INA dobila AEO-F certifikat

  • Certifikat dodjeljuje Ministarstvo financija RH, Carinska uprava, te vrijedi za cijelo područje EU, a omogućava brži protok roba i dokumentacije

 
Zagreb, 25. travnja 2016.- INA je u travnju 2016. dobila certifikat AEO-F koji olakšava i ubrzava sve carinske procedure čime je i povećana kvaliteta usluge klijentima i sigurnost poslovanja. Status AEO (Ovlašteni gospodarski subjekt, eng: Authorized economic operator) je međunarodno priznata oznaka kvalitete što znači da tvrtka ispunjava sve propisane kriterije kvalitete gospodarskog subjekta, te da je poslovanje u potpunosti u skladu sa carinskim propisima, odgovarajućim standardima vođenje poslovne evidencije, financijske likvidnosti, poslovne sigurnosti i zaštite po propisanim sigurnosnim standardima.

Proces pripreme i ishođenja trajao je godinu dana, a INA je druga kompanija u Hrvatskoj kojoj je ovaj certifikat izdan i time joj potvrđen status pouzdanog partnera carinske administracije. U praksi posjedovanje certifikata AEO-F omogućava ubrzavanje procedure u carinskim poslovima te smanjenje dokumentacije koju je kompanija dužna pripremit, a vrijedi za cijelo područje Europske unije (EU). Također, olakšava uvozne i izvozne ugovore i trgovanje sa zemljama izvan EU.