INA objavila financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2012.

Zagreb,30. srpnja 2012. – INA – Industrija nafte, d.d. objavila je financijske rezultate INA Grupe za prvih šest mjeseci 2012. godine. INA je ostvarila pozitivan rezultat u prvom polugodištu 2012. te zabilježila EBITDA isključujući jednokratne stavke u iznosu od 2.450 milijuna kuna. Dobit iz osnovne djelatnosti (bez jednokratnih stavki) iznosi 1.177 milijuna kuna, a neto dobit bez jednokratnih stavki iznosi 663 milijuna kuna.

Ovi rezultati postignuti su unatoč promjenama u vanjskom okruženju, smanjenoj tržišnoj potražnji, regulatornim i političkim promjenama i nastavku gospodarskog usporavanja na glavnim tržištima koji su utjecali na poslovanje kompanije u prvom polugodištu 2012. Dok je poslovanje u Hrvatskoj bilo pod utjecajem regulatornih ograničenja vezanih uz cijene prirodnog plina za kućanstva i industriju, gospodarsko usporavanje imalo je značajan utjecaj na daljnje smanjenje potražnje za naftnim proizvodima, dok je međunarodno poslovanje trpjelo uslijed izostanka prihoda iz Sirije. Uz aktivnosti vezane za poslovanje Grupe, na rezultat je negativno utjecala deprecijacija kune u odnosu na američki dolar uzrokujući 251 milijun kuna neto financijskog gubitka u prvom polugodištu 2012. u usporedbi sa 310 milijuna kuna neto financijske dobiti u istom razdoblju prošle godine.

Dobit iz osnovne djelatnosti, isključujući jednokratne stavke, segmenta Istraživanje i proizvodnja iznosi 2.089 milijuna kuna što je manje nego u istom razdoblju prošle godine uslijed smanjenja proizvodnje ugljikovodika za 28% prvenstveno uslijed izostanka proizvodnje iz Sirije i značajnim gubicima u trgovanju plinom zbog povećanja otkupne cijene plina kao rezultat povećanih međunarodnih cijena plina te ograničenja prodajne cijene za određene kupce u Hrvatskoj (Prirodni plin ostvario je gubitak iz poslovanja u iznosu od 630 milijuna kuna u prvom polugodištu 2012.)
Segment Rafinerije i marketing ostvario je negativan rezultat od 610 milijuna kuna u prvom polugodištu 2012. od čega se dio odnosi na revalorizaciju zaliha.
Segment Trgovina na malo zabilježio je operativni gubitak (bez jednokratnih stavki) od 19 milijuna kuna u istom razdoblju.

Komentirajući financijske rezultate, Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, rekao je „INA je ostvarila pozitivan rezultat u prvoj polovici 2012. godine, usprkos izostanku prihoda iz Sirije, značajnim gubitcima nastalim u trgovanju prirodnim plinom uslijed regulatornih ograničenja, i smanjenoj regionalnoj potražnji koja se negativno odrazila na poslovanje segmenta Rafinerija i marketinga, što se ne bi moglo postići bez napora uloženih posljednjih godina u poboljšanje poslovnih procesa i operativne učinkovitosti.
Segment Istraživanja i proizvodnje nafte i plina i dalje najviše doprinosi rezultatu Grupe. U svrhu održavanja razine profitabilnosti, INA je pokrenula brojne projekte istraživanja i razrade za povećanje rezervi i osiguranje daljnje proizvodnje u nadolazećim godinama što će omogućiti stvaranje nove vrijednosti za ulagače. Osim nedavno objavljenog značajnog otkrića na polju Hrastilnica, naši planovi u kontinentalnoj Hrvatskoj uključuju izgradnju još 2-3 istražne bušotine u ovoj godini.

Događaji u okruženju negativno su se odrazili na poslovanje segmenta Rafinerija i marketinga. Kako bi poboljšala financijski rezultat INA će i dalje ulagati u optimizaciju poslovanja rafinerija, što će imati pozitivan učinak ne samo na rezultate kompanije već i na lokalne zajednice. Također, u rezultatima segmenta Trgovine na malo vidljivo je značajno smanjenje potražnje za proizvodima, no INA je predana programu intenzivne modernizacije koji će ojačati vodeću tržišnu poziciju Ine u Hrvatskoj.

Odluka Glavne skupštine o zadržavanju dobiti iz 2011. godine glavni je preduvjet za provođenje ovogodišnjeg investicijskog programa dok će pokretanje snažnog investicijskog ciklusa u predstojećem razdoblju pomoći Ini da ostane jedan od najznačajnijih gospodarskih subjekata u regiji. Osim toga, očekuje se da će nedavne promjene u regulativi o formiranju cijene plina rezultirati blagim poboljšanjem Ininih rezultata poslovanja u narednom razdoblju.”

Priloženi dokument