Domaća proizvodnja privremeno smanjena, Prirodni plin čini sve kako bi se stabilizirala i osigurala opskrba plinom

Zagreb, 7. veljače – Uslijed tehničkih poteškoća na plinskim poljima na Sjevernom Jadranu, proizvodnja plina je privremeno smanjena. Obzirom na ekstremne vremenske uvjete u Hrvatskoj, došlo je do pada napajanja energijom INAgip-ovih platformi IKA A kao i s njom povezanih platformi. Uslijed toga šest od ukupno 16 proizvodnih platformi na Sjevernom Jadranu privremeno nije u mogućnosti proizvoditi plin. INAgip radi na uklanjanju tehničkih poteškoća kako bi se napajanje energijom uspostavilo u najkraćem mogućem roku, ali trenutno pristup platformama nije moguć zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika.

Proizvodnja sa Sjevernog Jadrana trenutno je smanjena sa 3,3 milijuna m3/dan na 1,3 milijuna m3/dan. Uzevši u obzir veliku potrošnju plina koja je jučer dosegla rekordnu razinu od 16,5 milijuna kubičnih metara dnevno, Prirodni plin je kontaktirao velike industrijske potrošače, te u dogovoru s njima smanjio isporuke plina HEP-u, Rafineriji nafte Rijeka i Petrokemiji do uspostavljanja redovite proizvodnje sa Sjevernog Jadrana.

Navedeni koraci poduzeti su kako bi se osigurala nesmetana opskrba zaštićenih kupaca kao što su kućanstva, bolnice, škole, vrtići i ostale javne ustanove koje će imati dovoljne količine plina.

Eni je nastavio s uobičajenim isporučivanjem plina Hrvatskoj u skladu s potpisanim trogodišnjim ugovorom o opskrbi. Pored toga, Prirodni plin poduzima sve potrebne korake kako bi normalizirao opskrbu, uključujući daljnji uvoz dodatnih količina plina s tržišta.

Prirodni plin će redovito obavještavati javnost o razvoju situacije kao i o svim poduzetim mjerama.Priloženi dokument