Financijski rezultati za 2012. godinu

Zagreb, 14. veljače – INA – Industrija nafte, d.d. objavila je financijske rezultate INA Grupe za 2012. godinu te za četvrto tromjesečje prošle godine.

Ovim povodom predsjednik Uprave Ine, g. Zoltán Áldott, naglasio je kako unatoč značajnim izazovima koji su rezultat nedostatka sirijske proizvodnje te pada potražnje benzina i dizela četvrtu godinu zaredom, INA je uspjela značajno povećati ulaganja u Hrvatskoj u 2012. godini, utrostručivši kapitalna ulaganja u domaća istraživanja i proizvodnju, te udvostručivši ulaganja u trgovini na malo u usporedbi s 2011. godinom.

Vezano uz ulaganja u Istraživanje i proizvodnju, INA je zadržala snažan naglasak na kontinentalnoj Hrvatskoj, nastavku EOR projekata Ivanić i Žutica te daljnjem razvoju polja u podmorju. Što se tiče maloprodaje, zahvaljujući intenzivnoj modernizaciji, INA raspolaže najvećom moderniziranom maloprodajnom mrežom u Hrvatskoj.

U 2012. INA je ostvarila EBITDA (bez jednokratnih stavki) od gotovo 5 milijardi kuna zbog našeg snažnog usmjerenja na poboljšanje operativne učinkovitosti diljem Grupe. Kompanija je također ostvarila značajnu dobit iz osnovne djelatnosti (bez jednokratnih stavki[1]) koja je iznosila 2,9 milijardi kuna kao i neto-dobit (bez jednokratnih stavki) od  1,9 milijardi kuna.

Kompanija je posebno zadovoljna poboljšanjem u financijskom položaju što se ogleda u smanjenju Inine zaduženosti za 27 posto.

U pogledu rezultata segmenata, Istraživanje i proizvodnja i dalje daje najveći doprinos rezultatima Grupe, posebice s novim istraživačko – proizvodnim projektima, dok je segment Rafinerija i marketinga ostvario značajan napredak u učinkovitosti, obzirom da je korištenjem novih postrojenja, zajedno s optimizacijom u izboru sirovine, dovelo do većeg udjela utrživih motornih goriva.


[1] Jednokratne stavke  se odnose na umanjenje vrijednosti imovine, rezerviranja, otpremnine i jednokratni prihod.

Priloženi dokument