Financijski rezultati za prvo polugodište 2018.

INA: snažan rast neto prihoda od prodaje u prvom polugodištu 2018. godine

Ključna postignuća

  • Neto prihod od prodaje povećao se za 13% i iznosi 9.495 milijuna kuna
  • Neto dug iznosi 701 milijun kuna i 65% je manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a omjer duga i kapitala je smanjen na razinu od 5,8%
  • Ukupna kapitalna ulaganja iznose 518 milijuna kuna
  • Operativni novčani tok povećao se za 22% na 1.197 milijuna kuna

Zagreb, 27. srpnja 2018. – Prihodi INA Grupe su u prvom polugodištu 2018. godine porasli za 13% u odnosu na isto razdoblje 2017. godine te iznose 9.495 milijuna kuna. Pozitivan trend uglavnom je rezultat veće prodaje. Zbog nižeg doprinosa Rafinerija i marketinga, uključujući Trgovinu na malo, CCS EBITDA je u blagom padu i iznosi 1.328 milijuna kuna, međutim to nije oslabilo operativni novčani tok koji je u iznosu od 1.197 milijuna kuna bio 22% viši nego u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit iznosi 533 milijuna kuna.

Istraživanje i proizvodnja nafte i plina ostvarili su rast EBITDA-e bez jednokratnih stavki za 6% u usporedbi s prvim polugodištem 2017. godine te ona iznosi 1.478 milijuna kuna. CCS EBITDA Rafinerija i marketinga uključujući Trgovinu na malo dosegla je 91 milijun kuna u prvom polugodištu 2018. Planirane aktivnosti održavanja u prvom tromjesečju 2018. utjecale su na razinu prerade u rafinerijama, dok je maloprodaja goriva poboljšana zajedno s prodajom robe široke potrošnje koja je nastavila kontinuirano rasti.

Kapitalna ulaganja u prvom polugodištu 2018. iznosila su 518 milijuna kuna. Neto dug je istovremeno smanjen na samo 701 milijun kuna na kraju prvog polugodišta 2018. godine s omjerom duga i kapitala ispod 6%.

Izjava predsjednika Uprave Ine gospodina Sándora Fasimona:

„Prvo polugodište 2018. godine se pokazalo kao pozitivno razdoblje za ukupne rezultate Ine. Veća prodaja i povoljnije vanjsko okruženje u Istraživanju i proizvodnji doprinijeli su zadržavanju prihoda na visokoj razini.
Zahvaljujući aktivnostima na EOR projektu i dodatnim razvojnim projektima, domaća proizvodnja sirove nafte nastavlja rasti, ublažavajući prirodni pad proizvodnje plina koji je očekivan zbog zrelog portfelja. Na zaustavljanje pada proizvodnje u narednim godinama će također utjecati i finalizacija transakcije s Enijem za koncesije na području Sjevernog Jadrana.

Količine rafinerijske prerade nešto su niže u usporedbi s istim razdobljem u 2017. godini te su u skladu s redovitim i planiranim aktivnostima održavanja, no ulažemo velike napore kako bi poslovanje bilo održivo. Košarica sirove nafte se stalno proširuje te se prerađuju isplativije sirovine.

Umjeren rast maloprodaje u skladu je sa sezonskim kretanjima, a stalno proširenje usluga povezanih s robom široke potrošnje ostaje naš prioritet u nadolazećem razdoblju.
Razdoblje prilično povoljnog vanjskog okruženja, barem što se tiče poslovanja Istraživanja i proizvodnje, treba iskoristiti za daljnju racionalizaciju poslovanja i jačanje naše pozicije na tržištu  jer se volatilnost tržišta opet može pokazati izazovnom.“Priloženi dokument