Financijski rezultati za razdoblje I.-IX.2013.

INA objavila financijske rezultate za prvih devet mjeseci 2013. godine

  • dobar EBITDA rezultat bez jednokratnih stavki[1] na razini od 3 milijarde kuna
  • Kapitalna ulaganja porasla za čak 38%, na više od milijardu kuna
  • omjer duga i kapitala na razinama od oko 28%, što je smanjenje od 14%
  • peterostruko povećanje prodaje u Sloveniji i rast od 6% u BiH

Zagreb, 30. listopada 2013. – INA – Industrija nafte, d.d. objavila je financijske rezultate INA Grupe za prvih devet mjeseci 2013. godine. U tom razdoblju INA Grupa ostvarila je pozitivne rezultate u operativnoj i neto dobiti, koje su iznosile 804 milijuna kuna, odnosno 488 milijuna kuna.

INA Grupa je ostvarila dobar EBITDA rezultat bez jednokratnih stavki na razini od 3 milijarde kuna, unatoč gospodarskom usporavanju na glavnim tržištima na kojima kompanija posluje. Spori oporavak u Europskoj uniji i pad na domaćem tržištu i dalje negativno utječu na poslovanje, uz nedostatak sirijskih prihoda te utjecaj vanjskog okruženja.

Kapitalna ulaganja za prvih devet mjeseci 2013. značajno su porasla, za čak 38% u odnosu na prvih devet mjeseci 2012., na razinu od 1.019 milijuna kuna, prvenstveno kao rezultat kampanje intenzivnih istražnih i razradnih aktivnosti u Hrvatskoj, više projekata usmjerenih na zamjenu ili modernizaciju ključnih proizvodnih jedinica u rafinerijama u Sisku i Rijeci te višu razinu aktivnosti u Egiptu. Od ukupnog ulaganja čak 781 milijuna kuna odnosilo se na Hrvatsku, što je 17% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Što se tiče projekta modernizacije naše maloprodajne mreže, tzv. Plavi koncept, INA je od početka programa obnovila 145 benzinskih postaja, dok ih je još 14 u fazi natječaja i izgradnje. Kao rezultat provođenja ovih značajnih investicija, INA upravlja daleko najvećom modernom maloprodajnom mrežom u Hrvatskoj.

Stalni napori s ciljem održavanja stabilnog financijskog položaja Grupe stabilizirali su omjer duga i kapitala odnosno udio duga (bankarskih kredita i sl.) u kapitalu na razini od oko 27,8 posto, s neto zaduženošću u iznosu od 5.709 milijuna kuna, što je smanjenje od 14 posto u odnosu na stanje neto duga krajem 2012. Podsjetimo, još 2010. omjer duga i kapitala bio je na opasnim razinama od čak 44 posto.

Komentirajući financijske rezultate, predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott je podsjetio kako su ulaganja uistinu značajno porasla, za gotovo 40 posto što je uglavnom odraz intenzivnih domaćih istražnih i razradnih aktivnosti, ali i brojnih rafinerijskih projekata, zajedno s većom razinom aktivnosti u Egiptu. „Poslovanje segmenta Istraživanje i proizvodnje i dalje se suočava s prirodnim padom proizvodnje, međutim interna poboljšanja učinkovitosti, optimiziranje održavanja i smanjenje operativnih troškova, pomogli su zadržavanju snažnih rezultata segmenta. Kontinuiranim praćenjem stanja u Siriji, kompanija je prilagodila metodu obračuna amortizacije sirijske imovine. Amortizacija imovine u Siriji opteretila je dobit iz poslovanja u iznosu od 137 milijuna kuna po pojedinom kvartalu u 2013.

U rafinerijskom poslovanju zabilježeno je značajno pogoršanje rafinerijskih marži zajedno sa smanjenjem prodaje u trgovini na malo, ali jaki komercijalni napori uloženi u poslovanje veleprodaje djelomično su neutralizirali ove negativne učinke. Vidljivo je jačanje izvoza s čak peterostrukim povećanjem izvoza u Sloveniji. Osim toga, stalni napori u poboljšanju učinkovitosti poslovanja, uključujući, između ostalog, optimizaciju i raznovrstan odabir sirovina utječu i na stalan rast fleksibilnosti u proizvodnji i povećanje prinosa.“ – zaključio je g. Áldott.

[1] Jednokratna stavka u iznosu od 127 milijuna kuna odnosi se na dodatne obveze za PDV i porez na dobit za 2008. i 2009. temeljem rješenja Ministarstva Financija.