FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVO TROMJESEČJE 2021. GODINE

INA Grupa i dalje financijski stabilna u okruženju koje se polako oporavlja

  • Nakon izuzetno izazovne 2020., u prvom tromjesečju 2021. cijene ugljikovodika oporavile su se, a ograničenja vezana za COVID-19 donekle su ublažena, što je imalo pozitivan učinak na rezultate INA Grupe, no i dalje ne dozvoljava opuštanje pristupa poslovanju.
  • Zahvaljujući pravovremenim financijskim i operativnim mjerama, strateška ulaganja, kao što je projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji, idu naprijed.
  • INA je ušla u novu koncesiju u Egiptu.
  • Ključna postignuća:
  • Neto prihod od prodaje iznosi 3.953 milijuna kuna
  • EBITDA iznosi 467 milijuna kuna
  • CAPEX iznosi 228 milijuna kuna
  • Pojednostavljeni slobodni novčani tijek iznosi 216 milijuna kuna

Zagreb, 29. travnja 2021. – Početak 2021. godine obilježen je povoljnijim vanjskim okruženjem u usporedbi s 2020. godinom, jednom od najzahtjevnijih za naftnu industriju. Iako je svjetska ekonomija još daleko od oporavka i potražnja je ograničena, vidljiv je utjecaj postupnog popuštanja restrikcija vezanih za COVID-19.

EBITDA je dosegla 467 milijuna kuna, a dobit razdoblja iznosila je 50 milijuna kuna, u usporedbi s gubitcima iz 2020. uzrokovanima velikim padom cijene ugljikovodika i posljedično negativnom revalorizacijom zaliha. Djelatnost Istraživanje i proizvodnja profitirala je od povećane cijene ugljikovodika, no očekivani prirodni pad proizvodnje nastavio se na razinu ispod 28 tisuća boe na dan, 12 % niže u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020. Ovo je dovelo EBITDA djelatnosti na razinu od 401 milijun kuna, 5 % niže u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020. Tijekom prvog tromjesečja 2021. INA je ušla u novu koncesiju u Egiptu, nastavno na napore za djelomičnim kompenziranjem prirodnog pada proizvodnje na domaćim poljima. Rafinerije i marketing, uključujući Usluge kupcima i maloprodaju, dosegli su CCS EBITDA od 138 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2021. Usprkos 3 % manjoj potražnji za gorivima, doprinos Maloprodaje ostao je snažan.

Ulaganja su 17 % viša u odnosu na prvo tromjesečje 2020. Strateška ulaganja se nastavljaju s projektom nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka kao glavnim projektom, dok je konstantna financijska disciplina kroz razdoblje krize rezultirala stabilnom razinom neto duga od 2.723 milijuna kuna.

 

Izjava predsjednika Uprave Ine, gospodina Sándora Fasimona:

“Nakon 2020. godine, obilježene neviđenom krizom naftne i plinske industrije, početak 2021. pokazuje neke znakove oporavka industrije, iako je sigurno da naftna industrija neće uskoro vratiti staru snagu. Cijene nafte tipa Brent kretale su se oko 50 dolara po barelu tijekom prvog tromjesečja 2021., što je imalo pozitivan utjecaj na rezultat, ali i dalje ne dopušta opušten pristup poslovanju. INA Grupa je pravovremenom reakcijom na krizu uspjela očuvati stabilnu financijsku poziciju i osigurati kontinuitet implementacije strateških projekata.

Poslovanje Istraživanja i proizvodnje tijekom prvog tromjesečja 2021. obilježeno je nastavkom trenda smanjenja proizvodnje, očekivano s obzirom na zrelu strukturu Ininih polja, što je djelomično nadoknađeno spomenutim porastom cijena. S druge strane, nova transakcija u Egiptu, u koncesijsko područje Blok 10, završena je, što će omogućiti određeni porast proizvodnje u budućnosti.

Rafinerijsko poslovanje je tijekom 2020. godine bilo prilagođeno potražnji, pri čemu je profitabilan uvoz osiguravao stabilnu opskrbu tržišta, no s postupnim popuštanjem restrikcija vezanih za COVID-19 i znakovima optimizma u makro okruženju na kraju prvog tromjesečja počela je i domaća prerada. Prodane količine Usluga kupcima i maloprodaje su otprilike na prošlogodišnjim razinama, dok marža robe široke potrošnje bilježi stalan i jak rast.

U okruženju koje je i dalje opterećeno pandemijskim ograničenjima teško je predvidjeti buduća kretanja, ali INA može i raditi će na internim aktivnostima, kao što je nastavak strateških projekata i brza prilagodba aktivnosti tržišnim kretanjima kako bi i u budućnosti osigurala stabilno generiranje novca.”

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVO TROMJESEČJE 2021. GODINE