FINANCIJSKI REZULTATI I.-IX. 2023.

Inina financijska pozicija ostaje stabilna

  • Makroekonomska stabilizacija cijena ugljikovodika nastavila se kroz 2023. godinu, a smanjeno je i cjenovno okruženje za finalne proizvode u usporedbi s prvih devet mjeseci 2022. godine. To je rezultiralo s 45 postom nižom EBITDA-om u usporedbi s istim razdobljem lani (341 milijun eura) i s neto dobiti od 158 milijuna eura.
  • Nastavno na vanjsko okruženje, EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina niža je za 43 posto, iako je na razini od 293 milijuna eura i dalje glavni generator novca u kompaniji. Pad proizvodnje iznosio je šest posto, zbog očekivanog prirodnog pada i uspješno provedenog remonta na postrojenjima za obradu plina. Ipak, određeni porast proizvodnje vidljiv je u Egiptu uslijed razradnih aktivnosti.
  • Poslovanje Rafinerija i marketinga uklj. Usluge kupcima i maloprodaju pod negativnim je utjecajem okruženja nižih marži. Usprkos tržišnim izazovima, sigurna opskrba tržišta osigurana je i tijekom turističke sezone, s uobičajenim vrhuncem prodaje. Prodane količine goriva u maloprodaji u prvih devet mjeseci ove godine veće su za 22 posto, a rast marže ne-goriva je 31 posto.
  • U sklopu investicijskih aktivnosti uložena su 282 milijuna eura, što je porast od 11 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2022., od čega se 85 milijuna eura odnosi na kupnju dodatnih 25,25 posto udjela u OMV-u Slovenija, čime je Inin udio u ovoj tvrtki povećan na 33 posto.
  • Kao ključni investicijski projekt djelatnosti Rafinerija i marketinga, ali i cijele kompanije, Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka je na 81 posto ukupne dovršenosti, dok su ulaganja Istraživanja i proizvodnje nafte i plina veća za 11 posto uslijed povećanih istražnih aktivnosti na kopnu Hrvatske.

Ključni podaci:

  • Neto prihod od prodaje iznosio je 2,9 milijardi eura
  • EBITDA je iznosila 341 milijun eura
  • Ulaganja su na razini od 282 milijuna eura

Zagreb, 27. listopada 2023. – Usprkos određenoj volatilnosti, makroekonomska stabilizacija cijena ugljikovodika nastavila se kroz 2023. godinu. To je dovelo do pada ukupne realizirane cijene od 33 posto u usporedbi s prvih devet mjeseci 2022. godine, osobito cijene plina. Cjenovno okruženje za finalne proizvode također je smanjeno u usporedbi s prvih devet mjeseci 2022. što je rezultiralo s 45 postom nižom EBITDA-om u usporedbi s istim razdobljem lani. EBITDA INA Grupe u prvih devet mjeseci 2023. godine iznosila je 341 milijun eura, uz neto dobit od 158 milijuna eura.

Nastavno na vanjsko okruženje, EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina niža je za 43 posto, iako je na razini od 293 milijuna eura i dalje glavni generator novca u kompaniji. Pad proizvodnje iznosio je šest posto, zbog očekivanog prirodnog pada i uspješno provedenog remonta na postrojenjima za obradu plina. Ipak, određeni porast proizvodnje vidljiv je u Egiptu uslijed razradnih aktivnosti.

Poslovanje Rafinerija i marketinga uklj. Usluge kupcima i maloprodaju pod negativnim je utjecajem okruženja nižih marži. Usprkos tržišnim izazovima, sigurna opskrba tržišta osigurana je i tijekom turističke sezone, s uobičajenim vrhuncem prodaje. Prodane količine goriva u maloprodaji povećane su za 22 % uspoređujući prvih devet mjeseci 2022. i 2023. godine, međutim regulacija ograničenja cijena nastavlja pritiskati financijski rezultat djelatnosti. Rafinerija nafte Rijeka je u kontinuiranom radu od travnja, uz značajan pozitivan doprinos rezultatima. Snažna turistička sezona i dodatno proširenje ponude rezultirali su daljnjim rastom marže ne-goriva (+31 posto).

Ulaganja su iznosila 282 milijuna eura, 11 posto više u odnosu na prvih devet mjeseci 2022. Od toga se 85 milijuna eura odnosi na kupnju dodatnog udjela od 25,25 posto u OMV-u Slovenija, čime je Inin vlasnički udio u toj kompaniji porastao na 33 posto. Ključni investicijski projekt djelatnosti Rafinerija i marketinga, ali i cijele kompanije, ostaje Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka koji je na 81 posto dovršenosti. Ulaganja djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina povećana su za 11 posto uslijed povećanih istražnih aktivnosti na kopnu Hrvatske.

Financijska pozicija kompanije ostaje stabilna uz neto dug od 284 milijuna eura te omjer duga i kapitala od 16 posto.

Izjava Zsuzsanne Ortutay, predsjednice Uprave Ine:

“2023. godinu obilježava stabilizacija cijena ugljikovodika, ali i investicijski ciklus u svim Ininim segmentima. Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, ključni projekt za dugoročnu održivost rafinerijskog poslovanja Ine, nastavlja se s ukupnom dovršenošću projekta od 81 posto. Nakon izgradnje dviju solarnih elektrana, INA je napravila daljnji korak u smjeru novih i obnovljivih izvora energije, uz dvije dobivene koncesije za istraživanje geotermalne energije u Hrvatskoj. Inina ulaganja rezultirala su i povećanjem proizvodnje u Egiptu za gotovo 10 posto, u usporedbi s prvih devet mjeseci 2022. Egipatska koncesija East Damanhur stečena 2020. godine počela je s proizvodnjom plina u rujnu. Također, uspješno je završen veliki redovni remont na hrvatskim plinskim postrojenjima.

Maloprodajni rezultati su čvrsti, podržani snažnom turističkom sezonom i rastom marže ne-goriva za 31 posto u usporedbi s prvih devet mjeseci 2022. godine. Iako je logistika tijekom vrhunca turističke sezone bila izazovna, održana je sigurna i stabilna opskrba. INA je pozdravila ukidanje regulacije o prodaji svoje proizvodnje plina u srpnju, no tvrtka je i dalje izložena kontinuiranoj regulaciji maloprodajne marže goriva, što je rezultiralo kontinuiranim oportunitetnim gubicima. U prvih devet mjeseci 2023. INA je ostvarila EBITDA-u od 341 milijun eura i neto dobit od 158 milijuna eura, što je snažan rezultat kada se uzmu u obzir svi nepovoljni vanjski čimbenici, među kojima su najznačajniji niže cijene i regulacija.“

FINANCIJSKI REZULTATI I.-IX. 2023.