INA i Vermilion postaju partneri na kopnenom istraživačkom bloku SAVA-07 u Hrvatskoj

Zagreb, 6. ožujka 2024. – INA i Vermilion Zagreb Exploration potpisali su sporazum o suradnji na istražnom području SAVA-07 (SA-07). Vermilion će zadržati 60 posto udjela i poziciju operatera, dok će INA imati 40 posto.

Potpisivanjem partnerskog ugovora INA i Vermilion zajednički će tragati za novim nalazištima nafte i plina u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je smješten veći dio istražnog područja SA-07. Akvizicija novih geofizičkih podataka i geološke interpretacije već je provedena, a 2024. godine bit će izrađene četiri nove istražne bušotine. Ugovor je koristan za obje strane s obzirom na blizinu postojeće Inine infrastrukture za proizvodnju nafte i plina koja će se koristiti prema prethodno dogovorenim uvjetima. Blizina infrastrukture može osigurati potrebne preduvjete za ubrzavanje procesa izdavanja dozvola.

Potpisivanjem sporazuma činimo značajan korak prema zajedničkom istraživanju i razradi na istraživačkom bloku SA-07 te proširujemo naš istražni portfelj. S obzirom na to da INA posjeduje sve potrebne kapacitete, kao i dugogodišnje iskustvo, vjerujemo da će ovaj projekt donijeti međusobne koristi i doprinijeti energetskoj sigurnosti Hrvatske”, izjavio je Miroslav Skalicki, član Uprave Ine, a   operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u IniJosip Bubnić dodao je: „U partnerstvu ćemo nastaviti surađivati s regulatornim tijelima kako bismo što prije istražili i priveli proizvodnji potencijalno novootkrivena plinska i naftna polja.”

Zadovoljstvo nam je što smo partneri s Inom na istražnom bloku SA-07 u Hrvatskoj. Kao najveća naftna i plinska tvrtka u Hrvatskoj, INA ima dugogodišnje iskustvo i donosi lokalno znanje i stručnost koji će igrati ključnu ulogu u razvoju ovog bloka i nadopuniti Vermilionovo 30-godišnje međunarodno iskustvo u istraživanju i razvoju naftnih i plinskih projekata diljem svijeta. Vermilion dijeli istu predanost kao i INA prema odgovornom razvoju hrvatskih prirodnih resursa na način koji integrira ekonomske, okolišne i društvene čimbenike u korist hrvatskih građana. Radujemo se suradnji s našim novim partnerom i doprinosu energetskoj sigurnosti Hrvatske”, rekao je Jeff Davies, direktor Vermilion Zagreb Exploration.

Ovaj ugovor podložan je prethodnom odobrenju Vlade Republike Hrvatske.

FOTO: INA (s lijeva na desno: Jeff Davies, direktor Vermilion Zagreb Explorationa, Miroslav Skalicki, član Uprave Ine, Josip Bubnić, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina)

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te važnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Tvrtku čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje u Hrvatskoj i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

PR       

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Telefon:  01 6450 552| @: pr@ina.hr

O Vermilionu

Vermilion je međunarodni proizvođač energije koji nastoji stvoriti vrijednost putem akvizicije, istraživanja, razvoja i optimizacije proizvodne imovine u Sjevernoj Americi, Europi i Australiji. Naš poslovni model naglašava stvaranje slobodnog novčanog toka i vraćanje kapitala investitorima kada je to ekonomski opravdano, uvećano akvizicijama koje dodaju vrijednost. Poslovanje Vermiliona usmjereno je na eksploataciju konvencionalnih i nekonvencionalnih resursa lake nafte i prirodnog plina u Sjevernoj Americi te na istraživanje i razvoj mogućnosti konvencionalne proizvodnje prirodnog plina i nafte u Europi i Australiji.

Vermilionovi prioriteti, redom, su zdravlje i sigurnost, okoliš i profitabilnost. Ništa nam nije važnije od sigurnosti građana i onih koji s nama rade te zaštite našeg prirodnog okruženja.Dobili smo priznanje vodećih ESG rejting agencija za našu transparentnost i upravljanje ključnim ekološkim, društvenim i upravljačkim pitanjima. Osim toga naglašavamo strateško ulaganje u zajednicu u svakom od naših operativnih područja.

Vermilion trguje na burzi u Torontu i New Yorku pod oznakom VET.

Kontakt:

Vermilion Zagreb Exploration, Ulica Kneza Branimira 71E, 10000 Zagreb

TEL +1-403-269-4884 | IR TOLL FREE 1-866-895-8101 | investor_relations@vermilionenergy.com | www.vermilionenergy.com