Financijski rezultati za 2011. godinu

INA predstavila pozitivne financijske rezultate za 2011.

Zagreb, 14. veljače – INA – Industrija nafte, d.d. objavila je financijske rezultate Ina Grupe za 2011. godinu. Ukupni rezultat INA Grupe ostvaren u 2011. godini pokazuje rast profitabilnosti na razini operativnog poslovanja i na razini neto dobiti.

EBITDA[1] je dosegla 6.522 milijuna kuna, dok je dobit iz osnovne djelatnosti bez jednokratnih stavki iznosila 4.078 milijuna kuna. Neto dobit dosegla je 1.815 milijuna kuna, što predstavlja rast od 854 milijuna kuna u odnosu na 2010. godinu. Poboljšani rezultati uglavnom su posljedica vanjskih čimbenika, kao što su cijene sirove nafte i povećana prosječna proizvodnja ugljikovodika u Segmentu Istraživanje i proizvodnja nafte i plina. Pozitivnim rezultatima pridonijeli su, također, i napori menadžmenta kompanije uloženi u poboljšanje učinkovitosti i kontrolu troškova tijekom 2011.

Segment Istraživanje i proizvodnja zabilježio je operativnu dobit od 6,141 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 1.569 milijuna kuna u odnosu na 2010. Pozitivan doprinos poslovnih aktivnosti u Siriji umanjen je u zadnjem kvartalu 2011., kada je INA, prilagođavajući se sigurnosnoj situaciji, morala smanjiti proizvodnju nafte i plina u toj državi. Segment Rafinerije i marketing u 2011. negativno je doprinio rezultatu, na što je u najvećoj mjeri utjecala viša cijena sirove nafte, niža iskoristivost rafinerijskih kapaciteta, povećanje vlastite potrošnje te smanjenje potražnje. Segment Trgovina na malo zabilježio je operativnu dobit bez jednokratnih stavki od 109 milijuna kuna, što predstavlja poboljšanje od 71 milijuna u odnosu na 2010. Na dobit je utjecalo i uvođenje CLASS goriva te smanjenje operativnih troškova.

Komentirajući financijske rezultate, Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, rekao je „Otežani uvjeti poslovanja u inozemnim koncesijama i smanjena potražnja uslijed utjecaja gospodarskih problema u Eurozoni na stanje u regiji glavni su izazovi u predstojećem razdoblju. Društvo kontinuirano analizira razvoj događaja te će nastaviti s aktivnostima usmjerenim na interno poboljšanje učinkovitosti paralelno s razvojnim aktivnostima.“


[1] EBITDA: (zarada prije kamata i poreza)  +amortizacija + vrijednosno usklađenje + rezerviranja

Kliknite ovdje za prezentacijuPriloženi dokument