INA izrađuje studiju energetske učinkovitosti RNR

  • Cilj studije je pronalazak izvedivih mogućnosti poboljšanja energetske učinkovitosti riječke rafinerije
  • INA će surađivati s tvrtkom Neste Jacobs koja ima i bogato iskustvo u dizajniranju energetski učinkovitih rješenja

Zagreb, 22. ožujka 2016.- S ciljem dodatnih poboljšanja energetske učinkovitosti Rafinerije nafte Rijeka (RNR) INA će izraditi studiju energetske učinkovitosti za RNR za što će imati podršku Neste Jacobs, renomirane tvrtke za tehnologiju, inženjering i upravljanje projektima.

U izradi studije energetske učinkovitosti Neste Jacobs će primijeniti vlastiti koncept NJe2 pomoću kojeg će analizirati trenutnu potrošnju energije, izvore energije i sredstva za proizvodnju i potrošnju energije unutar rafinerije te u prostoru logističkog terminala. Cilj je ukazati na izvedive mogućnost poboljšanja energetske učinkovitosti u skladu s Ininim sustavom upravljanja energijom prema certifikatu ISO 50001:2011.

„Neste Jacobs posjeduje pravu kombinaciju kompetencija za izradu studije energetske učinkovitosti za Inu. Već imamo iskustvo suradnje s tvrtkom Neste Jacobs u drugim područjima te sam uvjeren da će svojim sveobuhvatnim i detaljnim pristupom ostvariti izvrsne rezultate koji će pridonijeti našem stalnom nastojanju da poboljšamo energetsku učinkovitost RNR“, izjavio je Bengt Oldsberg, Inin izvršni direktor za Rafinerije i marketing.

„Veoma nam je drago što ćemo izraditi studiju energetske učinkovitosti za Ininu rafineriju u Rijeci“, izjavio je Jarmo Suominen, glavni izvršni direktor tvrtke Neste Jacobs te dodao „Ovo je važan korak za Neste Jacobs u međunarodnom proboju naših rješenja za energetsku učinkovitost NJe2 za industriju ugljikovodika, odnosno u ovom slučaju za rafinerijsku nafte“.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 438 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument