Financijski rezultati za prvo tromjesečje 2013. godine

Zagreb, 30. travnja – INA – Industrija nafte, d.d. objavila je financijske rezultate INA Grupe za prvo tromjesečje ove godine.

U prvom tromjesečju 2013. INA Grupa ostvarila je pozitivne rezultate u dobiti iz osnovne djelatnosti i neto dobiti, koji su iznosili 549 milijuna kuna odnosno 376 milijuna kuna. Poboljšana operativna učinkovitost, odražena u smanjenju rashoda poslovanja, snažno je doprinijela rezultatu.

Prihodi INA Grupe ostali su na gotovo istoj razini od oko 7 milijardi kuna, uz 25% veći izvoz. U prvom tromjesečju Kompanija je održala razinu proizvodnje rafinerijskih proizvoda, usprkos padu domaće potražnje. Povećanje izvoza u BiH, Sloveniju i na ostala tržišta činilo je više od polovice prodaje rafiniranih proizvoda, a pozitivno je praćeno smanjenim uvozom gotovih proizvoda. Na razini od iznad 1 milijarde kuna, EBITDA je smanjena u odnosu na prvo tromjesečje 2012., potaknuta nižom proizvodnjom uslijed prirodnog pada proizvodnje ugljikovodika i pritiska iz segmenta Rafinerija i marketinga zbog pada potražnje i neznatnog smanjenja prosječne rafinerijske marže.

Povodom objavljivanja rezultata, predsjednik Uprave Ine, g. Zoltán Áldott, izjavio je „Okruženje INA Grupe u prvom tromjesečju 2013. godine ostalo je izazovno i negativna kretanja iz 2012. godine nastavljaju se u 2013., no Kompanija je ostvarila stabilne pozitivne rezultate“. Naglasio je kako stalni napori menadžmenta za unaprjeđenje efikasnosti i kontrolu troškova „postaju sve važniji i važniji kako produljeno gospodarsko usporavanje u Hrvatskoj i ostatku Inine ciljne regije nastavljaju ograničavati rezultat.“ Áldott je nadalje rekao „Nakon uspješno završenog Ininog trogodišnjeg programa poboljšanja učinkovitosti (OptINA2), nastavili smo s daljnjim akcijama za poboljšanje učinkovitosti u svim segmentima, s primarnim fokusom na rafinerijsko poslovanje. Rezultati tih aktivnosti vidljivi su, među ostalim aspektima, i u 20% smanjenju troškova ostalih materijala i usluga.

Na Istraživanje i proizvodnju pozitivno su utjecale više realizirane cijene i niže količine uvezenog plina, no ukupni rezultat umanjen je prirodnim padom proizvodnje. Poslovanje rafinerija u cijeloj Europi i dalje je opterećeno nestabilnim rafinerijskim maržama i smanjenom potražnjom što dovodi do zatvaranja većeg broja postrojenja. Hrvatska je također svjedočila još jednom teškom tromjesečju u smislu potražnje za gorivom, ali je INA je uspjela uravnotežiti pad domaće potražnje kroz intenziviranje prodajnih aktivnosti na drugim tržištima, što je rezultiralo povećanjem izvoza za četvrtinu.

Kapitalna ulaganja usmjerena su na domaće projekte, posebice istraživanje na kopnu gdje je, dok se nastavljaju naši EOR projekti, završena priprema za tri nove istražne bušotine. Inine dvije rafinerije zajednički opskrbljuju hrvatsko i regionalno tržište te je daljnji razvoj sustava prvenstveno usmjeren na područja poboljšanja učinkovitosti i zaštite okoliša kako bi se povećala sinergija između rafinerija i povećala dubina konverzije koja rezultira boljom strukturom proizvoda. Modernizacija maloprodajne mreže velikih razmjera provedena u 2012. Godini, i nastavljena u 2013., rezultirala je time da INA ima najveći broj moderniziranih benzinskih postaja u Hrvatskoj čime si je osigurala vodeću maloprodajnu poziciju u Hrvatskoj“, zaključio je.

Priloženi dokument