INA će postaviti sunčane elektrane Virje i Sisak, a gradit će ih KONČAR

Zagreb, 20. siječnja 2022. – INA je s tvrtkom Končar – Inženjering za energetiku i transport d.o.o. potpisala ugovor za glavnog izvođača radova na projektima izgradnje sunčanih elektrana Virje i Sisak.

INA, uz pomoć renomiranog domaćeg partnera Končara, namjerava graditi dvije moderne solarne elektrane. Sunčana elektrana Virje smjestit će se na prostoru Ininih Objekata prerade plina Molve i trenutačno je najveća sunčana elektrana u izgradnji u Hrvatskoj. Sunčana elektrana u Sisku gradit će se na industrijskoj lokaciji u Sisku i jedan je od projekata transformacije lokacije u moderan industrijski centar. Elektrane će zajedno proizvoditi 16.000 MWh električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Republici Hrvatskoj, odnosno kućanstava u gradovima veličine Makarske ili Jastrebarskog.

Pri potpisivanju ugovora Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, naglasio je: Ovi projekti još su jedan korak u procesu transformacije Ine u energetsku kompaniju te su u skladu s našim razvojnim smjernicama. Cilj nam je nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a ove solarne elektrane početak su stvaranja održivog portfelja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Uz to realizacijom ovih projekata INA će pridonijeti sigurnosti opskrbe, kao i ispunjavanju klimatskih ciljeva koje je Republika Hrvatska preuzela od Europske unije.”

U izgradnji sunčanih elektrana koristit će se najnovija tehnološka rješenja. Za njihovu implementaciju zadužen je KONČAR. „Iznimno nas veseli što je ugovor za izgradnju dviju fotonaponskih elektrana KONČAR izborio u jakoj međunarodnoj konkurenciji ponuditelja. U svim trafostanicama ugradit će se Končareva oprema, a kao okosnica digitalizacije postrojenja upotrijebit će se naša platforma PROZA NET. Ovim ugovorom KONČAR učvršćuje mjesto vodeće regionalne tvrtke u području izgradnje i revitalizacije postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a svojim rješenjima, iskustvom i stručnošću nastavljamo predvoditi energetsku tranziciju te pridonositi dekarbonizaciji elektroenergetskog sektora Hrvatske”, izjavio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

Očekivani početak radova na izgradnji solarnih elektrana Virje i Sisak jest proljeće 2022. Nakon dovršetka i puštanja u rad, najkasnije tijekom 2023., proizvedenu električnu energiju INA će isporučivati u javnu distribucijsku električnu mrežu.
Pogledajte video.

 

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te važnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Tvrtku čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

 

O Grupi KONČAR

Oprema i postrojenja u 130 zemalja na svim kontinentima dokaz su visoke kvalitete i stručnosti te potvrda dostignuća Grupe KONČAR. Više od 400.000 Končarevih transformatora raznih vrsta, naponskih snaga i nivoa dio su distribucijskih i prijenosnih mreža širom svijeta. KONČAR je u brojnim zemljama djelomično ili potpuno izgradio i revitalizirao gotovo 400 hidroelektrana, proizveo i revitalizirao 700 generatora te proizveo i isporučio 200 niskopodnih tramvaja i vlakova.

 

PR

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Telefon:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hr