INA i Grad Zagreb surađuju na uvođenju vodika u javni gradski prijevoz

 width=

Zagreb, 4. ožujka 2021.INA i Grad Zagreb potpisom Sporazuma o zajedničkoj suradnji formalizirali su partnerski odnos koji traje od 2018. godine na projektu uvođenja vodika kao ekološki prihvatljivog goriva za čista i energetski učinkovita vozila u prometnom sektoru na području Grada Zagreba te poticanju razvoja tržišta vodika u Republici Hrvatskoj.

Uz potporu Ine, Grad Zagreb je lani uspješno prijavio projekt „Vodik“ na otvoreni poziv Zajedničkog poduzeća Gorive ćelije i vodik (FCH JU – Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking), udruženja koje ima potporu Europske Komisije na uvođenju vodikovih tehnologija u europska gospodarstva. Time je osigurana tehnička pomoć konzultantskih tvrtki Element Energy i Tresors u daljnjem razvoju projekta što u potpunosti financira FCH JU-a. Napravit će se detaljna analiza postojećeg stanja te sveobuhvatna priprema za uvođenje autobusa na vodik u javni gradski prijevoz što podrazumijeva razradu poslovnog modela te potrebne infrastrukture poput dobave, punionica i spremišta za vodik.

Partner na projektu je i Zagrebački električni tramvaj (ZET) na čijem autobusnom terminalu u Zagrebu je i potpisan Sporazum koji za cilj ima uređenje međusobnih odnosa tijekom razdoblja provedbe projekta. Ispred Grada Zagreba Sporazum je potpisala Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica Gradonačelnika koja obnaša dužnost Gradonačelnika Grada Zagreba i pritom izjavila: “S ponosom mogu reći da, zajedno s našim kolegama i partnerima, radimo na sveobuhvatnoj pripremi uvođenja čistih i održivih tehnologija bez emisija stakleničkih plinova u naš ZET – jednu od ključnih karika zagrebačke infrastrukture. Ovaj projekt je početak snažnog investicijskog i modernizacijskog ciklusa za ZET u kontekstu promicanja čistih i održivih tehnologija bez emisija – u potpunosti u skladu sa svim lokalnim i nacionalnim strategijama i odrednicama na temu.”, te je podsjetila kako je Grad Zagreb nedavno pokrenuo proces sveobuhvatne revizije i usklađenja svih energetskih i klimatskih politika Grada s nadolazećim Europskim klimatskim zakonom.

U ime Ine Sporazum su potpisali članovi Uprave Darko Markotić te Niko Dalić koji je naglasio: „INA je snažno posvećena očuvanju okoliša i energetskoj tranziciji te kontinuirano ispituje sve isplative poslovne prilike koje nisu nužno dio tradicionalnih djelatnosti, a koje mogu nadograditi postojeći lanac vrijednosti kompanije. Vodik zasigurno može biti jedna od takvih prilika i zato zahvaljujem Gradu Zagrebu i ZET-u što zajedno sa nama postaju pioniri vodikove ekonomije u Hrvatskoj. Vjerujem da će uskoro i drugi gradovi krenuti u smjeru za koji se odlučio Zagreb.“

Projektom će se definirati potrebne investicije za uvođenje vodika u javni gradski prijevoz, a njihovo pokretanje očekuje se narednom razdoblju nakon čega bi se Grad Zagreb trebao pridružiti rijetkim gradovima u Europi poput Aberdeena, Kölna ili Wiesbadena koje su već uveli vodik kao pogonsko gorivo u javnom prijevozu.

 

ZANIMLJIVE ČINJENICE O VODIKU*

  • Vodik i vodikova ekonomija jedan su od temelja zelene tranzicije i dekarbonizacije koju snažno zagovara Europska unija, prvenstveno u prometnom sektoru.
  • Zbog mogućnosti proizvodnje vodika iz obnovljivih izvora energije te da prilikom korištenja nema emisija smatra se zelenim gorivom.
  • Vodik može biti gorivo, energent, sirovina i skladište energije.
  • Kao gorivo vodik se koristi u električnim vozilima s gorivnim člancima. Vodik u doticaju s kisikom proizvodi električnu energiju za pogon vozila pri čemu nema sagorijevanja, stvaranja emisija stakleničkih plinova i drugih čestica te buke. Jedini nusproizvod je voda.
  • Vodik pokazuje prednost u odnosu na baterijska električna vozila u teškom transportu i na dugim relacijama.
  • 1 kg vodika ima puta veću energetsku vrijednost od iste količine naftnih goriva. Spremnik od 5 kg vodika vozilu daje autonomiju od 500 do 600 km što je prosječna autonomija današnjih vozila na klasični benzin ili dizel.
  • INA već sada proizvodi tzv. „sivi vodik“ u Rafineriji nafte Rijeka iz prirodnog plina, a kompanija razvija i projekt proizvodnje „zelenog vodika“ kao i mogućnost prevođenja „sivog“ vodika u „plavi“ tehnologijom sakupljanja i utiskivanja CO₂ ( CCS, tzv. Carbon Capture and Storage)
  • Cilj Grada Zagreba je prebaciti 20 % vozila u javnom gradskom prijevozu na vodik do 2025. godine

 

*Izvor: https://www.hydrogeneurope.eu/; https://www.fch.europa.eu/

FOTO: Boris Kovačev, CROPIX

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

 PR

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Telefon:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hr