INA i PBZ Card uručili donaciju Specijalnoj bolnici Goljak

  • INA i PBZ Card donirali sredstva Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama, Goljak, Zagreb
  • Donacija će osigurati nabavu ultrazvučnog uređaja za potrebe svakodnevnog rada s pacijentima bolnice

Zagreb, 9. travnja 2014. – INA i PBZ Card uručili su danas donaciju Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak u Zagrebu zahvaljujući kojoj će se kupiti ultrazvučni uređaj za potrebe svakodnevnog rada s pacijentima. Tako je donaciju od 150.000,00 kuna u ime Ine uručio predsjednik Uprave Zoltán Áldott, dok je donaciju od 37.487,00 kuna u ime PBZ Carda uručio predsjednik Uprave Mislav Blažić. Ovim dvjema donacijama omogućena je kupnja UZV Aloka Alpha 6 uređaja neophodnog za aktivnosti u području rane dijagnoze oštećenja mozga, ranog prepoznavanja visoko neurorizične djece te rane pravovremene i uspješne habilitacije.

U Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama provodi se rano otkrivanje i rana habilitacija djece s odstupanjem u razvoju. Godišnje se u bolnici obavi oko 10.000 specijalističkih pregleda djece s područja cijele Hrvatske sa sumnjom na moguće rano oštećenje mozga. Zadnjih godina se godišnje u RH rodi oko 40.000  djece, a oko 10 % njih su neurorizična djeca, što znači da svake godine oko 4.000 djece treba pojačan nadzor neurološkog razvoja. Dio djece, njih oko 3%, ima višestruke komplikacije tijekom trudnoće, poroda ili neposredno nakon poroda i ona se  izdvajaju kao visokoneurorizična djeca, koja zahtijevaju posebne rane programe habilitacije i praćenja razvoja.

„Najljepše zahvaljujemo na donacijama koje su nam omogućile kupnju UZV uređaja. Kao što znate, djeca se u našu bolnicu upućuju s područja cijele Hrvatske, a tim visokoeduciranih stručnjaka pregledom i pretragama izdvaja visokoneurorizičnu djecu, koja prolaze neophodne pretrage kojima pripada i ultrazvučni pregled mozga, što će nam sada omogućiti novi UZV aparat. Riječ je o dijagnostičkoj metodi koja nije štetna za dijete, a daje nam informaciju o ranom oštećenju mozga koje može dovesti do odstupanja u razvoju. Pokazuje nam opseg, mjesto i težinu oštećenja mozga. Upotrebom transkranijalnog kolor doplera – metode koju nam osigurava ovaj novi aparat, možemo prikazati i krvne žile u mozgu, pratiti protoke kroz njih i uočiti rana odstupanja. Sve to je veoma važna smjernica za program habilitacije. Rano otkrivanje odstupanja u razvoju, rano uključivanje u habilitaciju ima za cilj da spriječimo ili ublažimo poremećaje nastale oštećenjem nezrelog središnjeg živčanog sustava. Još jedanput hvala vam u ime mojih djelatnika i naših malih pacijenata“, istaknula je ravnateljica bolnice prim. Katarina Bošnjak – Nađ, dr.med.

„Izuzetno mi je drago da smo danas ovdje i da našu donaciju upućujemo upravo Specijalnoj bolnici Goljak. S ovom bolnicom vežu nas partnerski odnosi budući da smo s njom započeli naš projekt „Činim dobro svaki dan“ i pomaganje liječenju i praćenju djece s neurorizicima. Naime, na samom početku našeg projekta, prva sredstva koja smo putem njega prikupili donirali smo upravo Specijalnoj bolnici Goljak, i to još 2009. godine oko 210.000 kuna za nadogradnju uređaja za snimanje evociranih potencijala. Stoga smo se i ovoga puta rado odazvali pozivu bolnice da nabavi potreban UZV uređaj. S druge strane, danas ćemo uručiti donaciju zajedno s našim poslovnim partnerom – tvrtkom Inom. Čime potvrđujemo da je za uspješan razvoj zajednice vrlo bitno da društveno odgovorno poslovanje ne bude izoliran primjer, već usmjerenje svih nas te jedino takvim pristupom možemo joj pomoći“, istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.

Obraćajući se prisutnima na svečanom uručenju donacije, Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, izjavio je: „Pomagati zajednicu u kojoj djelujemo jedan je od temeljnih postulata društveno odgovornog poslovanja Ine. Spremno se odazivamo suradnji na projektima značajnim za zajednicu, posebice kada su u pitanju osjetljive skupine poput djece. Donacija Specijalnoj bolnici Goljak djelić je tog mozaika. Današnjom donacijom želimo, prije svega, pomoći. Pomoći ustanovi koja godišnje obavi oko deset tisuća pregleda djece s područja cijele Republike Hrvatske. U suradnji s našim prijateljima iz PBZ Carda, osigurali smo novi ultrazvučni uređaj koji će djelatnicima ove bolnice svakodnevno koristiti u pružanju bolje i kvalitetnije skrbi za njihove male pacijente.“

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. INA Grupa broji 13.460 zaposlenih. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 444 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

O PBZ Cardu i projektu Činim dobro svaki dan
Kao društveno odgovorna kompanija PBZ Card svoj uspjeh mjeri kroz razvoj zajednice u kojoj posluje. Među tvrtkinim programima društvene odgovornosti posebno se ističe program „Činim dobro svaki dan“ i humanitarna American Express kartice sa srcem putem kojih PBZ Card pomaže projekt Ministarstva zdravlja pod nazivom „Praćenje djece s neurorizicima“, na način da za svaku transakciju koja je napravljena American Express karticom sa srcem donira 40 lipa, bez dodatnog troška za korisnike. Prikupljena sredstva doniraju se bolnicama diljem Hrvatske za kupnju potrebne medicinske opreme za liječenje neurorizične djece. Projekt je pokrenut 2008., a putem njega tvrtka je do sada donirala sredstva 16 bolnicama diljem Hrvatske i prikupila više od dva i pol milijuna kuna za praćenje i liječenje djece s neurorizicima. Više informacija na: www.cinimdobro.hr.