Održivi razvoj

INA Klub volontera

INA je predvodnik korporativnog volontiranja u Hrvatskoj –  još 2011. kompanija je pokrenula Projekt korporativnog volontiranja svojih zaposlenika s ciljem dobrovoljnog ulaganja osobnog vremena, truda, znanja i vještina za opću dobrobit. Tako je nastao INA Klub volontera, koji danas broji 1.400 članova te je sudjelovao u gotovo 400 volonterskih akcija.

Inini volonteri uključuju se u razne volonterske aktivnosti u svim krajevima Hrvatske u gotovo svim segmentima društva: humanitarne, ekološke, kulturne, edukativne, zdravstvene i slično. Osim u samostalno organiziranim akcijama, INA Klub volontera uključuje se i u projekte koje organiziraju volonterski centri ili druge udruge civilnog društva (Zelena čistka, Hrvatska volontira itd.) te u projekte koje INA provodi unutar svojih društveno odgovornih aktivnosti (Zeleni pojas i SpajaLICA).

NAGRADE
2010. i 2012. Nagrada Volonterskog centra Osijek za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva na području Slavonije i Baranje
2015. potpisnik Povelje o priznavanju kompetencija stečenih volontiranjem
2014., 2015., 2016., 2017. i 2018. Posebno priznanje Volonterskog centra Osijek za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva
2017. član Mreže za razvoj korporativnog volontiranja pri Volonterskom centru Zagreb
2018. Nagrada lokalnog volonterskog centra Orkas za najbolju kompaniju koja provodi volonterski program
2019. Priznanje Hrvatskog centra za razvoj volonterstva i Volonterskog centra Zagreb za izniman doprinos u razvoju i promicanju korporativnog volontiranja na području Republike Hrvatske
2019. potpisnik Povelje o volontiranju zaposlenika

KONFERENCIJE O KORPORATIVNOM VOLONTIRANJU
Volonterski centar Zagreb i njegovi partnerski centri iz Osijeka i Splita te Mreža za razvoj korporativnog volontiranja 2017. i 2018., održali su Konferencije o korporativnom volontiranju koje su okupile više od dvije stotine uzvanika korporativnog i neprofitnog sektora iz cijele Hrvatske. INA je sponzorirala ove konferencije, sudjelovala na okruglom stolu, te predstavila svoj volonterski program na Sajmu volontiranja. Osim doprinosa konferencijama, u suradnji s Mrežom volonterskih centara Hrvatske, INA je sudjelovala u izradi Priručnika za korporativno volontiranje te je aktivan suosnivač Mreže za razvoj korporativnog volontiranja sa stalnim članom u Glavnom odboru mreže.

U 2019., godini Volonterski centar Zagreb održao je treću Konferenciju o korporativnom volontiranju i Sajam volontiranja u Kongresnom centru Forum u Zagreb. Na konferenciji je Ini uručeno Priznanje za izrazito veliki i značajni doprinos razvoju korporativnog volontiranja u Hrvatskoj kako bi se naglasila spremnost kompanije na suradnju i doprinos u području korporativnog volontiranja. Također, kompanija je uz ostalih 20-ak tvrtki i institucija potpisala i Povelju o volontiranju zaposlenika, čime su još jednom potvrđene Inine dobre prakse.

INA sa svojim iskustvom, stečenim znanjem i resursima kroz Mrežu za razvoj korporativnog volontiranja doprinosi jačanju i širenju svijesti o korporativnom volontiranju i pomaže u svladavanju prepreka ka uključivanju što većeg broja kompanija i radnika.

Ljudski je pomagati, koliko god to u današnje vrijeme zvuči neobično. Prisjećam se djetinjstva kada sam znao pomagati prijateljima oko školskih zadaća ili što god je bilo potrebno, a to mi je bilo veliko zadovoljstvo. Sad volontiram jer je predivan osjećaj kad na nečijem licu izmamim osmjeh. Tada se ja osjećam ponosno, puna srca. Najveće priznanje nam je osmijeh nakon svake naše akcije, koji je postao i slogan našeg Kluba kojim završavamo svaki poziv zaposlenicima na volontersku akciju: Ne zaboravite, volonterski se rad nagrađuje osmjesima, a posebne volontere i Priznanjima.

Neven Pavao Poklepović, voditelj INA Kluba volontera