INA i Jutarnji list nagradili „najstudente“

  • Četvrtu godinu zaredom INA nagrađuje najbolje studentske znanstvene radove
  • 10 najboljih dobilo jednogodišnju stipendiju i priliku za stručnu praksu u Ini
  •  Zagreb, 16. prosinca 2013. – U suradnji s Jutarnjim listom, INA je danas organizirala svečano uručenje stipendija pobjednicima natječaja Najstudentski projekti koji se provodi četvrtu godinu zaredom. Desetero studenata nagrađeno je jednogodišnjim stipendijama;  jedna stipendija u vrijednosti 19.200 kn, tri stipendije u vrijednosti 12.000 kn te 6 stipendija u vrijednosti 7.2000 kn, kao i prilikom za stručnu praksu u Ini.

Obraćajući se prisutnima na svečanoj dodjeli, Inina direktorica Službe za odnose s javnošću, Tamara Karagity,  rekla je: „U Ini nam je drago vidjeti kako je natječaj, baš kao i prethodnih godina, imao veoma dobar odaziv. Naime, nama kao pokroviteljima i jednom od inicijatora projekta neizmjerno je drago vidjeti kako su mladi znanstvenici i stručnjaci spremno odgovorili na naš poziv za suradnjom jer  važnost Inine potpore nije samo izražena u novčanoj vrijednosti nego u stvaranju povjerenja i širenju atmosfere suradnje i otvorenosti za nove ideje.  Također, to nam je svojevrsna motivacija za nastavak projekta“.

Natječaj koji je pokrenut s ciljem poticanja studenata na aktivno uključivanje u rad znanstvene zajednice i razvoj novih znanstvenih projekata, kao i olakšavanja školovanja studenata, i ove godine naišao je na veliki odaziv, a stručna komisija odabrala je one najbolje radove stručnog ili znanstvenog karaktera iz područja kemije, kemijskog inženjerstva, energetike, zaštite okoliša, automatizacije industrijskih postrojenja i informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Popis autora i tema pobjedničkih radova:

1. Jednogodišnju stipendiju u iznosu od 19.200 kuna osvojila je:
Marija Sigurnjak, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, naziv autorskog rada:  „Mogućnost primjene ultrazvuka na proces oksidacijske desulfurizacije naftnih goriva“.

2. Jednogodišnje stipendije u iznosu od 12.000 kuna osvojili su:

Marija Sikavica, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Sveučilište u Splitu, naziv autorskog rada: „Modificirani prirodni zeolit kao permeabilna reaktivna barijera za in situ remedijaciju podzemnih voda“.

Jure Marijić,  Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, naziv autorskog rada: “Projektiranje, konstruiranje i izrada samouravnotežavajućeg mobilnog prijevoznog sredstva „Segway“ kao ekološki prihvatljivo vozilo”.

Davor Šagud, Fakultet Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilište u Zagrebu, naziv autorskog rada: „Geoelektrično sondiranje na području Bruvna“.

3. Jednogodišnje stipendije u iznosu od 7.200 kuna osvojili su:

Filip Prelec, Fakultet Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilište u Zagrebu, naziv autorskog rada: „Utjecaj eksploatacije tehničko-građevnog kamena eksploatacijskog polja „Kamenolom Tounj“ na „Špilju u kamenolomu Tounj“.

Dijana Blažek, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, naziv autorskog rada:„ Sorpcija farmaceutika na prirodna tla“.

Luciano Garić,  Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, naziv autorskog rada: „ Višekriterijski pristup analizi emisije CO2 iz fosilnih goriva u termoelektranama u cilju zaštite okoliša“.

Tin Vrendečić, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilište u Zagrebu, naziv autorskog rada: „Trigeneracijsko postrojenje na bioplin i biomasu“.

Antonela Bošković, Fakultet kemijskog inžnjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, naziv autorskog rada: „Ispitivanje pucolanske aktivnosti silicijske prašine iz proizvodnje ferosilicija“.

Mihael Matošević,  Fakultet Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Sveučilište u Zagrebu, naziv autorskog rada: „Simulacijski model heterogenog nekonvencionalnog ležišta plina“.

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 454 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR

Avenija Većeslava Holjevca 10

10020 Zagreb

Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument