Financijski rezultati za 2018. godinu

INA: rast neto prihoda od prodaje za 20 % u 2018. godini

Ključna postignuća

  • EBITDA INA Grupe iznosi 3.489 milijuna kuna, 3 % više nego u 2017. godini
  • Neto prihod od prodaje povećao se za 20 % te iznosi 22.349 milijuna kuna
  • Kapitalna ulaganja iznose 1.817 milijuna kuna, što je porast od 30 % u odnosu na 2017. godinu
  • Neto novac iz poslovnih aktivnosti povećao se za 10 %

Zagreb, 21. veljače 2019. – U 2018. godini prihodi INA Grupe porasli su za 20 % u odnosu na prethodnu godinu. Pozitivan rezultat potaknut je rastom u svim djelatnostima, a posebice zbog viših cijena ugljikovodika i veće prodaje. U isto vrijeme, EBITDA je ostala na istoj razini kao prošle godine s CCS EBITDA bez jednokratnih stavki u iznosu od 3.116 milijuna kuna. Dobit iz osnovne djelatnosti povećala se za 19 % u odnosu na 2017. te iznosi 1.687 milijuna kuna.

EBITDA Istraživanja i proizvodnje bez jednokratnih stavki je porasla za 23 % te iznosi 3.014 milijuna kuna, sa značajno višom realiziranom cijenom ugljikovodika što je kompenziralo zrelu strukturu imovine i smanjenje proizvodnje ugljikovodika za 7 %. CCS EBITDA Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu na malo bez jednokratnih stavki iznosila je 286 milijuna kuna u 2018. godini, što je 581 milijun kuna manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s pojednostavljenim slobodnim novčanim tokom djelatnosti u iznosu od (784) milijuna kuna, naglašavajući potrebu za provedbom novog programa INA R&M Novi smjer 2023.

U usporedbi s 2017. godinom, kapitalna ulaganja su se povećala za 30 % i iznose 1.817 milijuna kuna. Omjer duga i kapitala je ostao na niskoj razini od 12,2 % s neto dugom na kraju godine u iznosu od 1.642 milijuna kuna.

Izjava predsjednika Uprave Ine gospodina Sándora Fasimona:
“Nakon 2017., koja je bila rekordna za Ininu dividendu u posljednjih nekoliko godina, INA Grupa je u 2018. godini ponovno ostvarila vrlo snažan rezultat. INA je iskoristila tržišne uvjete te povećala prodaju i EBITDA, dok su prihodi porasli za dodatnih 20% u odnosu na snažan rezultat 2017. godine, na razinu od preko 22 milijarde kuna.
Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, kao glavni generator novca tvrtke, imali su koristi od povećane cijene Brenta, kao i projekata rasta. EBITDA djelatnosti premašila je 3 milijarde kuna, što je 22% više nego u 2017. godini. Inina kupnja udjela ENI-ja u podmorskim plinskim poljima na sjevernom Jadranu predstavlja najveće preuzimanje posljednjih godina, pokazujući fokus na ulaganja u kojima se može postići povrat. Ipak, razdoblje povoljnog vanjskog okruženja za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo te je potrebno osigurati dugoročnu održivost svih djelatnosti. Prirodni pad proizvodnje ostaje izazov zbog zrelosti Ininih resursa proizvodnje nafte i plina, međutim u tijeku su brojni projekti usmjereni na rješavanje tog pitanja.
Rafinerije i marketing i dalje su opterećene novčanim gubicima rafinerijskog poslovanja. Ipak, povećanje kapitalnih ulaganja pokazuje Ininu opredijeljenost održavanju vertikalno integriranog poslovnog modela. Kapitalna ulaganja INA Grupe porasla su za 30%, od čega se većina odnosi na rafinerijsko poslovanje: uglavnom na projekt Spliter propan-propilen u Rijeci, kao i na druge rafinerijske razvojne projekte. Maloprodaja ostaje usmjerena na širenje portfelja roba i usluga koje se nude kupcima, zajedno s regionalnom ekspanzijom. Povećanje mreže u Crnoj Gori u 2018. godini dokaz je budućeg fokusa Ine na regionalna tržišta, dok konstantan rast marže negoriva pokazuje održivost ulaganja u navedeni segment.
U 2019. godini očekuju se daljnje investicije zajedno sa sveobuhvatnom provedbom programa INA R&M Novi smjer 2023, čiji je cilj osigurati dugoročnu budućnost održivog i profitabilnog poslovanja.Priloženi dokument