EBRD, ICF-Debt Pool i Cordiant podupiru modernizaciju rafinerijskog poslovanja Ine

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podiže standarde u hrvatskom naftnom sektoru zajmom od 150 milijuna eura Ini za modernizaciju rafinerijskog poslovanja i programe unaprjeđenja energetske učinkovitosti. Projekt sufinanciraju ICF – Debt Pool sa 50 milijuna eura te Cordiant Capital Fund s 10 milijuna eura.

Projekt će Ini pomoći u završetku prve faze programa modernizacije rafinerijskog poslovanja što će omogućiti proizvodnju naftnih proizvoda koji zadovoljavaju standarde kvalitete Europske Unije, olakšavajući pristup kompaniji na tržišta EU. Unaprjeđenje energetske učinkovitosti u rafinerijskom poslovanju kroz primjenu najboljih raspoloživih tehnika vrlo je važna komponenta programa modernizacije.

Investicija će pomoći Ini u smanjenju troškova proizvodnje, podizanju učinkovitosti poslovanja te jačanju konkurentnosti kompanije na europskom tržištu.

„Ovo je dosad najveći EBRD-ov financijski projekt u Hrvatskoj. Projekt će dugoročno podržati održivi rast Ine i transformaciju u vodećeg igrača na naftnom i plinskom tržištu u Jugoistočnoj Europi te značajno podići standarde u rafinerijskom sektoru u Hrvatskoj i susjednim zemljama ”, rekao je Kevin Bortz, EBRD-ov direktor za prirodne resurse.

“Uz podršku EBRD-a, INA  je uložila gotovo četiri milijarde kuna u program modernizacije tijekom strateškog partnerstva s MOL-om. Kao rezultat ovih ulaganja, Inin rafinerijski sustav imat će vrhunsku opremu koja će nam omogućiti proizvodnju proizvoda najviših europskih standarda (EURO V), te nas istovremeno pozicionirati jasno ispred ključnih regionalnih konkurenata.” – rekao je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.

Andrew Bainbridge, predsjednik Odbora direktora ICF – Debt Pool-a dodao je: “ Zajam će pridonijeti nadogradnji rafinerijske infrastrukture te općenito podržati razvoj energetske infrastrukture u Hrvatskoj.“

EBRD ima dugogodišnji odnos s Inom i MOL-om. 2001. godine Banka je osigurala 36 milijuna eura zajma za nadogradnju sustava za gospodarenjem otpada u Ininoj riječkoj rafineriji. Uz to, 1995. godine EBRD je osigurao četiri zajma MOL-u u ukupnom iznosu od 400 milijuna eura za razvoj podzemnih skladišta plina te za ekološke projekte.

Od samog početka poslovanja u Hrvatskoj, EBRD je uložio 2,2 milijarde eura u razne gospodarske sektore u zemlji, potičući dodatna ulaganja iz drugih izvora, vrijedna 3 milijarde eura.

###

EBRD, u vlasništvu 61 zemlje i dvije međuvladine organizacije, podupire razvoj tržišnih ekonomija i demokracija u zemljama od centralne Europe do centralne Azije. www.ebrd.com

ICF – Debt Pool izravno se bavi kontinuiranom krizom likvidnosti infrastrukturnog financiranja na tržištima u razvoju koja je uzrokovana povlačenjem većih komercijalnih financijskih institucija s tržišta u razvoju za vrijeme globalne financijske krize, kada te institucije fokusiraju svoje kreditne aktivnosti na domaća tržišta. ICF Debt Pool je fond veličine 500 milijuna eura kojeg podupire vlada Republike Njemačke. Fond je osnovala KfW Entwicklungsbank uz garanciju Njemačke vlade.

Cordiant upravlja investicijskim fondovima tržišta u razvoju. Posljednjih desetak godina, Cordiant je uložio u razne sektore, uključujući energetski sektor i infrastrukturu. S više od 160 ulaganja u više od 55 tržišta u razvoju diljem svijeta, zajmovi Cordianta su dokaz uspješnog pružanja stabilnog povrata svojim investitorima.

INA je vodeća naftna i plinska kompanija u Hrvatskoj koja ima značajnu ulogu u regiji. U vlasništvu je mađarskog MOL-a, Republike Hrvatske te privatnih i institucionalnih dioničara. Dionice kompanije izlistane su na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi.

EBRD kontakt: Ina Coretchi, Tel: +44 20 7338 7874, Email: coretchi@ebrd.com

Priloženi dokument