INA obilježava 60 godina

Zagreb, 29. prosinca 2023. – INA – Industrija nafte, d.d. osnovana je 31. prosinca 1963. spajanjem Naftaplina Zagreb s rafinerijama nafte Rijeka i Sisak. Kompanija je registrirana pod nazivom Kombinat nafte i plina Zagreb, a naziv INA – Industrija nafte, odabran kao najbolji na natječaju za odabir imena, dobiva 31. prosinca 1964.

Potkraj 1964. dijelom Ine postaje Trgovina, a 1966. godine i Rafinerija Lendava. Proces je nastavljen pa INA s vremenom izrasta u tvrtku koja uključuje Rafineriju nafte Zagreb, Tvornicu mineralnih gnojiva u Kutini, Petronaftu Solin, Naftovod Opatovac – Bosanski Brod, Inženjering Zagreb, petrokemijske tvornice OKI Zagreb i DINA Omišalj. Kroz povijest u sastav Ine su ulazile, ili ih je kompanija sama osnivala, mnoge kompanije. Danas INA Grupu čine ovisna društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d., a to su CROSCO, STSI, INA MAZIVA, Hostin, Top Računovodstvo Servisi, INA Maloprodajni servisi, Plavi tim i INA Vatrogasni servisi. INA Grupa članica je MOL Grupe, a dionice kompanije izlistane su na Zagrebačkoj burzi od 1. prosinca 2006.

Danas je INA srednje velika europska naftna kompanija s vodećom ulogom u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnom ulogom u regiji u području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Upravlja rafinerijom u Rijeci i industrijskom lokacijom u Sisku gdje razvija održive alternativne djelatnosti te mrežom koja broji više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje u Hrvatskoj i Egiptu.

U trenutku kada slavimo 60. obljetnicu Ine, čast mi je osvrnuti se na važnu ulogu koju su naša kompanija i generacije zaposlenika imale u oblikovanju gospodarskog okruženja Hrvatske. Inina nepokolebljiva predanost pridonijela je gospodarskoj vitalnosti zemlje i uvijek je bila pokretačka snaga industrijskog razvoja i napretka Hrvatske. Tijekom proteklih šest desetljeća INA je bila s vama na svakom putovanju  pružajući vam ključne proizvode i usluge. Naše putovanje nastavlja se u smjeru zajedničke izgradnje održive budućnosti“, izjavila je povodom obljetnice predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay.

Link na video izjavu

INA je kroz dugu tradiciju i bogato iskustvo tijekom 60 godina poslovanja stekla i zadržala važnu poziciju na hrvatskoj gospodarskoj sceni. U posljednjih nekoliko godina kompanija je započela svoju transformaciju. U portfelju ima već dvije solarne elektrane, a u planu je i izgradnja novih. INA je dobila dvije koncesije za geoterme i odlučna je ispitati potencijale, razvija i druge projekte poput bioplinskog postrojenja u Sisku, zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka gdje provodi i najveći pojedinačni projekt u svojoj povijesti, više od 630 milijuna vrijedan projekt unapređenja rafinerije. Gotovo 10 godina skuplja iskustvo u trajnom skladištenju CO2 pod zemlju kroz projekt EOR. I u nadolazećim godinama INA, kao moderna, društveno odgovorna i transparentna kompanija, u stalnom dijalogu sa svojim okruženjem i usmjerena na održivi razvoj, planira ostati važan faktor koji osigurava energetsku stabilnost i poželjan je partner u zajednici.

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te važnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Tvrtku čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje u Hrvatskoj i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

PR       

Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb

Telefon:  01 6450 552| @: pr@ina.hr