INA objavila financijske rezultate za prvo polugodište 2010. godine

ZAGREB, 30. srpnja 2010. – INA Grupa objavila je danas na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi nerevidirane financijske rezultate za prvo polugodište 2010. Ukupno INA Grupaje sa 220 milijuna kuna neto dobiti od neprekinutog poslovanja i sa negativnim doprinosom plinskog poslovanja od 328 milijuna kuna  ostvarila neto gubitak od 108 milijuna kuna.

U prvom polugodištu 2010. INA Grupa je zabilježila bolje sveukupne rezultate iz osnovne djelatnosti nego u istom razdoblju prethodne godine uz EBITDA od 2,7 milijardi kuna (+26%) i 1,3 milijarde kuna dobiti iz osnovne djelatnosti (rast od 137%) od neprekinutog poslovanja bez jednokratnih stavki. Poboljšanje je uglavnom nastalo zbog veće proizvodnje ugljikovodika na Sjevernom Jadranu i u Siriji, sve boljih okolnosti poslovanja zbog sve viših cijena nafte i većih ostvarenih rafinerijskih marži (djelomice zbog povoljnije strukture proizvoda i marži na preradi nafte) i smanjenih operativnih troškova. Te je pozitivne znakove djelomice umanjila opadajuća prodaja derivata kao odraz smanjene potražnje na tržištu. Gubitak ostvaren trgovanjem prirodnim plinom je smanjen zbog djelomične primjene sporazuma između dvaju najvećih dioničara INE, Vlade RH i MOL-a, no ova aktivnost još uvijek je zabilježila gubitak veći od 300 milijuna kuna u ovom razdoblju.

„I dalje smo jedan od najvećih ulagača u Hrvatskoj, a usredotočeni smo na ključne projekte, Sjeverni Jadran i modernizaciju rafinerija, koji jamče budućnost kompanije, a dioničarima donose dodanu vrijednost. U budućnosti ćemo se više usredotočiti na pronalaženje novih projekata istraživanja i proizvodnje kojima se stvara dodatna vrijednost i zalihe, razvoja rafinerijskih sustava kojima se povećava profit, segmentiran ali intenzivan program modernizacije maloprodajne mreže, te novim aktivnostima kao što je jačanje hrvatske energetske infrastrukture kroz LNG terminal i nova skladišta plina. Poboljšanje likvidnosti uz konsolidaciju financijskog položaja ostaje jedan od glavnih zadataka poslovodstva. Kako bi osigurali podršku ovom procesu, financijska pozicija bit će ojačana optimizacijom trenutne strukture duga uz daljnje mjere poboljšanja učinkovitosti.“ – komentirao je rezultate g. Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.

Izvješće možete potražiti i na Internet stranicama kompanije:
https://www.ina.hr/default.aspx?id=45Priloženi dokument