INA Grupa osigurava sigurnu opskrbu tržišta, istovremeno uvodeći financijske i operativne mjere zbog koronavirusa

Zagreb, 8. travnja 2020. –  Kao što je INA već najavila, zbog pandemije koronavirusa, kompanija je uvela sve potrebne zdravstvene i sigurnosne preventivne mjere u svom poslovanju i na maloprodajnim mjestima, kako bi zaštitili svoje zaposlenike i kupce. Ove mjere podržavaju socijalnu distancu, povećanu higijenu i uporabu zaštitne opreme, kao i promjene u smjenskom radu i uvođenje rada od kuće gdje god je to moguće.

Nadalje, zbog kretanja na tržištu koja uključuju pad cijena nafte, uvođenje mjera protiv koronavirusa i pada potražnje, INA je prešla na krizni model rada te je uvela operativne i financijske mjere, održavajući kontinuiranu proizvodnju opskrbu tržišta.

Operativne promjene u ključnim djelatnostima:

  • U Istraživanju i proizvodnji nafte i plina, proizvodnja je neprekinuta i odvija se po planu, no nagli pad cijena sirove nafte ima značajan utjecaj na profitabilnost poslovanja i novčani tok. Zbog smanjenog generiranja novčanog toka investicijski projekti za naredno razdoblje, kao i profitabilnost postojećih polja te operativni troškovi revidiraju se radi prilagođavanja poslovanja promijenjenom vanjskom okruženju.
  • Rafinerije i marketing. Uvedene mjere na glavnim tržištima rezultirale su značajnim padom potražnje za ključnim skupinama proizvoda, što će negativno utjecati na novčani tok djelatnosti. Takva situacija stvara operativne izazove i stalnu optimizaciju imovine. Sigurna opskrba na svim ključnim tržištima je osigurana te je to glavni prioritet kompanije.
  • Usluge kupcima i maloprodaja. Nakon snažnih operativnih i financijskih rezultata u prvom tromjesečju, INA Grupa svjedoči padu prodaje, prije svega u segmentu goriva, zbog smanjene potrebe za putovanjima i usporavanjem ekonomske aktivnosti. To je rezultiralo nedavnim smanjenjem potražnje između 30-50%. INA je preusmjerila aktivnosti kako bi osigurala pouzdanu i sigurnu opskrbu kroz našu mrežu te kako bi djelatnost zadržala pozitivni novčani tok.

Kako bi zadržali financijsku stabilnost i osigurali održivost poslovanja na duži rok, INA će provesti niz mjera. Provest će se sveobuhvatan pregled operativnih troškova radi očuvanja novčanog toka, a neka će se planirana kapitalna ulaganja prilagoditi sve do kraja ekonomskog zastoja zbog uvođenja hitnih mjera. Uprava Ine ostaje i dalje posvećena programu INA R&M Novi smjer 2023.

Predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon izjavio je: “U ovom trenutku, sigurnost naših zaposlenika i kupaca naš je prioritet. Uz pandemiju koronavirusa, suočavamo se i s ekonomskom krizom koju dodatno pojačavaju niske cijene nafte. Kompanija je svoju otpornost pokazala mnogo puta prije, i to će dokazati ponovo. Kako bismo nastavili uspješno ispunjavati svoju ulogu u društvu i zadovoljavati potrebe naših kupaca, uveli smo niz mjera i promjena u poslovanju koje će nam pomoći u prevladavanju ovog teškog razdoblja. Važno je istaknuti da ove mjere imaju za cilj stabilnost kompanije, dok opskrba na tržištu ostaje neprekinuta i provodi se u skladu sa svim potrebnim preventivnim mjerama.”

 

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

 PR

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Telefon:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hr