INA mijenja koksne komore u RNS

  • Više od 30 milijuna kuna vrijedna investicija u Rafineriji nafte Sisak
  • Nove koksne komore povećat će sigurnost proizvodnih jedinica

Zagreb, 3. veljače.- INA – Industrija nafte, d.d. uložila je 31 milijun kuna u zamjenu dviju koksnih komora u Rafineriji nafte Sisak, čija je isporuka obavljena tijekom proteklog vikenda. Montaža je planirana u tijeku remonta Rafinerija nafte Sisak u proljeće 2014.
Nove komore imaju isti kapacitet i dimenzije kao i prethodne, a bit će instalirane na Koking postrojenju. Zamjenom koksnih komora postiže se sigurniji  kontinuirani  rad navedenog postrojenja te su smanjeni rizici vezani za zaštitu zdravlja, sigurnosti i okoliša.
Zamjena koksnih komora još je jedan od projekata u nizu čiji je cilj povećanje standarda zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša te poboljšanje učinkovitosti. U tom smislu, trenutno se u Rafineriji provode još dva projekta; zatvaranje Blow down sustava na Koking postrojenju i konstrukcija nove rekompresijske stanice. Također, možemo spomenuti kako Rafinerija nafte Sisak od sredine prošle godine ima i mogućnost proizvodnje dizelskih goriva s bio komponentom, dok je u rujnu u rad pušten sustav dodatne obrade otpadnih voda, KROFTA.
U posljednjih nekoliko godina INA je uložila više od milijardu kuna u razvoj Rafinerije nafte Sisak zahvaljujući čemu su izgrađene nove procesne jedinice s ciljem osiguranja suvremenih standarda prerade sirove nafte i proizvodnje motornih goriva u skladu s hrvatskim i europskim uvjetima.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. INA Grupa broji 13.854 zaposlenih. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 454 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.
PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10
10020 Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument