INA i Centar za autizam Zagreb organizirali humanitarnu izložbu radova štićenika Centra

ZAGREB – 4. travnja –  U Upravnoj zgradi INA – Industrije nafte d.d.  u ponedjeljak 4. travnja povodom Svjetskog dana svijesti o autizmu, koji se obilježava 2. travnja otvorena je humanitarna izložba  slika na platnu i keramike – radova korisnika i djelatnika Centra za autizam Zagreb.
Izložbu su otvorili Renata Vragović, predstojnica podružnice Centra za autizam odraslih osoba s autizmom i Nikolina Bradić Belobrajdić, direktorica Inine Služba za marketinške komunikacije.

Tom prilikom Renata Vragović je istaknula: „INA nam je dugogodišnji prijatelj te se iskreno zahvaljujemo na suradnji s ciljem podrške i osvještavanja vrijednosti odraslih osoba s autizmom. „Autizam govori – čujete li?“ moto je ovogodišnje manifestacije vezane uz Svjetski dan svjesnosti o autizmu, na kojeg su već mnogi, pa i djelatnici Ine spremno odgovorili i time pokazali da nas čuju“.

Nikolina Bradić Belobrajdić istaknula je da je INA već desetljećima dio zajednice te osluškuje njezine potrebe i nastoji odgovoriti na njih. INA i Centar za autizam odlučili su ponoviti uspješnu humanitarnu izložbu iz 2007. godine. Povodom Svjetskog dana svijesti o autizmu organizirali smo izložbu kojom nastojimo podići svijest sviju nas o problemu autizma u Hrvatskoj i te podići svijest javnosti o potrebi organizacije ovakvih događaja kako bi i ostale građane potaknuli na pomoć.“
Otvorenju izložbe prisustvovalo je i desetak štićenika Centra.

Izložba će za zaposlenike Ine biti otvorena do srijede 6. travnja do 16.00 sati, a za sve izložene radove zaposlenici će moći donirati novac potreban za rad Centra. Riječ je o radovima koji su nastali pod stručnim vodstvom i uz podršku likovnog terapeuta Anite Mamić i vanjske suradnice Centra za autizam Biserke Slovinić – Perjan, samostalne likovne umjetnice, članice Hrvatske zajednice umjetnika ULPUH. Viđenje svijeta korisnika Centra nerijetko se značajno razlikuje od našeg poimanja i može se očitati u njihovim radovima.

Centar za autizam danas ima 360 korisnika i specijalizirana je prosvjetna ustanova koja pruža programe njege, odgoja i obrazovanja, rehabilitacije i skrbi za djecu, mladež i odrasle osobe s autizmom i s drugim većim teškoćama u razvoju. Osnovan je 1983. godine kao državna ustanova, a od 2002. godine osnivač je Grad Zagreb.

Galerija fotografija radova štićenika Centra za autizam, ZagrebPriloženi dokument