INA i MOL dobili konačno odobrenje za preuzimanje OMV-a Slovenija

  • Europska komisija donijela je konačno odobrenje za preuzimanje OMV-a Slovenija. INA i MOL su na putu da preuzmu snažnu drugu poziciju u Sloveniji.
  • Preuzimanje se očekuje do kraja drugog tromjesečja 2023. 
  • INA i MOL će svojim jedinstvenim poslovnim modelom u Sloveniji nastaviti jačati tržišno natjecanje u korist svih kupaca.
  • Prema ugovoru s MOL-om, INA će kao članica MOL Grupe povećati svoj udio u OMV Slovenija sa sadašnjih 7,75 posto na 33 posto.

Zagreb, 20. svibnja 2023. – MOL Grupa, čija je INA članica, dobila je odobrenje Europske komisije čime su ispunjeni svi uvjeti za preuzimanje 92,25 posto udjela u OMV-u Slovenija. Odobrenje dolazi nakon provedene dubinske analize potencijalnog preuzimanja maloprodajne mreže OMW Slovenije od strane MOL Grupe. Kao preduvjet za pozitivnu odluku Europske komisije o preuzimanju OMV-a, MOL Grupa je u ožujku 2023. sklopila ugovor o prodaji 39 benzinskih postaja Shellu iz svoje buduće kombinirane maloprodajne mreže u Sloveniji. Na razini MOL Grupe izraženo je uvjerenje da će tržišno natjecanje u Sloveniji dodatno ojačati ovom transakcijom i završetkom popravnih mjera za zaštitu tržišnog natjecanja jer će pojava jakog drugog igrača izvršiti pritisak na dominantnog pružatelja usluga te će rezultirati boljim cijenama i kvalitetom za sve kupce u Sloveniji.

Zaključenje transakcije s OMV-om Slovenija očekuje se do 30. lipnja 2023. Istodobno će se provoditi sporazum između MOL-a i Ine, kao članice MOL Grupe, prema kojem će INA povećati svoj udio u OMV-u Slovenija sa sadašnjih 7,75 posto na 33 posto. Preuzimanje poslovanja OMV-a u Sloveniji omogućit će Ini i MOL-u iskorištavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i rafinerijskih kapaciteta u široj srednjoeuropskoj regiji u većoj mjeri nego danas te će MOL Grupa u partnerstvu s Inom postati drugi najveći igrač na slovenskom tržištu.

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te važnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Tvrtku čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

O MOL Grupi

MOL Grupa je međunarodna integrirana naftna, plinska, petrokemijska i maloprodajna kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Prisutna je u više od 30 zemalja i zapošljava dinamičnu radnu snagu koja broji 25.000 ljudi te ima preko 100 godina iskustva. MOL Grupa u vlasništvu ima tri rafinerije i dva petrokemijska pogona u okviru integriranog upravljanja lancem opskrbe u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, kao i maloprodajnu mrežu koja se sastoji od gotovo 2400 benzinskih stanica u deset zemalja srednje i jugoistočne Europe. Aktivnosti istraživanja i proizvodnje MOL Grupe temelje se na više od 85 godina iskustva u području ugljikovodika te 30 godina iskustva u utiskivanju CO2. Grupa trenutačno ima proizvodne aktivnosti u 9 zemalja i istraživačke koncesije u 14 zemalja.

MOL je posvećen transformaciji svog tradicionalnog poslovanja temeljenog na fosilnim gorivima u niskougljični, održivi poslovni model, s ciljem da do 2050. godine postigne neto ugljičnu neutralnost, a istovremeno oblikuje kružno gospodarstvo s niskim emisijama ugljika u srednjoj i istočnoj Europi.

PR       

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Phone:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hr