INA odabrala tehnologiju za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka

  • Ugovor za izradu baznog dizajna postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka potpisan između Ine i Bechtel Hydrocarbon Technical Solutions
  • Izrada baznog dizajna je značajan korak prema donošenju odluke o daljnjim investicijama u Rafineriji nafte Rijeka
  • Odabrana tehnologija je uspješno implementirana na ekološki osjetljivim lokacijama

Rijeka, 28. veljače 2014. – INA i tvrtka Bechtel Hydrocarbon Technical Solutions (BHTS) potpisale su danas ugovor o izradi baznog dizajna za postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. Ova tehnologija priznata je po odličnim ekološkim i ekonomskim pokazateljima na ekološki osjetljivim lokacijama, kao što je i Rijeka. Neke od tih lokacija su Kalifornija (SAD), Illinois (USA) i Američki Djevičanski otoci. Bazni dizajn predstavlja veoma važan element u studiji izvodljivosti na temelju koje će se, nakon njene izrade kasnije ove godine, donijeti odluka o spomenutom investicijskom projektu u Rafineriji nafte Rijeka.

Ugovor su potpisali Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine i Dan Olsen predsjednik BHTS. Potpisivanju su nazočili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, načelnica općine Kostrena Mirela Marunić, kao i brojni drugi predstavnici lokalne zajednice te Ininog menadžmenta.

„Dosadašnja ulaganja u riječku rafineriju omogućila su proizvodnju goriva iznimno visoke čistoće i najviših europskih standarda kvalitete i znatno su unaprijedila ekološke standarde u rafineriji“, izjavio je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine. „Odluku o daljnjem ulaganju očekujemo tijekom 2014. godine. Za to, studija koja će biti pripremljena kao rezultat danas potpisanog ugovora, biti će od ključne važnosti“, naglasio je.

„Drago nam je što je INA izabrala ThruPlus koking tehnologiju. Korištenje ThruPlus tehnologije, uz naše poznavanje procesa prerade teških ostataka nafte povećat će efikasnost Rafinerije nafte Rijeka te istovremeno smanjiti proizvodnju mazuta”, izjavio je Dan Olsen, predsjednik Bechtel Hydrocarbon Technology Solutions, Inc. „Opsežno iskustvo koje smo stekli u projektiranju i izgradnji naftnih i plinskih postrojenja doprinijet će našoj suradnji s Inom s ciljem poboljšanja učinka Rafinerije“.

Spomenuta tehnologija u skladu je s Ininim ciljem daljnjeg razvoja sustava riječke rafinerije, a to je povećanje udjela proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda, dok bi se u isto vrijeme smanjila proizvodnja i upotreba teškog loživog ulja s visokim udjelom sumpora. Postrojenje za obradu teških ostataka omogućilo bi  stoga, da se od teških ostataka, odnosno sirovine manje kvalitete, dobiju proizvodi visoke kvalitete i vrijednosti. Podjednako važan cilj, koji bi se ostvario ovom investicijom, je dodatno smanjenje utjecaja Rafinerije na okoliš.

Tvrtka Bechtel Hydrocarbon Technical Solutions pobijedila je na međunarodnom natječaju, na kojemu su sudjelovale tri tvrtke, a ugovor je vrijedan više milijuna kuna.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. INA Grupa broji 13.460 zaposlenih. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 444 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR
Avenija Većeslava Holjevca 10
10020 Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument