Financijski rezultati za 2019. godinu

INA nastavlja s rastom prihoda u 2019. godini

Ključna postignuća

  • Neto prihod od prodaje povećao se za 1 % te iznosi 22.597 milijuna kuna
  • Kapitalna ulaganja iznose 2.150 milijuna kuna, što je povećanje od 18 %
  • Prodaja rafinerijskih proizvoda povećala se za 12 % u Hrvatskoj i za 10 % u BiH
  • Neto novčani tijek iz poslovnih aktivnosti iznosi 2.862 milijuna kuna, što je povećanje od 1 %

Zagreb, 20. veljače 2020. – U 2019. godini prihodi INA Grupe iznose 22.597 milijuna kuna, što je unatoč izazovnijem vanjskom okruženju stabilan rezultat u odnosu na 2018. godinu. CCS EBITDA bez jednokratnih stavki dosegla je 2.897 milijuna kuna, uglavnom zbog smanjenja Brent cijene nafte za 10 %. Kapitalna ulaganja povećala su se za 18 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine te su iznosila 2.150 milijuna kuna, s povećanim ulaganjima u djelatnost Rafinerija i marketinga.

U 2019. godini su prihodi Istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosili 3.745 milijuna kuna, a EBITDA bez jednokratnih stavki 2.356 milijuna kuna, što je rezultat 9 % niže ostvarene cijene ugljikovodika te smanjene razine proizvodnje ugljikovodika za 3 %. Iako je u Egiptu ostvarena veća razina proizvodnje, ukupna razina proizvodnje zabilježila je pad kao posljedica prirodnog pada proizvodnje na hrvatskim poljima, posebno onima plinskima.

CCS EBITDA bez jednokratnih stavki Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i maloprodaju iznosila je 557 milijuna kuna te se povećala za 271 milijun kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Slobodni novčani tok segmenta iznosio je (779) milijuna kuna u 2019. godini zbog negativnog novčanog toka Rafinerija i marketinga. Glavni događaji godine za rafinerijsko poslovanje uključivali su opsežan remont koji je završen u prvoj polovici 2019. godine te konačnu odluku o ulaganju u projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka, najveću investiciju u povijesti Ine u Hrvatskoj. U isto vrijeme, prodaja je bila stabilna uz iskorištavanje tržišnih uvjeta. Maloprodajne količine povećale su se za 3 % uslijed boljeg poslovanja u Hrvatskoj te širenja maloprodajne mreže u Crnoj Gori.

Omjer duga i kapitala iznosio je 18,5 %, uz neto dug na razini od 2.554 milijuna kuna na kraju 2019. godine. Neto novčani tijek iz poslovnih aktivnosti iznosi 2.862 milijuna kuna, što je povećanje od 1 %

Izjava predsjednika Uprave Ine gospodina Sándora Fasimona:

„U 2019. godini INA Grupa uspjela je ostvariti stabilne prihode u zahtjevnom okruženju.

Proizvodnja sirove nafte ostala je stabilna, a povećana razina aktivnosti u Egiptu već je počela davati rezultate, ublažavajući pad domaće proizvodnje. Ipak, 10 % niže razine cijene Brent nafte utjecale su i na prihode i na EBITDA-u.

U Rafinerijama i marketingu 2019. je bila godina puna događanja, i to pozitivnih. Dovršen je veliki remont Rafinerije nafte Rijeka vrijedan 800 milijuna kuna, a rezultati tog projekta već su vidljivi kroz poboljšanju strukturu proizvoda. Osim toga, donesena je konačna odluka o ulaganju u projekt obrade teških ostataka, što predstavlja najveću investiciju kompanije u novijoj povijesti, vrijednu približno 4 milijarde kuna. Puštanjem u pogon novog postrojenja, što je planirano u 2023., struktura proizvoda u Rafineriji nafte Rijeka dodatno će se poboljšati povećanjem udjela isplativih bijelih proizvoda. Cilj ovog projekta, kao i ostalih aktivnosti u skladu s programom INA R&M Novi smjer 2023., jest zaustaviti trenutačno negativni slobodni novčani tok u našem rafinerijskom poslovanju te dugoročno ostvariti održivo i profitabilno poslovanje.

Što se tiče redovitih aktivnosti, povećana je prodaja na ključnim tržištima Hrvatske i BiH, čime je dodatno učvršćena Inina vodeća pozicija, uz stalna poboljšanja u maloprodaji, koja najbolje rezultate bilježi na tržištima Hrvatske i Crne Gore.“