INA objavila financijske rezultate za prvih devet mjeseci 2012.

Zagreb, 30. listopada – INA – Industrija nafte, d.d. objavila je financijske rezultate INA Grupe za prvih devet mjeseci 2012. godine. Grupa je ostvarila EBITDA u iznosu od 1,5 milijardi kuna u trećem tromjesečju 2012. što je značajan napredak u odnosu na drugo tromjesečje 2012. Time ukupni EBITDA bez jednokratnih stavki u prvih devet mjeseci 2012. godine iznosi gotovo 4 milijarde kuna, unatoč izostanku prihoda iz Sirije.

Kompanija je također zabilježila rast dobiti iz osnovne djelatnosti i neto dobiti (bez jednokratnih stavki) za razdoblje devet mjeseci, koje iznose 2,3 i 1,5 milijardi kuna. Na dan 30. rujna 2012., ukupne obveze smanjile su se za 8% na iznos od 15.225 milijuna kuna uglavnom kao rezultat manje zaduženosti u odnosu na razinu zaduženosti 31. prosinca 2011. godine.

Neto zaduženost INA Grupe smanjila se za 30% na iznos od 6.351 milijuna kuna. Omjer duga i kapitala  smanjio se sa 38,8% na dan 31. prosinca 2011. na 29,4% na dan 30. rujna 2012.

Na Inino poslovanje i dalje su značajno utjecale promjene u vanjskom okruženju; smanjena tržišna potražnja, produženo razdoblje usporavanja gospodarstva na glavnim tržištima te politička i regulatorna ograničenja s jedne strane i poboljšano okružje rafinerijskih marži s relativno stabilnim cijenama sirove nafte u usporedbi s 2011.  Ograničenja cijena prirodnog plina za kućanstva i male industrijske potrošače rezultiralo je financijskim gubitkom od 704 milijuna kuna u prvih devet mjeseci 2012. u plinskom poslovanju, dok je na poslovanje maloprodaje i dalje utjecao negativan rast i smanjenje tržišne potražnje u hrvatskom gospodarstvu općenito.

Međunarodno, na Inine rezultate negativno je utjecao nedostatak prihoda od poslovanja u Siriji. Dodatno, pad vrijednosti kuna prema dolaru, koji je rezultirao financijskim gubitkom od 217 milijuna kuna za prvih devet mjeseci 2012. , utjecao je na rezultate Kompanije tijekom ovog razdoblja.

Komentirajući financijske rezultate, Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine je istaknuo kako je INA inicirala novi investicijski ciklus, pri čemu više od 90% kapitalnih ulaganja u prvih devet mjeseci 2012. jačaju Inine domaće aktivnosti. „Intenzivirana bušačka kampanja provodi se na poljima na kopnu s snažnim usmjerenjem na EOR projekte Ivanić i Žutica koji su u tijeku, na pripremu Međimurje EOR projekta i ubrzane istražne aktivnosti koje su rezultirale u nekoliko nedavnih značajnih otkrićima pokazujući našu predanost daljnjem razvoju aktivnosti Istraživanja i proizvodnje i jačanju sigurnosti energetske opskrbe u Hrvatskoj. Daljnji razvoj polja u podmorju ograničen je nedostatkom bušačke opreme u proteklom razdoblju.
Napori menadžmenta za poboljšanje učinkovitosti i završene investicije u segmentu Rafinerija doveli su do značajnih poboljšanja u rezultatu segmenta, rezultirajući poboljšanim randmanom proizvoda kao i smanjenoj vlastitoj potrošnji; koja i dalje ostaje visoka. Korištenje novih postrojenja, zajedno s boljim izborom sirovina, doveli su do većeg udjela utrživih motornih goriva, osiguravajući osnovu za daljnju optimizaciju proizvodnje. Očekujemo potrebne dozvole i odobrenja od nadležnih institucija kako bi izvršili nove planove za razvoj rafinerijskog sustava.
Kao rezultat intenzivirane modernizacije maloprodaje, što je dovelo do kapitalnih ulaganja u 63% većem iznosu  u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, INA će do kraja 2012. godine imati najveću mrežu modernih benzinskih postaja među svim operatorima u Hrvatskoj.“ – zaključio je g.  Áldott.Priloženi dokument