INA montirala nove koksne komore u RNS

  • Nove koksne komore povećat će sigurnost proizvodnih jedinica
  • Više od 30 milijuna kuna vrijedna investicija u Rafineriji nafte Sisak

Zagreb, 16. travnja 2014.-  Tijekom protekla dva dana izvršena je montaža novih koksnih komora na Koking postrojenju u Rafineriji nafte Sisak. Ova investicija, vrijedna 31 milijun kuna, povećati će sigurnost proizvodnih jedinica, a završetak svih radova, što uključuje montažu prateće konstrukcije i opreme , predviđen je za lipanj ove godine.
Uz povećanje sigurnosti rada postrojenja,  zamjenom koksnih komora su dodatno smanjeni rizici vezani za zaštitu zdravlja, sigurnosti i okoliša. Montaži novih koksnih komora prethodili su radovi demontaže prateće opreme, starih koksnih komora i sanacije postojeće betonske konstrukcije i ležišta komora.
Zamjena koksnih komora još je jedan od projekata u nizu čiji je cilj povećanje standarda zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša te poboljšanje učinkovitosti u Rafineriji nafte Sisak. U tom smislu, trenutno se u Rafineriji provodi projekt zatvaranja Blow down sustava na Koking postrojenju, što će pridonijeti dodatnom smanjenju emisija sumporovodika te ukupno poboljšati proizvodne procese u rafineriji. Također, možemo spomenuti kako Rafinerija nafte Sisak od sredine prošle godine ima i mogućnost proizvodnje dizelskih goriva s bio komponentom, dok je u rujnu u rad pušten sustav dodatne obrade otpadnih voda, KROFTA.
U posljednjih nekoliko godina INA je uložila više od milijardu kuna u razvoj Rafinerije nafte Sisak zahvaljujući čemu su izgrađene nove procesne jedinice s ciljem osiguranja suvremenih standarda prerade sirove nafte i proizvodnje motornih goriva u skladu s hrvatskim i europskim uvjetima.
O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. INA Grupa broji 13.460 zaposlenih. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 444 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.Priloženi dokument