INA donirala Hrvatskom centru za razminiranje

  • INA nastavlja podržavati Hrvatski centar za razminiranje s donacijom od 215.640,00 kn
  • Ovim sredstvima razminirano je područje Đeletovaca, u blizini Vinkovaca, površine oko 45.000 m2
  • INA je kroz svoje istraživačko-proizvodne projekte aktivna na ovom području više desetljeća iz čega je proizašla i suradnja i podrška projektima od važnosti za lokalnu zajednicu

Đeletovci, 27. rujna 2013. – INA je danas na svojoj istražnoj bušotini Đeletovci 1 Zapad, na polju Privlaka u blizini Vinkovaca uručila donaciju Hrvatskom centru za razminiranje te time nastavila višegodišnju suradnju s ovim Centrom. Donaciju, u visini od 215.640,00 kn, uručio je g. Laslo Farkaš – Višontai, Inin direktor Sektora proizvodnje i razrade polja za jugoistočnu Europu g. Dubravku Krušarovskom, predstojniku podružnice Osijek Hrvatskog centra za razminiranje od kojeg je dobio i Potvrdu o razminiranju.
Ovim sredstvima razminirano je minski sumnjivo poljoprivredno područje općine Stari Jankovci kod mjesta Đeletovci, u blizini Vinkovaca, površine oko 45.000 m2. „Uistinu ozbiljno shvaćamo problem minski sumnjivih područja i stoga smo i prethodnih godina dali punu podršku kako bi se smanjila površina područja na kojima postoji opasnost. Uvijek nam je drago kada možemo pomoći i podržati projekte koji su važni za lokalne zajednice te vjerujemo da smo ponovnom suradnjom s Hrvatskim centrom za razminiranje dali značajan doprinos sigurnosti ovog kraja.“ – rekao je prilikom svečanog uručenja donacije g. Laslo Farkaš – Višontai, Inin direktor Sektora proizvodnje i razrade polja za jugoistočnu Europu.

INA do kraja godine planira još jednu donaciju za razminiranje područja oko Siska, a u protekle tri godine, uključujući i današnju donaciju, donirala je više od 1.6 milijuna kuna za protuminsko djelovanje u Republici Hrvatskoj, pri čemu su najveće donacije, svaka od pola milijuna kuna, bile usmjerene za razminiranje na području Vukovarsko – srijemske te Sisačko – moslavačke županije. Osim toga, prošle godine INA je svojom donacijom pobijedila u humanitarnoj on-line aukciji za posebno oslikani  model automobila, koja je pokrenuta u svrhu prikupljanja sredstava za razminiranje.

Kao minski sumnjive površine na prostoru Republike Hrvatske trenutno je označeno čak 645 četvornih kilometara, što je ipak znatno smanjenje u odnosu na prethodne godine s obzirom na brojne aktivnosti humanitarnog razminiranja. Minski sumnjivi prostor obuhvaća 12 županija, 94 grada i općina, a pretpostavlja se da je na njemu postavljeno oko 70.000 mina.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 454 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10
10020 Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument