FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVO POLUGODIŠTE 2021. GODINE

Poboljšano vanjsko okruženje odrazilo se i na rezultate INA Grupe

  • Vanjsko okruženje se oporavilo u prvom polugodištu 2021. što je imalo pozitivan učinak na rezultate INA Grupe, međutim pandemija iz 2020. godine i dalje je prisutna.
  • Istraživanje i proizvodnja nafte i plina ponovno su postali najveći generator novca kompanije, usprkos prirodnom padu proizvodnje.
  • Nastavili su se strateški projekti poput Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, a kapitalna ulaganja u Rafinerije i marketing čine gotovo polovicu ukupnih Ininih ulaganja
  • Ključna postignuća:
  • Neto prihod od prodaje iznosi 9.270 milijuna kuna
  • Dobit iznosi 534 milijuna kuna
  • EBITDA iznosi 1.239 milijuna kuna
  • CAPEX iznosi 609 milijuna kuna
  • Pojednostavljeni slobodni novčani tijek iznosi 448 milijuna kuna

 

Zagreb, 29. srpnja 2021. – Drugo tromjesečje 2021. godine pokazuje nastavak oporavka eksternog okruženja, s cijenom nafte Brent većom od 60 dolara po barelu i cijenom plina CEGH od 24 eura za MWh. Potražnja za proizvodima porasla je gotovo na razinu razdoblja prije krize na ključnim tržištima, no pandemija COVID-19 još nije gotova, stoga je opravak ekonomije i dalje neizvjestan.

EBITDA INA Grupe premašila je 1,2 milijardi kuna dok je neto dobit prvog polugodišta 2021. iznosila 534 milijuna kuna. Istraživanje i proizvodnja nafte i plina snažno su profitirali od više cijene ugljikovodika te su povećali EBITDA za 64 %, na 911 milijuna kuna, usprkos 11 % manjoj proizvodnji uslijed prirodnog pada. Rafinerije i marketing, uključujući Usluge kupcima i maloprodaju također su profitirali od povećanih cijena nafte i proizvoda kroz pozitivnu revalorizaciju zaliha. Doprinos Maloprodaje ostao je snažan – prodajne količine porasle su za 11 %, što je u skladu s popuštanjem ograničenja za putovanja i općim oporavkom tržišta, dok i segment negoriva pokazuje stalan rast.

Ulaganja su povećana u svim djelatnostima u usporedbi s prvim polugodištem 2020., a strateška ulaganja se nastavljaju, pri čemu je fokus na Projektu nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka. Na neto dobit utjecala je i isplata višegodišnje akumulirane dividende OMV Slovenija u iznosu od 160 milijuna kuna. Sve zajedno rezultiralo je snažnim financijskim položajem, s niskom razinom neto duga od 2.011 milijuna kuna te omjerom duga i kapitala od 16,9 %.

 

Izjava predsjednika Uprave Ine, gospodina Sándora Fasimona:

“2021. godina nastavlja ukazivati na optimističnije buduće okruženje, što i nije iznenađenje nakon neviđenih poteškoća koje je 2020. donijela svjetskoj ekonomiji. Oporavak cijena nafte i plina, pri čemu je cijena nafte Brent premašila čak i 70 dolara u kraćim razdobljima, je dobrodošao znak, ne samo za Inu već i za cijelu industriju nafte i plina. Povećanje prihoda Ine od 31 % je snažan rezultat, iako brojevi još nisu na razinama od prije krize, kao što su bili u prvom polugodištu 2019.

U takvom okruženju, djelatnost Istraživanje i proizvodnja nafte i plina je ponovno preuzela poziciju najvećeg generatora novca. Ipak, ne smijemo previdjeti da je ovaj rezultat potaknut vanjskim čimbenicima. Nastavljeni trend smanjenja proizvodnje i zrela struktura imovine ostaju izazov za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina te je potrebno neprestano ulaganje kako bi djelatnost zadržala svoju snažnu poziciju.

Rafinerijsko poslovanje je također profitiralo od većih cijena, a ovisno o ekonomskim kretanjima uzrokovanih pandemijom, i dalje postoji rizik za buduću potražnju. Iz tog razloga moramo ostati pripremljeni za brze reakcije ako tržište opet postane volatilno. Strateški Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka je u tijeku, pri čemu ulaganja u Rafinerije i marketing čine više od polovine ukupnih ulaganja Ine.