INA dovršila testiranje energetske biljke miskantus za proizvodnju biogoriva

Zagreb, 2. rujna, 2019. – U sklopu programa INA R&M Novi smjer 2023. te vezano za analizu mogućnosti razvoja projekta rafinerije bio-komponenti, početkom godine održana je prva žetva nasada energetske biljke miskantus. Nasad miskantusa (lat. Miscanthus x giganteus) uspostavljen je na demonstracijskoj farmi u Rugvici pokraj Zagreba, u suradnji sa Bc Institutom, a ovosezonskom žetvom prikupljeno je oko 30 tona biomase.
 
Prikupljena biomasa poslana je u Clariant, inovativnu kemijsku kompaniju, u njihovo pred komercijalno sunliquid® postrojenje, koje se nalazi u Straubingu, Njemačka, na preradu u lignocelulozne šećere i etanol. Rezultati testiranja su optimistični jer su pokazali da tehnologija sunliquid® može uspješno preraditi miskantus u lignocelulozne šećer i etanol.
 
Kao što je najavljeno, u tijeku je provođenje programa INA R&M Novi smjer 2023., usmjerenog na osiguranje održivosti i profitabilnosti Ininog rafinerijskog sustava. Program podrazumijeva investiciju u projekt DCU u riječkoj rafineriji, vrijedan ukupno 4 milijarde kuna te konverziju Rafinerije nafte Sisak u industrijski centar. U skladu s time provedeno je i testiranje nasada miskantusa, kao jedna od opcija.
 
„Sretan sam što su rezultati pozitivni jer su time otvorena vrata za daljnje analize i mogućnosti. Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji uspjeli smo proizvesti napredni bioetanol koji se namješava u fosilna goriva. Ovo je samo jedan u nizu koraka koje je potrebno ostvariti kako bismo ispunili preduvjete za razvoj biorafinerije u Sisku“, izjavio je Stjepan Nikolić, operativni direktor Rafinerija i marketinga. 
 
Testiranje je odrađeno u sklopu projekta GRACE (GRowing Advanced Industrial Crops on marginal lands for biorEfineries), financiranog od strane Europske unije, a Ini je dodijeljena uloga voditelja demonstracijskog lanca koji se odnosi na testiranje uzgoja hibrida miskantusa na tlima lošije kvalitete u svrhu prerade u napredni bioetanol.
 
Ciljevi projekta GRACE su optimizirati različite lance vrijednosti miskantusa, proizvoditi održive proizvode sa snažnim tržišnim potencijalom i razvijati miskantus kao održivi izvor sirovine za uzgoj na marginalnom, kontaminiranom i napuštenom zemljištu.
 
O INA Grupi 
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.
 
PR             
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hr
Odaberite jezik: