INA na đurđevačkoj “Picokijadi”

 width=

Podravski grad Đurđevac među hrvatskim gradovima ističe se neobičnom povijesnom legendom nastalom za vrijeme obrane Đurđevčana od napada Turaka. Upravo na temeljima te bitke nastala je kulturno-turistička manifestacija „Picokijada“, koja se održava u središtu Đurđevca već pune 43 godine. Među brojnim sponzorima koji potpomažu „Picokijadu“ posebno se ističe INA, koja je na ovom području kroz razne aktivnosti prisutna dugi niz godina, pa tako danas mnogi ovaj podravski kraj nazivaju i kolijevkom istraživačkih aktivnosti u Hrvatskoj.

Jedna od najposjećenijih priredbi na Picokijadi održana je u nedjelju 26. lipnja, a riječ je o povorci aranžiranih kola nazvanoj „Podravina od leta do leta”. Posebnost ove priredbe je okupljanje stanovnika okolnih mjesta, mjesnih odbora i susjednih općina, kako bi demonstrirali i tako otrgnuli od zaborava način kako se nekad radilo, proizvodilo i živjelo. Svaka grupa uložila je puno truda kako bi mlađim generacijama mogli dočarati negdašnji težački život, a one starije podsjetiti koliko je prije samo nekoliko desetljeća svijet bio potpuno drugačije mjesto. Priredba „Podravina od leta do leta” ujedno je i natjecateljskog karaktera, pa je prosudbeni žiri imao uistinu težak i odgovoran zadatak odabrati troje najboljih kola.

Željko Tremac, direktor Inine Službe za odnose s državnom i lokalnom upravom te ujedno i član prosudbenog žirija, tijekom završne ceremonije uručenja nagrada i priznanja, čestitao je predstavnicima najbolje aranžiranih kola, te spomenuo kako INA već godinama podržava ovu podravsku manifestaciju. Tremac je tom prilikom istakao da manifestacije kao „Picokijada“ na svojstven način čuvaju hrvatsku kulturnu baštinu te nas podsjećaju na neke tradicionalne vrijednosti, što je prepoznala i INA.
„Iznimno nam je zadovoljstvo što društveno-odgovornim ponašanjem možemo odgovoriti na potrebe lokalne zajednice u kojoj djelujemo, odnosno pridonijeti poboljšanju kvalitete života u njoj, bilo da je riječ o zajednici u cjelini ili pojedinim njezinim dijelovima, pa tako i dati svoju neizostavnu pomoć za ovakve i slične projekte.“, završio je Tremac svoj pozdravni govor, popraćen pljeskom publike i samih sudionika.

„Picokijada“ je tijekom desetljeća malo-pomalo prerasla lokalne okvire te je prije četiri godine grad Đurđevac, zbog svoje turističke ponude temeljene na vrednovanju nematerijalne baštine, proglašen nacionalnim pobjednikom u izboru „Europske destinacije izvrsnosti“. Ciljevi ovog projekta su promicanje europskog turizma, stvaranje svijesti o raznolikosti ponude, promicanje zemalja i regija, promoviranje nagrađenih destinacija i stimuliranje drugih destinacija da prihvate modele održivog razvoja turizmaPriloženi dokument