INA i MOL otkrili značajne količine plina na području Podravska Slatina-Zalata

Zajednički projekt istraživanja hrvatskog i mađarskog pograničnog područja rezultirao je otkrićem plinsko-kondenzatnog potencijala polja Zalata-Dravica na hrvatskoj strani  ugovornog područja “Podravska Slatina-Zalata”.

Zajednički projekt Ine i MOL-a vezan uz istraživanje pograničnog hrvatskog i mađarskog područja u dravskoj potolini iniciran je 2006. godine potpisivanjem ugovora u mađarskom gradu Zalaegerszeg. INA i MOL kao ravnopravni partneri u ovom projektu sudjeluju u financiranju istraživanja i podjeli proizvodnje sa 50% učešća oba partnera.

2007. godine uslijedilo je otkriće plinsko-kondezatnog polja kada su prvom istražnom bušotinom Zalata-1, na mađarskoj strani granice, ispitane značajne količine plina.

Krajem 2008. godine izbušena je istražna bušotina Dravica-1 na hrvatskoj strani ugovornog područja, a u travnju ove godine pristupilo se ispitivanju bušotine. Ispitivanje na 3170 metara dubine pokazalo je dotok plina u količini 370 tisuća prostornih metara na dan s manjom količinom kondenzata. Ispitivanjem je potvrđeno kako se radi o komercijalnim količinama plina na hrvatskoj strani istražnog objekta. Preciznije vrednovanje novog nalazišta slijedi nakon interpretacije podataka dobivenih 3D seizmikom i izrade ležišne studije.  U narednom periodu napori oba partnera će biti usmjereni na razradu otkrivenog poljau cilju  privođenja  proizvodnjii priključenja na plinski infrastrukturni sustav.Priloženi dokument