INA će putem Zelenog pojasa podržati 15 održivih projekata

 • INA obilježava 10 godina Zelenog pojasa
 • Na ovogodišnji natječaj je pristiglo 170 prijava, a odabrano je ukupno 15 projekata

Zagreb, 5. lipnja 2023. – Stručna komisija sastavljena od predstavnika Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, neovisnih stručnjaka za održivi razvoj te predstavnika Ine odabrala je 14 pobjedničkih projekata, a jedan dodatni projekt odabrali su fanovi Inine Facebook stranice. Odabrani projekti u sklopu Ininog jubilarnog 10. Zelenog pojasa, bit će provedeni uz financijsku podršku Ine, u ukupnom iznosu od 53.000 eura, a dio projekata bit će realiziran uz pomoć Ininog Kluba volontera.

10. Inin natječaj za Zeleni pojas bio je otvoren od 22. travnja do 22. svibnja i prijave su se odvijale preko internetske stranice putem koje je zaprimljeno 170 ideja. Pobjednički projekti odabrani su temeljem jasno definiranih kriterija od kojih su najvažniji bili održivost, revitalizacija kopnenih i vodenih površina s ciljem očuvanja bioraznolikosti, borba protiv klimatskih promjena te edukacija.
Odabrani projekti su:

 1. Udruga Riba ribi – Uspostavljanje sustava za odvajanje bio-otpada na otoku Unije
 2. Lokalna akcijska grupa Zrinska gora, Turopolje – Pluća turopoljskog kraja
 3. Udruga veterana hrvatske ratne mornarice – Ekološka akcija Šolta 2023.
 4. Pčelarska udruga Labin – Jer PČELE su BEEtne!
 5. JU za upravljanje Park šumom Marjan i ostalim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području grada Splita – Marjan – domestic plants
 6. Istarsko veleučilište – Università Istriana di scienze applicate – Pametna sortirnica otpada
 7. Amaterska kulturna udruga “Žirje” – Lokva za budućnost
 8. Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Ogulin – Čista Medvedica
 9. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrbovec –  Prijatelj voda i šuma
 10. Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta – Dica sade više – za stupanj niže
 11. Dječji vrtić Obrovac – smokve i masline
 12. JU Park prirode Lonjsko polje – Revitalizacija starog voćnjaka u Čigoču
 13. Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i zagrebačke županije – Zelena snaga
 14. Pčelarstvo online – Rosemarina2405     
 15. Dječji vrtić “Latica Garčin” – Kad mojim sokakom pođeš – u zeleni vrtić dođeš

„Ponosni smo što već 10 godina pomažemo zajednici pri realizaciji njihovih projekata. Naš program Zeleni pojas prepoznali su mnogi i u partnerstvu smo do sada realizirali 134 ekološka projekta i zazelenili prostor od 121 339  m². Veselimo se novim suradnjama  i pozdravljamo 15 novih projekata koji će doprinijeti zelenijem okolišu“, rekla je Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga Ine.

Inin program Zeleni pojas je kao primjer dobre prakse uvršten u Globalno izvješće o održivom razvoju za 2018. godinu jer direktno pridonosi očuvanju života na Zemlji, jednom od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Više informacija: https://zelenipojas.ina.hr/ 

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te važnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Tvrtku čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

PR       

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Phone:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hr