu iznosila 162 milijuna kuna.

CCS EBITDA segmenta Rafinerije i marketing (uključujući Trgovinu na malo) bez jednokratnih stavki zabilježila je pozitivan rezultat u iznosu od 307 milijuna kuna po prvi put nakon više od pet godina, dok je EBITDA iznosila (575) milijuna kuna, što je značajno poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu. Među ostalim mjerama, promjena operativnog modela u Trgovini na malo svakako je snažan korak naprijed u cilju osiguravanja konkurentnije pozicije za Inu. Ukupna kapitalna ulaganja u 2015. godini iznosila su 613 milijuna kuna, 138 milijuna kuna više nego 2014. godine. Kapitalna ulaganja segmenta Rafinerije i marketing iznosila su 451 milijun kuna i uglavnom se odnose na logističke projekte, dok su ulaganja segmenta Trgovina na malo iznosila 161 milijun kuna, 5 milijuna kuna iznad razine 2014. godine.

Ključna postignuća u 2015. godini:
CCS EBITDA INA Grupe iznosila je 3.669 milijuna kuna što je 9 posto više u odnosu na 2014., dok je neto dobit bez jednokratnih stavki iznosila 58 milijuna kuna
Trend rasta domaće proizvodnje sirove nafte se nastavlja: povećanje od 20 posto u usporedbi s 2014.
Stabilan financijski položaj kompanije
Domaća ulaganja čine preko 84 posto CAPEX-a koji iznosi ukupno 1.650 milijuna kuna
Rafinerijska proizvodnja porasla je za 13, a prodaja rafinerijskih proizvoda za 10 posto

Kompanija je u 2015. godini uložila ukupno 1.650 milijuna kuna, što je stabilno imajući u vidu ukupno pogoršanje vanjskog okruženja te je INA Grupa zadržala je poziciju jednog od najvećih ulagača u Hrvatskoj i u protekloj godini.

Najveći dio ulaganja odnosio se na Segment djelatnosti Istraživanje i proizvodnja nafte i plina; kapitalna ulaganja Segmenta u 2015. iznosila su 840 milijuna kuna. Kapitalna ulaganja u Hrvatskoj iznosila su 678 milijuna kuna, dok su ulaganja u inozemstvu iznosila 162 milijuna kuna.

Ukupna kapitalna ulaganja segmenta djelatnosti Rafinerije i marketing (uključujući Trgovinu na malo) u 2015. godini iznosila su 613 milijuna kuna, 138 milijuna kuna više nego 2014. godine. Kapitalna ulaganja segmenta Rafinerije i marketing iznosila su 451 milijun kuna i uglavnom se odnose na logističke projekte, dok su ulaganja segmenta Trgovina na malo iznosila 161 milijun kuna, 5 milijuna kuna iznad razine 2014. godine. U 2015. godini segment Trgovina na malo završio je šest projekata kapitalne rekonstrukcije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, tri projekta modernizacije, pet projekata zamjene spremnika i druge manje projekte modernizacije. Također, odobrena su dodatna modernizacija i poboljšanja kao novi koncept “Fresh Corner”.

Društvena odgovornost

Inino poslovanje usmjereno je na stvaranje dobrobiti za lokalne zajednice i društvo u cjelini. Pri tom nastojimo razvijati dobru suradnju sa svojim dionicima. Desetljećima je stvarana tradicija financiranja infrastrukture, posebice u sredinama gdje je INA provodila istraživanja i proizvodnju nafte i plina. Financirana je izgradnja škola, bolnica, zdravstvenih ustanova, odmarališta. INA pomaže zajednicama u humanitarnim, kulturnim, edukacijskim, sportskim, ekološkim, zdravstvenim i znanstvenim projektima u vidu donacija i sponzorstava te ulaže u niz neprofitabilnih djelatnosti dragocjenih za ukupnu kvalitetu življenja.

U poslovanju se velika pozornost usmjerava na zaštitu zdravlja i sigurnosti, na zaštitu okoliša kao i poštivanje zakona i običaja u sredinama u kojima djelujemo. Smjernice koje obuhvaćaju odnos prema radu, prema poslovnim suradnicima i partnerima definirane su Kodeksom poslovnog ponašanja i etike.

INA je članica Global Compacta, najveće mreže za društveno-odgovorno poslovanje u svijetu. Implementacijom 10 načela Global Compacta, INA podržava i promiče u svom poslovanju temeljne društvene vrijednosti s područja ljudskih prava, radnih prava, zaštite okoliša i borbe protiv korupcije. O svom napredovanju na području društvene odgovornosti redovito godišnje izvješćujemo dionike te smo uključeni u globalnu mrežnu komunikaciju Communication on Progress.

INA, d.d. se pri izboru projekata koje će sponzorirati ili donirati prvenstveno rukovodi kriterijem visokog stupnja korisnosti projekata za širu zajednicu i potrebe društva. Nastojimo pružiti pomoć i podršku djeci i mladima, osobama s posebnim potrebama, znanstvenim, inovativnim i kulturnim projektima, projektima koji doprinose zaštiti i unapređenju zdravlja i okoliša, sportskim amaterima i profesionalcima te projektima važnim za lokalne zajednice u kojima INA djeluje. – opširnije o zahtjevima za donacijama i sponzorstvom –

Ljudski resursi

S obzirom na veličinu i kompleksnost kompanije te široki spektar aktivnosti kojima se bavimo, potrebni su nam zaposlenici različitih profesija i obrazovanja. Svjesni smo da se svaka priča o uspješnoj tvrtki temelji na radu, poduzetnosti i kreativnosti zaposlenika. Bit ulaganja jest ne ulagati samo u tehnologije i inovacije, nego i u sustave za razvoj kompetencija koji će stvoriti okruženje u kojem svaki pojedinac ima priliku iskazati svoje talente, umijeća i ideje.
INA od svojih zaposlenika traži maksimalno zalaganje, preuzimanje inicijative i rizika, prilagođavanje promjenama, donošenje odluka, suradnju i rad u timu, brzu razmjenu informacija, povjerenje, poštivanje kupaca, dobavljača, kolega, prihvaćanje odgovornosti i sudjelovanje u zajedničkim akcijama, praćenje radne uspješnosti…

Najvažnija dužnost naših menadžera je da omoguće maksimalan razvoj i korištenje ljudskih potencijala kao najvažnijeg resursa i izvora konkurentske prednosti Ine.

INA u okviru svojih poslovnih aktivnosti posebnu pažnju poklanja edukaciji i stručnom usavršavanju svojih radnika na svim razinama. U tom smislu surađuje s obrazovnim institucijama koje zadovoljavaju najviše standarde, i angažira i razvoja sve veći broj internih trenera koji zahvaljujući svojem iskustvu, poznavanju organizacije i kompetencijama isporučuju kvalitetne strukturirane edukacije.

Svi aktualni natječaji dostupni su ovdje, a sva pitanja vezana za mogućnost zaposlenja u Ini i INA Grupi možete uputiti na ljudski.resursi@ina.hr.