INA – Industrija nafte, d.d. donirala 500 tisuća kuna Zakladi za humanitarno razminiranje Hrvatske „Hrvatska bez mina“

STARI JANKOVCI, 20. svibnja 2011. – Đurđa Adlešič, upraviteljica “Hrvatska bez mina” – Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske i Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, svečano su potpisali ugovor o donaciji  prema kojem će INA – Industrija nafte, d.d. donirati Zakladi sredstva u iznosu od 500.000 kuna. Taj će se iznos koristiti za pokriće troškova humanitarnog razminiranja minski sumnjive površine koja se nalazi u središnjem dijelu Vukovarsko – srijemske županije, u Općini Stari Jankovci. Svečanom potpisivanju ugovora i uručenju donacije prisustvovali su i Željko Cirba, zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije, Ivo Lozić, načelnik Općine Stari Jankovci, Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje te ostali uvaženi gosti.

Tom prigodom, Đurđa Adlešič, upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske, naglasila je kako su područja ugrožena od mina, unatoč konstantnim ulaganjima, u stalnoj potrebi za dodatnom financijskom podrškom te dodala: „Novčana sredstva koje nam je osigurala INA značajno će doprinijeti aktivnostima Zaklade i Hrvatskog centra za razminiranje te će uvelike ubrzati proces razminiranja u ugroženim područjima.“

Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ineistaknuo je da INA u sklopu svog društveno odgovornih aktivnosti kontinuirano pomaže i donira sredstva onima kojima je pomoć najpotrebnija te dodao: „Sudjelovanjem u financiranju humanitarnog razminiranja želimo dodatno doprinijeti kvaliteti i sigurnosti života u Hrvatskoj, podići svijest javnosti te potaknuti i ostale da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema jer cilj nam je isti – riješiti se opasnosti od mina i time dodatno potaknuti razvoj i prosperitet Hrvatske“. Uzvanici su nakon potpisivanja uz stručno vodstvo obišli i teren koji će se razminirati.

U Hrvatskoj je danas, kao posljedica domovinskog rata, ostalo 800 km2 minski sumnjivog prostora koji obuhvaća 12 županija zagađenih minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Mine u Hrvatskoj uzrokuju cijeli niz gospodarskih, ekoloških i sigurnosnih poremećaja jer su velike poljoprivredne površine, šume i dijelovi obala rijeka i danas nedostupni zbog miniranosti ili sumnje u njihovu miniranost, upravo je brzina i učinkovitost čišćenja poljoprivrednih površina i nacionalnih parkova jedan od najvećih prioriteta na što ukazuje i podatak da je od mina, do danas, stradala 1937 osoba, od čega 502 smrtno.

Na području Slavonije INA – Industrija nafte, d.d. na pogonima Beničanci, Lipovljani i Vinkovci ima četrnaest naftnih i četiri plinska polja. Na pogonu Vinkovci nalaze se tri polja: Đeletovci, Ilača i Privlaka na kojima radi više od 80 zaposlenika.

Nastavno na ovaj projekt, INA namjerava i dalje surađivati s Hrvatskim centrom za razminiranje. U okviru daljnje suradnje s ciljem unaprjeđenja sigurnosti, planiraju se edukacijski programi/treninzi  u osnovnim školama te  Ininim pogonima na ovom području o opasnostima koje prijete od mina, neeksplodiranih ubojitih sredstava i lakog oružja, sigurnom načinu ponašanjate upoznavanju s izgledom eksplozivnih sredstava.Priloženi dokument