Financijski rezultati za treće tromjesečje i prvih devet mjeseci 2019. godine

INA nastavlja s rastom prihoda u prvih devet mjeseci 2019. godine

Ključna postignuća

  • Neto prihod od prodaje povećao se za 2 % te iznosi 16.550 milijuna kuna
  • Kapitalna ulaganja iznose 1.541 milijuna kuna, što je povećanje od 69 %
  • CCS EBITDA bez jednokratnih stavki narasla je za 8 % i iznosi 2.397 milijuna kuna
  • EBITDA[1]INA Grupe iznosi 2.208 milijuna kuna
  • Neto novac iz poslovnih aktivnosti iznosi 1.378 milijuna kuna

Zagreb, 28. listopada 2019. – U prvih devet mjeseci 2019. godine prihodi INA Grupe iznose 16.550 milijuna kuna, a CCS EBITDA bez jednokratnih stavki narasla je za 8 % u usporedbi s istim razdobljem prošle godine te iznosi 2.397 milijuna kuna. Prosječne cijene nafte su se smanjile tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine zbog čega EBITDA iznosi 2.208 milijuna kuna, a dobit[2]679 milijuna kuna.

EBITDA Istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosi 1.819 milijuna kuna i rezultat je niže ostvarene cijene ugljikovodika. Ukupna razina proizvodnje ostala je na istoj razini zbog veće proizvodnje sirove nafte u Egiptu, što je rezultat povećanih istražnih bušenja i razradnih aktivnosti.
CCS EBITDA bez jednokratnih stavki Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i maloprodaju povećala se za 137 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 526 milijuna kuna. Glavni pokretač pozitivnog rezultata bili su bolji prodajni rezultati, iskorištavanje vanjskog okruženja i veći udio bijelih proizvoda u Rafineriji nafte Rijeka, zajedno s poboljšanim poslovanjem Usluga kupcima. Maloprodajne količine povećale su se za 3 % uslijed boljeg poslovanja u Hrvatskoj i širenja maloprodajne mreže u Crnoj Gori.
Prvih devet mjeseci 2019. bilo je intenzivno investicijsko razdoblje. Kapitalna ulaganja povećala su se za 69 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznose 1.541 milijuna kuna, a uglavnom su potaknuta ulaganjima u rafinerijsko poslovanje. Ulaganja u Hrvatskoj iznose 1.318 milijuna kuna, više nego duplo u usporedbi s istim periodom prošle godine. Omjer duga i kapitala iznosi 21 %, uz neto dug na razini od 3.036 milijuna kuna.

Izjava predsjednika Uprave Ine gospodina Sándora Fasimona: 
„Intenzivna ulaganja Ine tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine počela su pokazivati rezultate. Ukupna ulaganja premašila su 1,5 milijardi kuna, od kojih je većina u Hrvatskoj. Dovršen je remont u riječkoj rafineriji, jedan od najvećih u povijesti kompanije. Brojna poboljšanja koja su provedena tijekom remonta vidljiva su u boljoj proizvodnoj strukturi, s većim udjelom profitabilnih bijelih proizvoda. Poboljšanja će se nastaviti kroz buduće projekte, u skladu s programom INA R&M Novi smjer 2023.
Također, povećana razina aktivnosti Istraživanja i proizvodnje u Egiptu rezultirala je s 23 % većom proizvodnjom nafte u Egiptu. To je, zajedno s kontinuiranim radom na remontima bušotina u Hrvatskoj, trenutno stabiliziralo proizvodnju ugljikovodika usprkos prirodnom padu.

Na ukupni rezultat utjecalo je nepovoljno vanjsko okruženje, ali je INA iskoristila tržišno okruženje. Prodaja u Bosni i Hercegovini porasla je za oko 18 %, dok je prodaja Rafinerija i marketinga ostala stabilna i iznosi više od 3,1 milijuna  tona. Rezultati poslovanja Maloprodaje su ostali snažni, kako u Hrvatskoj, tako i u proširenoj maloprodajnoj mreži Crne Gore.

Općenito, unatoč smanjenoj proizvodnji zbog planiranog riječkog remonta i nepovoljnog okruženja, EBITDA i ostali pokazatelji INA Grupe su stabilni, ali donekle umanjeni. Ipak, ukupni prihodi ostali su snažni te su porasli za 2 %, što su povoljni izgledi za kraj 2019. godine.“


[1]EBITDA = EBIT + Amortizacija i umanjenje vrijednosti (neto)
[2]Dobit razdoblja bez jednokratnih stavki
Priloženi dokument