INA i BH-Gas dogovorili buduću suradnju

  • Kompanije su potpisom Memoranduma o razumijevanju iskazale volju za partnerstvom u području prodaje i opskrbe prirodnim plinom tržišta BiH.
  • INA je spremna svojim znanjem i iskustvom pomagati BH-Gasu u razvoju plinskog sustava na području BiH.
  • Suradnja za cilj ima osigurati dodatne pravce opskrbe tržišta prirodnim plinom BiH u skladu s energetskim odrednicama Europske unije.

Sarajevo, 19. prosinca 2017. – Potpisom Memoranduma o razumijevanju INA i BH-Gas usuglasili su se o zajedničkim ciljevima te dogovorili suradnju na daljnjem unapređenju tržišta prirodnim plinom u Bosni i Hercegovini kao i na stvaranju preduvjeta za isporuku prirodnog plina iz transportnog sustava Republike Hrvatske u transportni sustav Bosne i Hercegovine.

Dogovoreni budući partnerski odnos u poslovanju prirodnim plinom na tržištu Bosne i Hercegovine između Ine i BH-Gasa podrazumijevao bi da BH-Gas preuzima Inine isporuke prirodnog plina nakon što se za to ostvare preduvjeti, odnosno povežu transportni sustavi dviju država. U tu svrhu BH-Gas planira izgradnju interkonekcija s plinskim sustavom Republike Hrvatske na tri mjesta. Na sjeveru BIH bi se plinski sustavi dviju zemalja povezali plinovodom Slobodnica-Brod-Zenica, na jugu plinovodom Zagvozd-Posušje-Novi Travnik s priključkom za Mostar, a na zapadu plinovodom Tržac-Bosanska Krupa s priključkom za Bihać. Istovremeno, a neovisno od buduće povezanosti plinskih sustava dvije zemlje, istražit će se mogućnost isporuke plina i preko postojećih transportnih sistema susjednih zemalja.  Prilikom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju direktor BH-Gasa, g. Jasmin Salkić, je izjavio: „Memorandum je nastavak davno započete saradnje BH-Gasa i Ine, ali u isto vrijeme dobra osnova za buduću saradnju na polju trgovine prirodnim plinom, odnosno isporuke prirodnog plina od strane Ine Bosni i Hercegovini. Time bi se omogućila diversifikacija izvora i pravaca opskrbe BiH prirodnim plinom. Strategija razvoja plinskog sektora Bosne i Hercegovine je zasnovana na razvijanju novih interkonekcija s plinskim sustavom Republike Hrvatske što za cilj ima integraciju BiH u regionalno i europsko tržište energijom. Memorandum predviđa stvaranje dugoročnih partnerskih odnosa.“

INA je iskazala spremnost dostaviti BH-Gasu procjenu prodajne cijene prirodnog plina u BiH kako bi se izradili elaborati o isplativosti potrebni za kreditiranje projekata od strane međunarodnih financijskih institucija. U slučaju potrebe, INA će svojim znanjem i iskustvom pomagati BH-Gasu u razvoju plinskog sustava na području BiH. G. Tvrtko Perković, operativni direktor Inina Istraživanja i proizvodnje nafte i plina je izjavio: “Kroz ovu suradnju INA još jednom pokazuje da vjeruje u dugoročnu perspektivu tržišta Bosne i Hercegovine i na njemu se želi dodatno pozicionirati. Naša uspostava partnerskih odnosa s BH-Gasom na razvoju plinskog sustava BiH značajno će doprinijeti i sigurnosti opskrbe zemlje prirodnim plinom. Također, ovi projekti prate energetske odredbe Europske unije i značajno doprinose stvaranju integriranih plinskih sustava s državama u regiji.“

U okviru Memoranduma dogovoreno je da će intenzitet suradnje uvažavati direktive i uredbe Energetske zajednice zemalja Jugoistočne Europe te pravne stečevine Europske unije iz područja energetike.

O INA Grupi 
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 494 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hr

O BH-Gasu
Privredno društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo je u 100% vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Osnovne djelatnosti društva su uvoz i transport prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini, prodaja prirodnog gasa velikim potrošačima, te istraživanje i razvoj magistralnih plinovoda. Sjedište privrednog društva se nalazi u Sarajevu.

Adresa:
Obala Kulina Bana 8, 71 000 Sarajevo, BiH
Tel: +387 33 724 220 | Fax: 661 621 | @: direkcija@bh-gas.baPriloženi dokument