INA generalni sponzor premijere operete „Šišmiš“

ZAGREB, 13. prosinca – U petak, 10. prosinca 2010. u 19.30 sati u Hrvatskom kazalištu Zagreb premijerno  je izvedena opereta Šišmiš Johanna Straussa ml. pod dirigentskim vodstvom Michaela Helmratha i u režiji Krešimira Dolenčića. Scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, kostimografiju Ana Gecan Savić, koreografiju Valentina Turcu, oblikovatelji svjetla su Deni Šesnić i Miljeko Bengez.

INA – Industrija nafte, d.d. je generalni sponzor premijere.
U glavnim ulogama nastupaju: Krešimir Špicer (Gabriel von Eisenstein), Tamara Franetović Felbinger (Rosalinda von Eisenstein), Ivana Lazar (Adela), Davor Radić (dr. Falke), Helena Lucić (Orlovski), Marko Cvetko (Alfred), Marijan Jurišić (Frank), Ladislav Vrgoč (dr. Blind), Marija Lešaja (Ida), Dušan Bućan (Frosch) i dr.
Već nakon praizvedbe 1874. godine, Šišmiš je postao sinonimom operetnog žanra. Bečka opereta stvorena je prema francuskom uzoru popularnih Meilhacovih i Halévyjevih kazališnih djela koji su ostali zapamćeni kao libretisti Bizetove opere Carmen. Francusku prirodu njihovih komedija Strauss je prilagodio Beču baš kao što je i stoljeće prije Mozart transformirao Beaumarchaisov Figarov pir u svoju operu. Johann Strauss i Šišmiš većinu ljudi asocira na veselje, slavlje i svečane balove koji nemaju kraja. Opereta se u velikom stilu zasluženo vraća na najveću zagrebačku kazališnu pozornicu.

INA, jedna od najvećih kompanija u Hrvatskoj, već desetljećima pomaže kulturne ustanove, institucije, udruge i kulturna događanja. Svjetska i domaća iskustva pokazuju da sprega biznisa i kulture pridonosi razvoju naprednog i uspješnog društva i to je misao kojom se društveno odgovorne kompanije, poput Ine,  rukovode. O tome svjedoči činjenica da postoji dugogodišnje partnerstvo s najvećim kulturnim ustanovama u Hrvatskoj. Tako INA, kao prijatelj kulture godinama podupire nacionalne kazališne kuće u Zagrebu i Rijeci s kojima je uspješno surađivala bilo kroz pojedinačne kazališne projekte, generalno pokroviteljstvo ili pokroviteljstvo sezone.