INA’s Green Belt expands 15 new projects focused on environmental protection

On 22 May a formal award ceremony was held for the winners of INA’s Green Belt, for which 158 ideas were received this year.

Zagreb, 220524. Restoran Botanist. Svecano proglasenje dobitnika ovogodisnjeg Ininog Zelenog pojasa. Na fotografiji: laureati. Foto: Damir Krajac / CROPIX

Zeleni pojas je program Ine namijenjen svim organizacijama civilnog društva, javnim i obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj s ciljem poticanja zaštite okoliša te promocije održivog razvoja.

Prije 11 godina, kada smo započeli ovaj projekt, nismo ni sanjali da će postati ovako velik i važan. Zahvaljujući svima koji su se na naš natječaj prijavili ove godine, ali i prethodnih godina te realizirali svoje zelene ideje, možemo reći da je Zeleni pojas postao pravi pokret! Čestitam svim dobitnicima, vaše ideje su inspiracija svima nama i dokaz da zajedno možemo učiniti velike stvari i stvoriti zelenije i ljepše sutra”, rekao je Krešimir Katić, direktor Marketinških komunikacija Ine.

Na ovogodišnji natječaj je pristiglo 158 prijava, a odabrano je ukupno 15 sjajnih ideja koje će proširiti Zeleni pojas i doprinijeti očuvanju našeg planeta. Pobjednički projekti odabrani su temeljem jasno definiranih kriterija koji uključuju proširenje zelenih površina, održivost, revitalizaciju kopnenih i vodenih površina, očuvanje bioraznolikosti, borbu protiv klimatskih promjena te edukaciju. Dodatno, tri projekta dječjih vrtića predstavljena su na Ininom YouTube kanalu gdje je kriterij bio najveći broj pregleda.

Hvala svima koji su prijavili edukativne, društveno korisne projekte kojima su pokazali i ljubav prema našem planetu. Velika mi je čast biti dio ovoga projekta, iako nama u stručnom žiriju nije bilo nimalo lako među njima odabrati samo 15. To su sve stvarno lijepe priče. Jedan od kriterija kojima smo se vodili bio je i taj da se projektom zazeleni što veća površina, a kako bi se osigurale ekološke, zdravstvene i klimatske dobrobiti“, izjavio je član komisije, Kristijan Iličić.

Ukupno 60.000 eura bit će dodijeljeno za provedbu odabranih projekata, a dio projekata će biti realiziran uz pomoć Ininog Kluba volontera.

Shodno potrebama da se lokalnoj zajednici ukaže na važnost očuvanja autohtonih vrsta drveća, projektom “Parkići za budućnost” planiraju se posaditi edukativni parkovi s autohtonim vrstama drveća na 17 lokacija diljem Međimurja. Projektom će se podići svijest o održavanju šumskog fonda pošumljavanjem autohtonim vrstama, a istovremeno će se djeci i građanima omogućiti aktivno sudjelovanje u oblikovanju javnog prostora uz doprinos očuvanju bioraznolikosti. Inin natječaj Zeleni pojas pokazao se kao odlično rješenje za realizaciju projekta koji veliku pažnju posvećuje upravo ovakvim održivim projektima“, rekla je Vedrana Radmanić, voditeljica Lokalne akcijske grupe-LAG.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Regoč,  Vlatka Marošević, izjavila je: „Ovim projektom želimo stvoriti novo, zeleno igralište za buduće generacije, kako bi sadašnja djeca, učeći o prirodi i brinući se za nju, ostavila budućim generacijama ljepše igralište, puno prirodnog hlada, sa stablima voća, gredicama u kojima će mališani uzgajati povrće koje će se koristiti za pripremu obroka, kao i prirodniji okoliš, sigurniji za igru i učenje. U suradnji djece, odgojitelja, roditelja, lokalne zajednice i Ine te uz dobru volju svih aktera uključenih u realizaciju, ostvarujemo viziju Regoča kao mjesta kvalitetnog življenja djece i odraslih u stimulativnom okruženju.“

Odabrani projekti su:

 1. Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje – Od školaraca učimo – povratak tisućljetnih ljepotica
 2. Planinarsko društvo Paklenica – Planina bez otpada
 3. Udruga za zaštitu životinja, prirode i društva Sretno dvorište – Zelena vrata Sopnice
 4. Osnovna škola Žakanje – Od jezerca čista, srce blista
 5. Srednja škola Centar za odgoj i obrazovanje, Zagreb – Više od kiše
 6. HGSS Stanica Gospić – Čisto podmorje Paga
 7. LAG Međimurski doli i bregi – Parkići za budućnost
 8. Udruga Depaul Hrvatska – Recikliraj, reaktiviraj i rehabilitiraj
 9. Srednja škola Ilok – Zeleni prsti Iloka
 10. Udruga Zeleni plan – Zeleni plan za čišći Jadran
 11. Osnovna škola Matije Petra Katančića, Valpovo – Zazelenimo školu
 12. Dobrovoljno vatrogasno društvo Grabarje – Revitalizacija dječjeg igrališta
 13. Dječji vrtić Sabunić, Privlaka – Zeleni otoci – dom za kukce oprašivače
 14. Dječji vrtić Tratinčica, Brinje – Zelenije Brinje
 15. Dječji vrtić Regoč, Babina Greda – Zeleno igralište za buduće generacije (najviše pregleda na YouTubeu)

INA već 60 godina doprinosi podizanju kvalitete života u lokalnim zajednicama, a kroz Zeleni pojas želi pomoći i u rješavanju okolišnih pitanja kako bismo zajedno gradili zeleniju Hrvatsku.


Više informacija: www.ina.hr/zelenipojas