INA i Hrvatski kulturni klub dodijelili Nagradu Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2009.

U prostorijama Upravne zgrade INA – Industrija nafte, d.d. je svečano je dodijeljena 16. po redu Nagrada Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu. Žiri za dodjelu Nagrade za 2009. jednoglasnom je odlukom za dobitnike izabrao prof. dr.sc. Leopolda Auburgera iz Njemačke i prof.dr.sc. Artura Rafaeloviča Bagdasarova iz Rusije.
Ova dva istaknuta lingvista, slavista i kroatista, primaju Nagradu zato što godinama uporno i sustavno proučavaju hrvatski jezik i njegovu povijest te su svojim radom dali bitan doprinos – ne samo inozemnoj, već i kroatistici u Hrvatskoj. Brojna su djela ovih autora na njemačkom i ruskom jeziku u kojima su aktualizirali značaj hrvatskog jezika, a čime su na najbolji način promicali i hrvatsku kulturu u Europi i svijetu.

Nagrade dobitnicima uručio je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, koji je tom prilikom istaknuo: „Iznimno mi je drago što INA, kao vodeća hrvatska kompanija koja tradicionalno podržava hrvatsku kulturu,  podržava i ovakav kulturološki projekt koji doprinosi međusobnom kulturnom povezivanju i suradnji država i njihovih naroda.“
INA i Hrvatski kulturni klub ustanovili su 1994. Nagradu Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu. Svrha nagrade je  dodijeliti priznanja autorima, kulturnim djelatnicima i ustanovama koje u inozemstvu promiču hrvatsku kulturu i svojim djelom svjedoče o duhovnom i kulturnom razvitku hrvatskog naroda ili svojim djelovanjem potiču kulturne sveze Hrvatske sa svijetom.

Od samog osnutka, Nagradu su primili mnogi istaknuti kulturni djelatnici i ustanove iz raznih europskih zemalja poput Francuske, Španjolske, Poljske, Velike Britanije, Češke, Mađarske i Slovačke što najbolje govori o prepoznatljivosti i značaju same Nagrade Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu. Nagrada se sastoji od priznanja, monografije, skulpture akademskog kipara Petra Barišića i novčanog iznosa od 50 tisuća kuna.

Priloženi dokument