INA – Industrija nafte, d.d. podržala 5. međunarodnu konferenciju o industrijskoj baštini

Jubilarna, 5. međunarodna konferencija o industrijskoj baštini koju organizira riječka Udruga »Pro Torpedo« otvorena je u petak, 25. svibnja na Građevinskom fakultetu u Rijeci. Na konferenciji je sudjelovalo više od stotinu sudionika s ukupno 77 prijavljenih tema, a održava se pod motom „Rijeka i industrijsko graditeljsko naslijeđe“.

Uz predstavnike Grada Rijeke i riječkog Sveučilišta otvorenju skupa prisustvovali su i pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac te gradonačelnik Vojko Obersnel.  INA – Industrija nafte, d.d. konferenciji je pružila podršku obzirom da je u Rijeci prisutna gotovo 130 godina putem svoje Rafinerija nafte Rijeka te kao takva nezaobilazan subjekt industrijske baštine.
U sklopu konferencije, u subotu 26. svibnja za sudionike je organiziran i obilazak Ininih postrojenja na Mlaci koje je stručno vodio Velid Đekić, magistar društveno-humanističkih znanosti iz područja filologije te dugogodišnji Inin zaposlenik.  U proučavanju i promicanju industrijske baštine posebno se posvetio povijesti riječke prerade nafte.Priloženi dokument