INA nastavlja s uvođenjem dizelskih goriva s bio komponentom na svoje benzinske postaje

ZAGREB, 20. ožujka, 2012. – nakon uvođenja Eurodizela BS s bio komponentom na osam benzinskih postaja ((Rijeka – Mlaka, Rijeka – Školjić, Rijeka – Škurinje, Čavle, Crikvenica – magistrala, Kraljevica, Novi Vinodolski – magistrala i Senj) krajem 2011. godine, INA – Industrija nafte, d.d. nastavlja s uvođenjem Eurodizela BS s bio komponentom na svoje benzinske postaje. Do kraja ožujka sve Inine benzinske postaje imat će u svojoj ponudi Eurodizel BS i Eurodizel BS Class s bio komponentom.

Navedeno gorivo u potpunosti odgovara hrvatskim i europskim standardima dizelskog goriva HRN EN 590 kao i sezonskim specifikacijama te će biti dostupno svim našim potrošačima.
INA je s pripremama za plasman goriva s bio komponentom na domaće i međunarodna tržišta započela prije dvije godine kroz projekt izgradnje instalacije za prihvat, skladištenje i namješavanje biogoriva, odnosno biodizela  u Rafineriji nafte Rijeka.  U izgradnju instalacije je uloženo više od osam milijuna kuna  te je završena i puštena u rad sredinom prosinca ove godine, čime su stvoreni preduvjeti za  početak distribucije dizelskih goriva s bio komponentom kroz  Ininu veleprodajnu i maloprodajnu mrežu.

Kao jedini proizvođač i vodeći distributer goriva u Republici Hrvatskoj, INA je preuzela ulogu ključnog nositelja programa plasmana goriva s bio komponentom u prijevozu u RH koji će u značajnoj mjeri doprinijeti ispunjavanju obveza i ciljeva na koje se Hrvatska kao buduća članica EU obvezala u području korištenja i promicanja obnovljivih izvora energije u neposrednoj potrošnji goriva za prijevoz. Aktivnosti Ine koje se odnose na plasman goriva s bio komponentom usklađene su s nacionalnim zakonskim propisima koji reguliraju ovo područje, a temelje se na Zakonu o biogorivima za prijevoz i Nacionalnom akcijskom planu poticanja proizvodnje i korištenja biogoriva u prijevozu (Nacionalni akcijski plan) za razdoblje od 2011. do 2020.
Dizelska goriva s bio komponentom koja će se prodavati na ininim benzinskim postajama su EURO V goriva pomiješana s biodizelom (FAME-Fatty Acid Methyl Ester) koji se proizvodi od biljnog ulja koji ima svojstva dizela. Biodizel će se koristiti kao mješavina u tekućem naftnom gorivu – dizelskom gorivu s volumnim udjelom do najviše 7%.

Dizelska goriva s bio komponentom će se prodavati pod postojećim nazivima: Eurodizel BS, odnosno Eurodizel BS Class te će imati istu cijenu. Potrošači se o sadržaju goriva mogu informirati temeljem letka „Obavijest o proizvodu – tekuća goriva na benzinskim postajama“ koji se nalaze na Ininim benzinskim postajama.Priloženi dokument