INA obilježila 20 godina proizvodnje plina na Jadranu

Pula, 23. listopada 2019.–Na proizvodnoj platformi IVANA A, udaljenoj 36 kilometara od najbližeg kopna, INA je danas obilježila 20 godina kontinuirane proizvodnje prirodnog plina u Jadranu. Tom su prilikom u posjet posadi platforme stigli ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, predsjednik Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan te predstavnici menadžmenta Ine predvođeni predsjednikom Uprave Sándorom Fasimonom. 

Delegacija se na platformi IVANA A upoznala s proizvodnim procesima te je naglašen doprinos jadranskih plinskih polja neovisnosti hrvatskog energetskog sustava. „INA je najveća kompanija u Republici Hrvatskoj i ova plinska polja su važna za naše poslovanje. Isto tako, važna su i za cjelokupni energetski sustav Republike Hrvatske. U narednom razdoblju planiramo razradne projekte kojima ćemo produljiti životni vijek ovih polja. Cilj naše djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina je maksimalizirati postojeće potencijale na domaćem terenu, kako na moru tako i na kopnu. To smo ugradili i u razvojne smjernice jer i za 15 godina želimo biti ponosni na našu kompaniju te ostati pouzdan partner hrvatskog gospodarstva.“, istaknuo je tom prilikom Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je istaknuo: „Iskustvo na sjevernom Jadranu potvrđuje činjenica kako se istraživanja i eksploatacija ugljikovodika provode sukladno najvišim sigurnosnim standardima i standardima zaštite okoliša. Ovakvi uspješni projekti svjedoče o važnosti strateškoga i odgovornoga upravljanja resursima, u cilju razvoja gospodarstva i povećanja udjela domaće proizvodnje.“

Predsjednik Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan je dodao: „Projekt Sjeverni Jadran jedan je od najvećih i najznačajnijih energetskih projekata Republike Hrvatske. On je tehnološki i konceptualno iznimno zahtjevan i njime se Hrvatska uvrstila u krug zemalja koje posjeduju znanja i tehnologije za odobalnu proizvodnju ugljikovodika. Osobno sam iznimno ponosan što sam i sam bio aktivni član ovoga projekta u samom njegovom začetku prije više od 20 godina.“ 

Istaknuto je kako INA mnogo ulaže u sigurnost, a rezultat čega je kontinuirana proizvodnja prirodnog plina na Jadranu bez incidenata u 20 godina što je dobra osnova za budućnost ovog Ininog projekta.

O INA Grupi 
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

PR             
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument