„Energija za budućnost“ – INA pokrenula projekt izgradnje održive benzinske postaje

  • Raspisan natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja postaje Stupnik-istok
  • Prva održiva benzinska postaja u Republici Hrvatskoj
  • Riječ je o samoodrživom, ekološki prihvatljivom i inovativnom maloprodajnom objektu

Zagreb, 15. srpnja –  INA – Industrija nafte, d.d. pokrenula je projekt izgradnje održive benzinske postaje pod nazivom „Energija za budućnost“, kojim se predviđa izgradnja samoodrživog, ekološki prihvatljivog i inovativnog maloprodajnog objekta. Prva benzinska postaja tog tipa bit će izgrađena u Zagrebu, na lokaciji postojeće BP Stupnik-istok, a njezino dovršenje planirano je u drugoj polovici 2014. godine.

Kao prvi korak u postupku izgradnje, danas je raspisan natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja spomenute postaje. Natječaj, koji se provodi u suradnji s Društvom arhitekata Zagreba, otvoren je do 17. rujna 2013., a cilj je dobivanje najkvalitetnijeg arhitektonsko-urbanističkog rješenja kojim će biti definirano cjelovito uređenje prostora benzinske postaje i njezina okoliša.

Neka od tehnoloških rješenja koja se primjenjuju u objektima ovog tipa uključuju skladištenje topline i njezino korištenje u sistemu grijanja i hlađenja; primjenu alternativnih izvora energije u svrhu grijanja/hlađenja, ventilacije i klimatizacije prostora; upotrebu kišnice za čišćenje, ispiranje toaleta i zalijevanje zelenih površina; grijanje prometnih površina u svrhu otapanja snijega; upotrebu nanotehnologije  na vanjskim i unutarnjim površinama u svrhu visoke izdržljivosti i efekta samočišćenja, upotrebu LED rasvjete u interijeru i eksterijeru sa sistemom kontrole potrošnje te upotrebu recikliranih materijala gdje god je to moguće i opravdano.
Benzinska postaja Stupnik-istok bit će prva održiva benzinska postaja u Republici Hrvatskoj, čime INA postaje lider u primjeni tzv. zelenih tehnologija u maloprodajnoj mreži. Pored toga, nakon uvođenja tehničkih i vizualnih unapređenja u maloprodajnoj mreži, odnosno do sada provedene modernizacije ukupno oko 130 benzinskih postaja, ovim projektom INA svojim kupcima i zajednici nudi i dodatnu vrijednost, u skladu sa svojim nastojanjima da principe održivog razvoja ugradi u svoje poslovanje te promiče projekte koji su ekološki prihvatljivi i pridonose energetskoj učinkovitosti.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. INA Grupa broji 13.854 zaposlenih. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 454 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR         
Avenija Većeslava Holjevca 10
10020 Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hr

Program natječaja 

Priloženi dokument