INA i Ivanić-Grad osnivaju Muzej naftnog rudarstva

  • U blizini Ivanić-Grada, kraj svojeg postrojenja Petica INA i Ivanić-Grad potpisali su Sporazum o suradnji čime će se steći glavni preduvjet za osnivanje prvog naftnog muzeja u Hrvatskoj
  • U ovom muzeju bit će predstavljena baština vezana uz naftnu industriju koja je u Hrvatskoj prisutna već stoljećima

Ivanić-Grad, 15. srpnja 2014. – Danas je u blizini Ivanić-Grada, na Ininom postrojenju Petica potpisan Sporazum o suradnji čime će se steći glavni preduvjet za osnivanje Muzeja naftnog rudarstva između Ine i Ivanić-Grada. Sporazum su potpisali g. Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada i g. Želimir Šikonja, Inin izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina.

Prvi naftni muzej u Hrvatskoj predstavit će kulturnu i spomeničku baštinu vezanu uz naftnu industriju koja je na ovim prostorima prisutna već stoljećima. INA, koja ove godine obilježava 50 godina svog djelovanja, u svojoj bogatoj arhivi raspolaže s mnogim predmetima i vrijednostima vezanima uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina, a koji bi mogli postati dio postave muzeja te time ispričati priču o aktivnostima vezanima uz ovu industriju kroz povijest.

Muzej će se nalaziti u neposrednoj blizini Ivanić-Grada, na području koje već desetljećima živi u suživotu s naftnom industrijom. Upravo je u šumi Petica kod Ivanić-Grada 1948. godine izbušena prva naftna bušotina na području jugoistočne Europe, a koju godinu kasnije je otkriveno i eksploatacijsko polje Šumećani. Tijekom povijesti s područja Ivanić-Grada proizvedeno je oko 6,5 milijuna tona nafte. „Savska potolina je područje s dugom tradicijom eksploatacije nafte te jedno od naftom najbogatijih područja. Ujedno Ivanić-Grad je naš partner u nizu projekata te je bilo prirodno i logično da se prvi ovakav muzej osnuje upravo ovdje. Stoga smo rado dali svoju punu podršku i ušli kao suosnivač u ovaj projekt. Uvjeren sam u veliku vrijednost ovog muzeja ne samo za lokalnu zajednicu čija je kulturna ponuda ovime obogaćena, već i za naftne inženjere, rudare, geologe i druge zainteresirane za više od 100 godina hrvatske naftne povijesti.“ – rekao je ovom prilikom g. Šikonja.

Ovom prilikom gradonačelnik Ivanić-Grada, g. Javor Bojan Leš izrazio je zadovoljstvo što je Ivanić- Grad partner u projektu osnivanja Muzeja naftnog rudarstva. „Ivanić-Grad kao kolijevka naftnog rudarstva u Hrvatskoj s punim pravom postaje mjesto u kojem će djelovati prvi takav muzej u našoj državi. Time naš Grad, kao suosnivač Muzeja, želi pokazati koliko nam je svima skupa stalo za očuvanje baštine vezane za naftnu industriju u Hrvatskoj, koja je u značajnoj mjeri obilježila rast i razvoj Grada Ivanić-Grada. Stoga ovom prigodom zahvaljujem našem partneru u ovom projektu Ini, bez čijeg se sudjelovanja ne bi mogao realizirati ovaj značajni projekt koji svojom važnosti nadilazi okvire našeg Grada, projekt kojim Grad Ivanić-Grad dokazuje brigu za svoju baštinu i povijest.“

Naftni muzeji u svijetu već tradicionalno privlače veliki broj znatiželjnika i stručnjaka kojima je ovo još jedna prilika da se upoznaju s poviješću i baštinom. U narednim mjesecima radit će se na pripremi eksponata i postave Muzeja. Samo otvorenje, ovisno o dobivanju potrebnih dozvola te pripremi postave, očekuje se krajem 2015. godine kada će se po prvi puta moći pogledati baština naftne industrije u Hrvatskoj.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 445 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10
10020 Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument